ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

«Σήμερα χρειάζεται να προσθέσουμε την τεχνολογία, την ενέργεια. Να αυξήσουμε την συνεισφορά της ναυτιλίας. Να προσελκύσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την έρευνα σε μια γκάμα αντικειμένων. Από την ιατρική μέχρι τη μηχανική».

Η χώρα μας έχει πολλά στοιχήματα να κερδίσει. Είτε αφορούν την ανάπτυξη είτε αφορούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους ανθρώπους της. Χωρίς τα μυαλά της. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, στοίχημα. Να συγκρατήσουμε και να επαναπατρίσουμε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.

Η απορρόφηση των νέων επιστημόνων στον τόπο μας άλλαξε ριζικά την τελευταία δεκαετία. Εκτός από την κρίση που έκλεισε για μια πενταετία τη στρόφιγγα σε όλο τον δημόσιο τομέα είχαμε και άλλες παραμέτρους που επηρέασαν. Ο τραπεζικός τομέας είχε πλεόνασμα ανθρώπων που έπρεπε να ξεφορτωθεί. Οι ημικρατικοί οργανισμοί, που τα πρώτα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από τους καλύτερους εργοδότες, αν όχι ο καλύτερος, έπαψε να προσλαμβάνει. Ένας άλλος παράγοντας, όμως, που επηρέασε ήταν και η αύξηση των αποφοίτων. Αυτονόητο μετά τη λειτουργία το 2006 των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν θεωρώ πως είναι κακό, κάθε άλλο. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε ακριβώς να μειώσουμε τους απόφοιτους χωρίς εργασιακό μέλλον.

Αλλά πώς μπορούμε σήμερα να υποβοηθήσουμε αυτή τη μείωση; Ας ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω. Χρειάζεται ανασχεδιασμός των τεχνικών σχολών. Καταφέραμε τις τελευταίες δύο δεκαετίες να απαξιώσουμε τόσο πολύ τις σχολές αυτές που σήμερα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε κάποια τεχνικά επαγγέλματα. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Συνεργασίες και συνέργειες πανεπιστημίων με επιχειρήσεις σε μια win-win συνεργασία. Ο νόμος για την ίδρυση spin off εταιριών θα βοηθήσει. Και στη νοοτροπία μας αλλά και στο άμεσο μέλλον.

Στην πραγματική οικονομία τώρα. Για να κρατήσουμε αλλά και να επαναπατρίσουμε τους νέους που πρόσφατα έφυγαν χρειαζόμαστε επενδύσεις που να προσθέτουν στην πραγματική οικονομία. Που να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στην προηγούμενη δεκαετία ήμασταν καλυμμένοι με την οικοδομική βιομηχανία, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες. Σήμερα χρειάζεται να προσθέσουμε την τεχνολογία, την ενέργεια. Να αυξήσουμε τη συνεισφορά της ναυτιλίας. Να προσελκύσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την έρευνα σε μια γκάμα αντικειμένων. Από την ιατρική μέχρι τη μηχανική.

Το ζήτημα είναι πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Σίγουρα τα κίνητρα που δόθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο για επενδύσεις σε start up εταιρίες βοήθησαν. Το συνάντησα την προηγούμενη βδομάδα με μια εταιρία biotech που κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές μετά την ψήφιση. Ο τεράστιος βραχνάς όμως είναι αλλού. Η γραφειοκρατία μας που τσακίζει κόκαλα. Η γραφειοκρατία που δημιουργεί διαφθορά. Αυτήν που μισούν και αποφεύγουν οι μεγάλες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Την μισούν και αυτήν όπως μισούν τη γραφειοκρατία. Δεν μπαίνουν όμως σε καμία διαδικασία που είναι αδιαφανής και που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εταιρία στο σύνολό της. Από τέτοιες αντιμετωπίσεις χάσαμε αρκετές ευκαιρίες. Δεν ξέρω αν αληθεύει πως διώξαμε την intel γιατί δεν καταφέραμε να καταλάβουμε τι κάνει ή την google γιατί δεν έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρισμού από δεύτερο πλην της ΑΗΚ. Το σίγουρο είναι, για παράδειγμα, πως πολλά γραφεία δεν αγοράστηκαν από διεθνείς εταιρίες γιατί δεν είχαν τελική έγκριση.

Η χώρα μας, όπως και καμία άλλη χώρα, δεν μπορεί να απογειωθεί με τέσσερις - πέντε κινήσεις όπως ανάφερε διά αέρος κάποιος συμπολίτης μας. Μπορούμε όμως με απλά βήματα, κάποια εύκολα και κάποια ευκολότερα, να βελτιώνουμε συνεχώς τη χώρα μας. Ας το κάνουμε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ | twiiter: @dmdemetriou

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X