ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δάνειο-γέφυρα για την απασχόληση μέσω SURE

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Καθώς η πανδημία του κορονωϊού συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα στην οικονομία, οι εργαζόμενοι θα κληθούν σύντομα να περάσουν μια μεγάλη δοκιμασία, εφόσον οι κυβερνήσεις παραμείνουν δεσμευμένες στις αρχικές τους εξαγγελίες και αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης εντός φθινοπώρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας εργαζομένων, τα έκτακτα μέτρα στήριξης που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το προηγούμενο διάστημα επηρέασαν θετικά το σύνολο των 45 εκατομμυρίων εργαζομένων, των οποίων μέρος του μισθού προέρχεται από κυβερνητικό πρόγραμμα. Τα προγράμματα αυτά, όμως, είναι δαπανηρά και οι κυβερνήσεις ήδη νοιώθουν την πίεση στα δημόσια οικονομικά τους. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η στήριξη που δόθηκε υπήρξε διευρυμένη και άγγιξε περίπου το 55% των εργαζομένων στη Γαλλία, το 45% των εργαζομένων στην Ιταλία και το 25% των εργαζομένων στη Γερμανία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Οργανισμού σημειώνουν πως αυτή η στήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα γιατί, απλούστατα, θα συνεχίσει να στρεβλώνει την αγορά και να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο επιζήμιο για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των οικονομιών. Το ζητούμενο ήταν, σημειώνουν, να στηριχθούν κατά τη διάρκεια του lockdown οι βιώσιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες λόγω περιορισμών είχαν «παγώσει». Η ευρωπαϊκή παρέμβαση υπήρξε καθόλα επιτυχής μιας και περιόρισε τις απώλειες των θέσεων εργασίας κατά το δίμηνο του εγκλεισμού στις 638.000 σε σχέση με 22.200.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Προγράμματα όπως αυτά που στήριξαν την εργασία μειωμένου ωραρίου στην Ευρώπη, έκαναν τη μεγάλη διαφορά και απέτρεψαν μια καταστροφική προέλαση της ανεργίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Η συνέχεια, όμως, θα είναι δυσκολότερη διότι ακόμη και αν τελικά αποφασιστεί η συνέχιση της στήριξης, τα προγράμματα εκτός από στοχευμένα θα είναι και λιγότερο γενναιόδωρα σε σχέση με προηγουμένως. Στη Γαλλία και την Αυστρία οι συζητήσεις με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέληξαν σε συνέχιση της επιδότησης των μισθών αλλά, αυτήν την φορά, με τη συνεισφορά των εργοδοτών.

Η Ισπανία, παρόλα τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, εμμένει στη θέση τερματισμού των υφιστάμενων προγραμμάτων στο τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου, αν και ο αρμόδιος υπουργός άφησε το παράθυρο ανοιχτό. Στην περίπτωση της Αγγλίας, ήδη από την 1ηΑυγούστου η συνεισφορά των εργοδοτών αυξήθηκε σημαντικά ενώ τα προγράμματα θα τερματιστούν τελεσίδικα στο τέλος Οκτωβρίου. Η ανάφλεξη του προβλήματος με τον κορωνοϊό δημιουργεί νέα δεδομένα και αυξάνει την πίεση για την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού. Σε αυτήν τη συνθήκη ποντάρουν όσοι αναμένουν ή/και επιζητούν τη συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης μισθών. Πάντως, το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε κινητοποίηση ζητώντας από τις κυβερνήσεις να επεκταθούν τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα της Κομισιόν με τίτλο SURE αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις χώρες εκείνες που θα επιζητήσουν χρηματοδότηση μέσω δανεισμού των προγραμμάτων επιδότησης μισθών. Στην Κύπρο το ανάλογο ποσό ανέρχεται σε €479εκ. και θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τα μέσα φθινοπώρου μέχρι την προσεχή άνοιξη, οπότε και αναμένεται η έναρξη λειτουργίαςτου ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση