ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το βαθύτερο πρόβλημα της παιδείας

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Η Εκκλησία (βλέπε αρχιεπίσκοπος) κάλεσε λέει τους εκπαιδευτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσουν τους εγωισμούς και τους ετσιθελισμούς και να συνεργαστούν με τον υπουργό για το καλό των παιδιών μας. Και για όσους δεν αντιληφθήκατε τι ακριβώς έχει συμβεί σας το κάνω πιο λιανά.

Ο αρχιεπίσκοπός μας, ο οποίος δεν θα έλεγε κανείς ότι διακρίνεται ούτε για την παιδεία ούτε και για τον πολιτισμό του, αλλά το ακριβώς αντίθετο δεδομένου ότι πολλάκις έχει παραβιάσει με τις ρητορικές του, ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται τώρα να κάνει παρέμβαση στα της παιδείας επικαλούμενος το… καλό των παιδιών μας.

Πώς ορίζει ο συγκεκριμένος το «καλό των παιδιών» μας είναι ένα θέμα από το οποίο θα έπρεπε ήδη το κράτος να διαχωρίσει τη θέση του. Ένα κράτος βέβαια το οποίο σέβεται τον πολιτισμό του και αντιλαμβάνεται την αξία της παιδείας και όχι ένα κράτος όπως το δικό μας το οποίο εδώ και δεκαετίες θυσιάσει την παιδεία προκειμένου να έχει την εύνοια της Εκκλησίας με όλα τα «ανταλλάγματα» που μια τέτοια εύνοια συνεπάγεται.

Με πιο απλά λόγια το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα με τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών και με την αλαζονική στάση του Υπουργείου. Το πρόβλημα της παιδείας ξεκινά και τελειώνει σ’ αυτό το θλιβερό αλισβερίσι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, το οποίο προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα αμφοτέρων καταδικάζει την παιδεία σε ένα απαρχαιωμένο τρόπο σκέψης με σκοταδιστικές αποχρώσεις. Και γι’ αυτό ευθύνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, βλέπε συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, σύνδεσμοι γονέων, δάσκαλοι κτλ. κτλ. Διότι κανένας τους μέχρι τώρα δεν έχει κατεβεί στους δρόμους για να απαιτήσει τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος στα θέματα της παιδείας με αποτέλεσμα να επιτρέπουν όλοι τους, εδώ και χρόνια, στον κάθε σκοταδιστή ιερωμένο να «διορίζει» τους δικούς του υπουργούς Παιδείας, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα κότσια αλλά ούτε και την ικανότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το πραγματικό καλό των παιδιών μας και όχι το «καλό» όπως το καθορίζουν οι σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Και όσο το κράτος δεν κάνει αυτό τον διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και παιδείας τόσο η παιδεία μας θα αφήνεται έρμαιο στην ημιμάθεια και στις ρατσιστικές αντιλήψεις του κάθε ιερωμένου που δυσφημεί το νόημα της ορθοδοξίας με τα λόγια και τις πράξεις του και που αλλοιώνει καθημερινά τις αξίες του πολιτισμού μας. Ίσως χρειάζεται να θυμίσω πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια από τις πιο «ντροπιαστικές» (για τον σκεπτόμενο πολίτη) ομιλίες του χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπό μας ως μια από τις λαμπρότερες εκκλησιαστικές μορφές του τόπου.

Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δημόσια τοποθετηθεί με τον πλέον ρατσιστικό και άθλιο τρόπο εναντίον των προσφύγων, των ομοφυλόφιλων, των Τουρκοκύπριων κτλ. καταπατώντας κάθε διεθνή και ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν το κράτος, λοιπόν, προκειμένου να μη διαταράξει τα «ιερά και τα όσια» των μικροκομματικών του συμφερόντων «υποκλίνεται» κατά αυτόν τον τρόπο σε ανθρώπους που προάγουν τον διχασμό και τον ρατσισμό, τότε πού είναι τα εχέγγυα ότι γνωρίζει και αναγνωρίζει τις αξίες της παιδείας και του πολιτισμού μας; Οι πλείστες κυβερνήσεις αυτό έπρατταν τόσα χρόνια. Άφηναν την παιδεία στο έλεος της «Εκκλησίας» εκτεθειμένη στις αναχρονιστικές αντιλήψεις του προκαθήμενου και με υπουργούς πιόνια του, οι οποίοι εκεί όπου έπρεπε να υπερασπιστούν τις αξίες του πολιτισμού προτιμούσαν να παριστάνουν την πάπια για να μην δυσαρεστήσουν τα «ιερά τέρατα». Αν πραγματικά θέλουμε την παιδεία να απαλλαχτεί από τις αγκυλώσεις της το πρώτιστο που πρέπει να απαιτήσουμε είναι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας σε θέματα παιδείας.

Ούτως ώστε να μην έχουμε αυτές τις εξωφρενικές παρεμβάσεις οι οποίες αποδεικνύουν πως η παιδεία μας όσο επαφίεται στη «λαμπρή κρίση» των ηγετών της Εκκλησίας μας δεν πρόκειται να βρει το φως της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X