ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλήθεια χρειαζόμαστε εκλογές;

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Πόσο απαραίτητη είναι μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση; Και πόσο χρήσιμη θα αποβεί σε όλους μας αυτή η διαδικασία, η οποία όπως ήδη έχει διαφανεί δεν καθορίζεται από την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, αλλά από τα συνήθη μικροπολιτικά παιχνίδια των κομμάτων.

Αναφέρομαι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τα κόμματα έχουν ήδη επιλέξει ως επί το πλείστον τους υποψηφίους τους και όπου να ’ναι θα αρχίσουν οι τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις ενώπιον των ψηφοφόρων. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη νοικοκυρέματος των δήμων μας. Αντιθέτως. Μια τέτοια μεταρρύθμιση καθίσταται απαραίτητη δεδομένου ότι οι δημότες καλούνται εδώ και μήνες να πληρώσουν τα σπασμένα του κάθε δήμου, τα οποία έρχονται και προστίθενται στη μακρά λίστα οφειλών που μας έχει φορτωθεί από ένα κράτος που φάνηκε ανίκανο να εφαρμόσει τους κανόνες της χρηστής διοίκησης σε κάθε δημόσιο τομέα.

Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το ερώτημα κατά πόσο αυτές οι εκλογές έχουν αυτή τη χρονική στιγμή κάποια χρησιμότητα ή αν θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά το πρόσχημα του κάθε κόμματος για να λέει τα δικά του, υπερασπίζοντας όχι βέβαια τον κάθε δημότη αλλά (ως είθισται) τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Και πόσο διατεθειμένος είναι ο απλός πολίτης να παρακολουθήσει ξανά αυτό το τσίρκο, το οποίο συνοδεύει κάθε εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα όταν αυτή η αναμέτρηση έρχεται σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το εθνικό μας θέμα;

Πόσο επί της ουσίας θα καταφέρουν να παραμείνουν τα κόμματα χωρίς να εκμεταλλευτούν τις εκλογές για να «προπαγανδίσουν» τις θέσεις τους για το Κυπριακό ή για να εξαπολύσουν τις πατριωτικές τους φανφάρες; Και πόσο χρήσιμο θα είναι για τον ψηφοφόρο να παρακολουθεί συμμαχίες μεταξύ κομμάτων οι οποίες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο παρά μόνο πιθανά οφέλη τα οποία θα αποκομίσουν τα ίδια τα κόμματα στις επόμενες Προεδρικές;

Με πιο απλά λόγια πόσο μας συμφέρουν αυτές οι εκλογές και εννοώ πόσο χρήσιμες είναι για τον απλό πολίτη ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να παρακολουθήσει για ακόμη μία φορά τα παιχνίδια των κομμάτων και τις ανυπόστατες υποσχέσεις τους ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και τα προβλήματά του;

Η μέχρι τώρα πορεία των κομμάτων μας, από την οικονομική κρίση και μετά, δεν έπεισε την κοινή γνώμη πως η πρωταρχική τους έγνοια είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά το πώς θα καταφέρουν να διασώσουν την εικόνα τους (και τα ποσοστά τους) μετά το μπάχαλο που οι ίδιοι προκάλεσαν στη χώρα. Αν πραγματικά ήταν έγνοια τους το δημόσιο συμφέρον τότε θα είχαν και την ευθιξία να αντιληφθούν πως μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση είναι εντελώς αχρείαστη για τον πολίτη, σε αυτή τη χρονική περίοδο. Και θα είχαν τη μαγκιά να ζητήσουν την αναβολή των δημοτικών εκλογών ώστε να μην ξοδευτούν 3,3 εκατομμύρια (αυτό είναι το ποσό που προβλέπεται για τη διεξαγωγή τους) για να παίζουν μεταξύ τους μπάλα οι κομματάρχες.

Θα ήταν πολύ πιο σοφό να διαθέσουν αυτά τα χρήματα στους δήμους ώστε να συνέλθουν κάπως τα οικονομικά τους και κατά συνέπεια να συνέλθουν και τα οικονομικά του κάθε δημότη ο οποίος έχει μπουχτίσει στους δημοτικούς φόρους και στα χαράτσια.

Ερωτηθείς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση απάντησε πως άποψή του είναι ότι είναι μεν απολύτως αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των δήμων αλλά από την άλλη είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε το Κυπριακό μέσα σε ένα κλίμα και πνεύμα ενότητας και όχι μέσα σε ένα κλίμα σμπαραλιασμένου εσωτερικού μετώπου όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Θα συμφωνήσω με τον υπουργό όχι μόνο γιατί προέχει η διατήρηση ενός κλίματος ενότητας αλλά κυρίως γιατί προέχει η διατήρηση της ψυχικής υγείας μας. Όπως επίσης προέχει να μην ξοδευτούν τόσα εκατομμύρια απλώς και μόνο για να «μαγειρεύουν» οι κομματάρχες τις άνοστες μικροπολιτικές τους συνταγές εις βάρος του δικού μας ουρανίσκου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση