ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυστοπικό τοπίο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η ευθυγράμμιση των πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών υπήρξε παροιμιώδης», τα λόγια ανήκουν στην Κριστίν Λαγκάρντ η οποία αναφέρεται στην ανταπόκριση της Ευρώπης στην πανδημία. Για την τόνωση της οικονομίας, ως αντίδοτο κατά της κρίσης, έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής ποσά που αντιστοιχούν στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Για κάποιους, αυτά τα ποσά αποτελούν πηγή κριτικής καθώς πρεσβεύουν ότι η τόνωση δεν είναι σημαντική για να επανεκκινήσουν οι οικονομίες αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένουμε να αποδειχθεί στην πράξη. Σημαντική ή όχι σε ύψος κονδυλίων, αυτό που εξετάζεται τώρα είναι η αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ, η οποία υπήρξε πολυεπίπεδη (δημοσιονομική, νομισματική, εποπτική και κανονιστική). Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την επικεφαλής της, φρόντισε και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η αγορά χρήματος θα είναι φθηνή και εύκολα προσβάσιμη από τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Είναι σαφώς πιο σημαντικό να είναι αποτελεσματικές οι δημοσιονομικές πολιτικές και να στοχεύουν σε όσους πραγματικά χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να επωφεληθούν της φθηνής χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρώπη επιλέγει να θωρακίσει την οικονομία της για όση περίοδο θα είναι παρούσα η κρίση και θα επιβαρύνει την οικονομία. Περίοδος που δυστυχώς είναι για όλους προς το παρόν άγνωστη ακόμη και μετά την αισιοδοξία που σίγουρα προκάλεσαν οι εμβολιασμοί.

Η θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί την πρώτη και άμεση προτεραιότητα αλλά μόλις αυτό γίνει κατορθωτό οι προσπάθειες στρέφονται προς την κατεύθυνση των αλλαγών για μετασχηματισμό της οικονομίας. Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το τέλος της κρίσης δεν θα μας φέρει στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά σε κάτι εντελώς καινούργιο. Αυτό το καινούργιο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που τόσο βίαια μπήκε στη ζωή μας όσο και την ανάγκη για διατήρηση (sustainability) της ανάπτυξης όσον αφορά στο μείγμα αλλά και τους τρόπους που αυτή θα επιδιώκεται. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ενεργειακή μεταρρύθμιση, που θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα, θα δημιουργήσει μέχρι το 2030 πέραν του ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, τις λεγόμενες και ως πράσινες, αφού οι στόχοι έχουν πλέον τεθεί και αφορούν σε πιο φιλικές δραστηριότητες για το περιβάλλον. Η ανταπόκριση της Ευρώπης στη μεγάλη πρόκληση που δημιουργεί νέα δεδομένα, ήρθε μέσα από το Next Generation EU (NGEU) με συνολικούς πόρους 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ την επόμενη τριετία.

Και αυτό το ποσοστό έτυχε αρνητικής κριτικής γιατί κρίθηκε ως ανεπαρκές για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο ανάκαμψης, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το NGEU,έ χει στόχο να προσφέρει κονδύλια υπό τη μορφή επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων στη βάση προαποφασισμένης φόρμουλας επί των διαθέσιμων πόρων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι διπλός και αφορά πρώτον, στην αποτελεσματική άντληση και διοχέτευση των κονδυλίων και δεύτερον, στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για να έχουν οι πόροι του ταμείου πολλαπλασιαστικό όφελος. Τα πρώτα κονδύλια αναμένεται να εισρεύσουν εντός του πρώτου εξαμήνου, περίοδος που στην Κύπρο θα συνεχίσει να είναι φορτισμένη λόγω εσωτερικών παραγόντων και την σκιά των εκλογών να πέφτει βαριά στην οικονομία και τις προοπτικές αυτής. Κλίμα συναίνεσης δεν φαίνεται να προκύπτει ούτε κατά διάνοια ενώ η αντιπαράθεση μετατρέπει το σκηνικό σε κάτι εντελώς δυστοπικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X