ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το τέλος του υπόκοσμου

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Πρώτα δήλωσε πως όπου να ’ναι έρχεται το τέλος του υπόκοσμου και λίγες μέρες μετά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Άλφα, παραδέχθηκε πως αυτή του η δήλωση εμπεριείχε το στοιχείο της υπερβολής. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρουσιάζεται αποφασισμένος να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των εγκληματιών με τους διεφθαρμένους αστυνομικούς. Δεν ξέρω πώς γίνεται να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να θεωρείς ότι από αυτή σου τη θέση έχεις το δικαίωμα να υπερβάλλεις, ιδιαίτερα όταν αφορά τέτοιας σοβαρότητας θέματα, αλλά πραγματικά είναι απορίας άξιον η ευκολία με την οποία οι αξιωματούχοι αυτού του κράτους εμπαίζουν με τη νοημοσύνη μας, όταν προκύπτουν θέματα πάταξης της διαφθοράς.

Από την εποχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση και είδαμε το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο, αυτή η περιβόητη πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει καταντήσει ανέκδοτο. Διότι στην πραγματικότητα καμία εξαγγελία, καμία δέσμευση, καμία δράση και καμία παραδοχή δεν μας έχει αποδείξει πως έχουμε όντως βάλει τα θεμέλια για ένα υγιές σύστημα, το οποίο να μην αφήνει χώρο στη διαφθορά. Αντιθέτως, η εντύπωση που αφήνουν οι ενέργειες των κυβερνώντων αλλά και οι αντιπολιτευτικές κορώνες των μη κυβερνώντων είναι πως πρόκειται για πιρουέτες γύρω από το ίδιο σημείο. Δηλαδή σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες αντί να καθησυχάζουν την κοινή γνώμη εντείνουν την πεποίθησή της πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Κάτι τέτοιο μοιάζει να συμβαίνει και με τις δηλώσεις και… υπερβολές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την κάθαρση του αστυνομικού σώματος. Αφού έφτασε στο σημείο να παραδεχτεί πως υπάρχει μια μικρή μερίδα αστυνομικών η οποία παρέχει προστασία στους εγκληματίες αλλά και πως κάποιοι αστυνομικοί βρίσκονται ενδεχομένως στο μισθολόγιο των εγκληματικών ομάδων, φρόντισε να μας καθησυχάσει λέγοντας πως θα επιληφθεί του θέματος με μέτρα για πάταξη της διαφθοράς και καταπολέμησης των φατριών και των πηγών πληροφοριών και πως θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο «να κοπεί έτσι ο ομφάλιος λώρος των εγκληματιών με τα διεφθαρμένα εγκληματικά στοιχεία».

Το πώς θα συμβούν όλα αυτά και το γιατί δεν έχουν ήδη συμβεί μέχρι τώρα είναι ένα ερώτημα το οποίο προφανώς δεν αισθάνεται κανείς από τους κυβερνώντες την ανάγκη να μας το απαντήσει. Όσο όμως παραμένει αναπάντητο εντείνει την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητα των αρμοδίων να πατάξουν τη διαφθορά. Ιδιαίτερα αν θυμηθούμε και την περιβόητη δήλωση του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργού κ. Ιωνά Νικολάου πως θα αντιμετωπίσει αυτή τη γάγγραινα της διαφθοράς με μεταθέσεις των διεφθαρμένων αστυνομικών.

Παρά λοιπόν να μας εξαγγέλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως ήρθε το τέλος του υπόκοσμου και πως θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για να καθαρίσει η αστυνομία, θα ήταν μάλλον πιο πειστικό και λιγότερο υπερβολικό να αντιλαμβανόταν την ανεπάρκεια του συγκεκριμένου υπουργού και να έκανε ένα ανασχηματισμό προκειμένου να βρεθεί επιτέλους ένας πολιτικός που να μην κάθεται στην υπουργική καρέκλα και να παίζει κρυφτό αλλά να αποδεικνύει ότι έχει τα κότσια να τα αντιμετωπίσει τη διαφθορά όχι με μεταθέσεις αλλά με πραγματικά μέτρα. Ο κ. Νικολάου από τον Απρίλη του 2015 μας δήλωνε πως η πρόληψη και η καταστολή της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πως η περίοδος ανοχής φαινομένων διαφθοράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Από αυτές τις δηλώσεις μέχρι σήμερα δεν είδαμε να πατάσσεται καμία διαφθορά ούτε και να έχει περάσει ανεπιστρεπτί η ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα.

Το μόνο που είδαμε είναι το φονικό στην Αγία Νάπα, τις γκάφες της με το τηλεφώνημα στον εγκληματία και διάφορα άλλα τα οποία αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται για υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος πως έχουμε κάθε λόγο να μην μας πείθουν ούτε οι δεσμεύσεις του Προέδρου περί του θέματος ούτε και οι… υπερβολές του για το τέλος του υπόκοσμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση