ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο υπουργός και τα μπουφάν

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Η απόπειρα του ΕΛΑΜ να χρησιμοποιήσει τη φιλανθρωπία προκειμένου να περάσει τα ρατσιστικά του μηνύματα ακόμα και μέσα σε ένα σχολείο δεν μπορεί και ούτε πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα περιστατικό που χρήζει μόνο κοινωνικής καταδίκης. Και ναι μεν σωστά υπήρξαν αντιδράσεις, σωστά διαχώρισε τη θέση του ο Σύνδεσμος Γονέων, αλλά η ουσία δυστυχώς παραμένει ανέγγιχτη. Και ποια είναι η ουσία;

Ότι αυτού του είδους οι ενέργειες, οι οποίες προωθούν κάτω από τον μανδύα της φιλανθρωπίας άκρως ρατσιστικές θέσεις (τακτική που εφαρμόζει κατά κόρον η Χρυσή Αυγή αλλά και τα πλείστα νεοναζιστικά κινήματα) είναι μικρόβια που απαιτούν σοβαρή «αντιβίωση» αλλιώς εξαπλώνονται ύπουλα και με απρόβλεπτες ταχύτητες. Αυτή η «αντιβίωση» είναι αποκλειστικά θέμα παιδείας. Και εδώ είναι που ερχόμαστε στο διά ταύτα. Στην αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας και στη θλιβερή «απουσία» του ίδιου του υπουργού. Το Υπουργείο μας περιορίστηκε να διατάξει έρευνα και να περιφέρει τους διευθυντές του στα τηλεοπτικά πάνελ προκειμένου να εκφράσουν τη λύπη τους, υπογραμμίζοντας ότι «είναι έγκλημα να διαχωρίζουμε τα παιδιά με βάση την εθνικότητα ή οτιδήποτε άλλο».

Και κάπως έτσι το Υπουργείο μας θεώρησε πως ξεμπέρδεψε μ’ αυτή την ιστορία. Φευ όμως! Όταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας μόλις ανάλαβε τα καθήκοντά του φρόντισε να μας γνωστοποιήσει ότι «μοιράζεται κοινές αξίες και ιδεώδη» με το ΕΛΑΜ, τότε προφανώς δεν αρκούν αυτού του είδους οι δηλώσεις για να φύγει ο λεκές και να μας πείσει πως τόσο ο ίδιος όσο και σαν Υπουργείο, έχει επίγνωση της επικινδυνότητας αυτών των περιστατικών. Και ότι είναι χρέος της Παιδείας μας να τα καταπολεμήσει εν τη γενέσει τους και όχι μόνο όταν αντιδρά η κοινωνία ή όταν στριμώχνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι «απαιτώντας» μια ξεκάθαρη θέση. Πέραν από τις πολιτικές σκοπιμότητες(η αλήθεια είναι πως τη φωλιά τους την έχουν λερωμένη πολλοί σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στο ΕΛΑΜ) η ουσία του θέματος είναι πως η αντίδραση του Υπουργείου είναι εξίσου ανησυχητική με το ίδιο το περιστατικό. Και ο λόγος είναι πρώτον το «λεκιασμένο» μητρώο του υπουργού σε σχέση με το ΕΛΑΜ και δεύτερον η απουσία οποιασδήποτε επίσημης ανακοίνωσης που να πείθει πως έχουν επίγνωση του χρέους που έχουν στην «καταπολέμηση του κτήνους». Διότι όταν δεν μπορείς να διαγνώσεις τα συμπτώματα τότε δεν είσαι ικανός να λάβεις μέτρα ώστε να προλάβεις την ασθένεια. Και η εν λόγω ασθένεια όταν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια τότε εξαπλώνεται με τη μορφή επιδημίας! Αν ο υπουργός πραγματικά είχε αυτή την επίγνωση τότε αντανακλαστικά και μόνο θα έβγαινε ο ίδιος προσωπικά ή έστω θα εξέδιδε μια επίσημη ανακοίνωση με την οποία δεν θα περιοριζόταν μόνο στο να καταδικάσει το εν λόγω συμβάν αλλά θα είχε το πολιτικό ανάστημα να μιλήσει επί της ουσίας. Και η ουσία είναι αυτό που κάποτε είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις: Πως «ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία.

Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας, χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξη του όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς ανήσυχη, αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια». Αυτά είπε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις. Και σίγουρα δεν διατηρούμε την ψευδαίσθηση ότι ο υπουργός Παιδείας μας διαθέτει την πνευματικότητα ενός τέτοιου διανοούμενου αλλά αν μη τι άλλο, όταν προκύπτουν τέτοια αδιανόητα περιστατικά, ας δανειστεί έστω τα λόγια τέτοιων σοφών ανθρώπων, για να αποδείξει ότι διαθέτει επίγνωση του ρόλου που καλείται να επιτελέσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X