ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:21
 

Πες μου πού (και πώς) χτίζεις να σου πω ποιος είσαι

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Αν έπρεπε να αυτοπροσδιοριστούμε στην βάση αυτής της φράσης που λέχθηκε κάποτε από τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωσταντινίδη, τότε μόνο ντροπή θα αισθανθούμε και για το ποιοι είμαστε αλλά και για το πού καταντήσαμε την φυσική ομορφιά αυτού του τόπου. Η πρόσφατη διαμαρτυρία από την κίνηση Save Akamas που αφορούσε στην καταστροφή η οποία δρομολογείται με το χτίσιμο επαύλεων της περιοχής «Σπηλιές της Φώκιας», μας φέρνει και πάλι ενώπιον της πικρής αυτής αλήθειας: Ότι εκτός από περιβαλλοντική αναισθησία μας διακατέχει και η παντελής έλλειψη αισθητικής παιδείας.

Ένας συνδυασμός που σκοτώνει το φυσικό μας τοπίο και διαλύει κάθε ελπίδα να υπερασπιστούμε την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Και βέβαια τα εν λόγω έργα στην Πέγεια δεν είναι η μοναδική εγκληματική ενέργεια των αρμόδιων φορέων απέναντι στο περιβάλλον. Έχει γεμίσει η Κύπρος και δη οι παραλιακές μας περιοχές με εκτρώματα, τα οποία αποδεικνύουν πως κανένας από τους αρμόδιους δεν είναι αρμόδιος να κατανοήσει τη σημασία της εναρμόνισης της οικοδομικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και να εκτιμήσει τα φυσικά χαρίσματα αυτού του τόπου.

Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο βουλευτής κ. Θεοπέμπτου δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικολόγος για να αντιληφθεί πως οι «Σπηλιές της Φώκιας» δεν είναι χώρος που προσφέρεται για ανέγερση κατοικιών (συγκεκριμένα επαύλεων). Και τι χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να έχει αυτή την πολύ βασική αντίληψη; Ό,τι προφανώς δεν διαθέτουν οι αρμόδιοι που χορηγούν τις άδειες οικοδομής και που επιτρέπουν την καταστροφή του περιβάλλοντος μας χωρίς καν να έχουν συναίσθηση του εγκλήματος που διαπράττουν. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Επαρχιακού Γραφείου Πολεοδομίας Πάφου σχετικά με τη διαμαρτυρία για το θέμα των Σπηλιών της Φώκιας. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως όλα έγιναν νομότυπα και πως για τη χορήγηση αδειών εξασφαλίστηκε η θετική γνωμάτευση όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τμημάτων.

Με απλά λόγια η εν λόγω ανακοίνωση μας λέει πως δεν ήταν ένας και δύο οι εγκληματούντες αλλά όλοι μαζί οι κρατικοί φορείς, οι οποίοι μάλιστα διαβουλεύτηκαν και συμφώνησαν πως υπάρχει χώρος να επιχειρήσουμε ακόμα μια εξόφθαλμη καταστροφή του περιβάλλοντος μας και ακόμα μια βάναυση προσβολή της αισθητικής μας. Και εδώ που τα λέμε αν δεν υπήρχε η κίνηση Save Akamas να κάνει εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα και να ξεσηκώνει τον κόσμο για να διαμαρτυρηθεί, θα πιανόμασταν για ακόμη μια φορά στον ύπνο. Εδώ είναι λοιπόν που προκύπτει το καίριο ερώτημα; Ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μας «σώσει» από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι επί δεκαετίες επιτρέπουν τον βιασμό του περιβάλλοντός μας; Προφανώς τόσο τα κόμματα όσο και οι εκάστοτε κυβερνώντες το περιβάλλον μας το έχουν χες.....νο και όλα αυτά περί προστατευόμενου δικτύου Natura και άλλες ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες τους είναι ψιλά γράμματα.

Ποιος λοιπόν θα μας γλυτώσει από την ανικανότητα των αρμοδίων να θέσουν όρους και όρια ώστε να μην καταντήσει κι άλλο αυτός ο τόπος ένα ξέφραγο αμπέλι όσων έχουν τα χρήματα και τις προσβάσεις για να εξασφαλίζουν χαλαρώσεις και εκπτώσεις και παρεκκλίσεις και παραθυράκια εις βάρος του περιβάλλοντος και της αισθητικής μας; Ποιος θα βάλει επιτέλους φρένο ώστε να μην επαφίεται στην κρίση ανθρώπων που προφανώς στερούνται κρίσης η προστασία του φυσικού μας πλούτου; Πώς θα γλυτώσουμε επιτέλους από την κακογουστιά, την αμορφωσιά, τον αρχοντοχωριατισμό και την παντελής έλλειψη σεβασμού στη φυσική μας κληρονομιά, όλων αυτών που θεωρούνται αρμόδιοι να την προστατεύουν και οι οποίοι προφανώς είναι ανίκανοι να το πράξουν;

Δυστυχώς μόνο αν μας επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να μας αναγκάζουν να σεβαστούμε τον τόπο μας, υπάρχει μια ελπίδα να διασώσουμε το φυσικό μας πλούτο. Διότι από μόνοι μας έχουμε αποδείξει περίτρανα πως όχι μόνο δεν τον σεβόμαστε αλλά ούτε καν τον κατανοούμε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X