ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλοκαιρινή οδήγηση. Κακές συνήθειες.

Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Όσα δύσκολα καλοκαίρια και αν πέρασε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας δεν έτυχε. Η Κύπρος απολαμβάνει αυτή την περίοδο τα αποτελέσματα της διαχείρισης της αρχικής έξαρσης του κορωνοϊού και η κανονική καθημερινότητα είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των πολιτών. Στα πλαίσια αυτής της κανονικότητας πολλοί προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και εκμεταλλεύονται τα Σαββατοκύριακα για εκδρομές στην παραλία ή στα ορεινά.

Οι μαζικές έξοδοι και επιστροφές των τελευταίων τριών Σαββατοκύριακων συνοδεύτηκαν από αυξημένη κίνηση στους δρόμους και αρκετά σοβαρά και μη τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν αναστάτωση και πολύωρη ταλαιπωρία. Επειδή τα ανθρώπινα λάθη, η επιπολαιότητα, οι απροσεξίες, η παρανομία και τα ατυχήματα θα υπάρχουν πάντα, αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να προσπαθήσει να μειώσει τις επιπτώσεις τους στο ελάχιστο έτσι ώστε να αποφεύγονται οι σοβαροί τραυματισμοί και φυσικά οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Για να γίνει αυτό, ας επικεντρωθούμε σε τρείς κακές συνήθειες του καλοκαιριού που είναι στο χέρι του καθενός να σταματήσει το συντομότερο για να αυξηθεί η ασφάλεια στο δρόμο.

Πρώτη άκρως επικίνδυνη συνήθεια είναι η οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με παντόφλες. Τα γνωστά flip flops. Μια συνήθεια που για λόγους πρακτικότητας θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες, κρύβει πολλούς κινδύνους και αποτελεί παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων. Η οδήγηση με ακατάλληλα υποδήματα αφαιρεί από τον οδηγό τη δυνατότητα να αντιδράσει σωστά όταν χρειαστεί να φρενάρει απότομα. Η πιθανότητα το πόδι να γλιστρήσει και να βρεθεί να πατά στο κενό ή να μπλεχτεί η παντόφλα μέσα ή κάτω από τα πεντάλ είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτό συμβαίνει λόγω της ελαστικής κατασκευής των υποδημάτων και της απουσίας χοντρής σόλας που προσφέρουν κράτημα και σταθερότητα στο πάτημα των πεντάλ. Επιπλέον κίνδυνοι που προκύπτουν είναι η απόσπαση προσοχής που προκαλείται όταν τα flip flops φεύγουν από το πόδι και ο οδηγός ψάχνεται ενώ οδηγεί για να τα ξαναφορέσει και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τα πόδια και τα flip flops είναι βρεγμένα προκαλώντας γλιστρήματα κατά την οδήγηση αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Ιδιαίτερα για τους μοτοσικλετιστές η οδήγηση με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό είναι κρίσιμης σημασίας. Τα τραύματα στα σημεία των ποδιών, όπου ο ιστός του δέρματος είναι λεπτός, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονα και δύσκολα στην αποκατάσταση.

Η δεύτερη κακή συνήθεια του καλοκαιριού αφορά τους συνοδηγούς και τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Η ευκαιρία για χαλάρωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ωθεί τους επιβάτες σε λανθασμένες κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση σύγκρουσης ακόμα και με μικρή ταχύτητα. Η συνήθεια των συνοδηγών να κάθονται με τα πόδια στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή των επιβατών να ξαπλώνουν, με τα πόδια ακόμα και να εξέχουν από τα παράθυρα, είναι συνταγή για τραγωδία. Σε μία σύγκρουση έστω και με μικρή ταχύτητα το σώμα του συνοδηγού θα βρεθεί σε κλάσματα δευτερολέπτου ανάμεσα σε αερόσακο, ταμπλό και δάπεδο του αυτοκινήτου αφαιρώντας από την εξίσωση κάθε μέτρο παθητικής ασφάλειας για την προστασία του. Ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος και η τεράστια ταχύτητα με την οποία ανοίγει δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στο συνοδηγό που πιθανόν να υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Ανάλυση για το πού και πώς θα καταλήξουν οι ξαπλωμένοι επιβάτες στα πίσω καθίσματα είναι σε αυτό το σημείο περιττή.

Η τρίτη κακή συνήθεια είναι η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, προστατευτικού κράνους και παιδικών καθισμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης. Τρία βασικά μέσα προστασίας που σώζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και αποτελούν το πρώτο και πιο σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της σοβαρότητας των συνεπειών μίας τροχαίας σύγκρουσης, αγνοούνται ακόμα περισσότερο από οδηγούς και επιβάτες το καλοκαίρι. Η ασφάλεια κατά την οδήγηση είναι γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει μικρή δυσφορία όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ψηλές. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αν συνηθίσουν και αποδεχτούν αυτό το μικρό «ξεβόλεμα» για τις λίγες ώρες οδήγησης, παύουν να εκτίθενται οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Όσο αυτονόητα και αν ακούγονται τα πιο πάνω, δυστυχώς αποτελούν κακές συνήθειες που εντοπίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Συνήθειες που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αυξάνουν την επικινδυνότητα των τροχαίων συγκρούσεων και προκαλούν δύσκολους και σοβαρούς τραυματισμούς ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τα παιδιά. Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε για την παραλία ή θα μπείτε στο αυτοκίνητο/ανεβείτε στη μηχανή για την επιστροφή στο σπίτι σκεφτείτε λογικά. Λίγες απλές κινήσεις και καλές συνήθειες σώζουν ζωές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook