ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μέλλον της Ευρώπης

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία. Και ως μία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή. Συνολικά και συντονισμένα. Όσο χάνουμε χρόνο στη συζήτηση ποιανού ευθύνη είναι η διαχείριση ανθρώπων που έρχονται στα εδάφη μας κατατρεγμένοι για ένα καλύτερο μέλλον, ρίχνουμε πέτρες στο ραγισμένο τζάμι του σπιτιού μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για το μέλλον της. Δεν είναι μόνο η συζήτηση που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και είναι σε εξέλιξη και αφορά το Brexit. Μια άλλη σημαντική και κρίσιμη συζήτηση είναι αυτή που έχει να κάνει με τη διαχείριση και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των αιτητών ασύλου και των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεντρώθηκε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό επικεντρώθηκε σε δύο πυλώνες. Στην αλληλεγγύη και στην ευθύνη των κρατών μελών προς τα κράτη μέλη. «Αν δεν προστατεύσουμε αυτούς τους δύο πυλώνες ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι η ίδια, με την Ευρώπη που ξέρουμε μέχρι σήμερα». Η ευθύνη ενός εκάστου προς τον άλλο δεν μπορεί να ξεκινά και να τελειώνει στη γεωγραφική θέση κάθε χώρας. Σήμερα, η Ελλάδα και η Ιταλία, ως οι χώρες πρώτης γραμμής έχουν αναλάβει τον μεγαλύτερο φόρτο σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τα αιτήματα ασύλου.

Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο συστατικό στην αντιμετώπιση. Αν δεν κατανοήσουμε όλοι στην Ενωμένη Ευρώπη πως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να περιμένουμε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό μερικές χώρες της Ένωσης τότε το οικοδόμημα είναι καταδικασμένο. Χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ένωσης θα καταρρεύσουν εις βάρος του συνόλου και προς όφελος μερικών άλλων χωρών. Ζημιωμένη θα είναι η Ευρώπη. Και δεν αναφέρομαι οικονομικά. Πρωτίστως κοινωνικά και ηθικά. Θα καταρρεύσουν οι αρχές λειτουργίας της. Το πρόβλημα αυτοπροσδιορισμού θα διογκώνεται. Και όταν θα σπάσει τα κομμάτια δεν θα μπορούν να μαζευτούν.

Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται ούτε και με την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και των αιτητών ασύλου. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν πάψουν να υπάρχουν οι εστίες πυρός που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και αυτή είναι μία άλλη διάσταση. Η εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Από μόνη της η Ευρώπη, προφανώς και δεν μπορεί να λύσει τις διαφορές στη γειτονιά μας. Αλλά μπορεί να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορεί για παράδειγμα, να δείξει την αποφασιστικότητά της.

Η ολιστική και σφαιρική στρατηγική είναι σημαντική στην παρούσα φάση. Η ανακατανομή των προσφύγων με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια χρειάζεται να είναι δεδομένη. Ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτοματοποιημένο, υποχρεωτικό και δίκαιο μηχανισμό ανακατανομής των δικαιούχων.

Η εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Αφρική είναι μια άλλη διάσταση. Η ήπειρος δίπλα μας είναι τόσο φτωχή και τόσο πλούσια την ίδια ώρα. Χρειάζεται τη βοήθειά μας, την ίδια ώρα που και η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει αρκετούς από τους πόρους της. Ανθρώπινους και άλλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία. Και ως μία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή. Συνολικά και συντονισμένα. Όσο χάνουμε χρόνο στη συζήτηση ποιανού ευθύνη είναι η διαχείριση ανθρώπων που έρχονται στα εδάφη μας κατατρεγμένοι για ένα καλύτερο μέλλον, ρίχνουμε πέτρες στο ραγισμένο τζάμι του σπιτιού μας. Απομακρυνόμαστε από τις αρχές λειτουργίας μας. Κινδυνεύουμε να γίνουμε ένα συνονθύλευμα χωρών χωρίς καρδιά. Και αλληλεγγύη χωρίς καρδιά δεν λέγεται αλληλεγγύη. Εξαναγκασμός λέγεται. Και δεν θα δουλέψει. Δυστυχώς.


Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας | twitter: @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X