ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εικόνα αποσυνθέσεως

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Μετέβη στις Βρυξέλλες χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας για διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς επίσης με τους επικεφαλής της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπεύοντας να θέσει θέμα εξόδου του ΔΝΤ από το «κουαρτέτο» με το οποίο διαπραγματεύεται η χώρα μας τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Προσπάθειες εισαγωγής «πολιτικής διαστάσεως» στις συνομιλίες με την Ε.Ε. έγιναν και στο παρελθόν, αλλά είχαν πάντα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σε αντιδιαστολή, ωστόσο με ό,τι συνέβαινε το καλοκαίρι του 2015 ή το 2012, όταν διεξήχθησαν δύο εκλογές στη χώρα, και παλαιότερα τον Μάιο του 2010, που το αρραγές μέτωπο των θεσμών και εν γένει της Ευρώπης έναντι της Ελλάδος είχε υποστεί κάποιες ρωγμές.

Το γεγονός αυτό, ως φαίνεται, αναπτέρωσε το ηθικό της κυβερνήσεως του κ. Τσίπρα, αλλά κυρίως το ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση εξεδηλώθη μείζων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών αφενός και αφετέρου του ΔΝΤ, ανώτατοι αξιωματούχοι του οποίου ανήρτησαν στο ιστολόγιο σχόλια αρνητικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που ανασκεύασαν αξιωματούχοι της Επιτροπής.

Βεβαίως, οι σημερινές και αυριανές διαπραγματεύσεις δεν επρόκειτο να καταλήξουν σε απόφαση αποκλεισμού του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Ούτε το όλο θέμα μπορούσε να αποφασιστεί στο συγκεκριμένο επίπεδο, σε μία δηλαδή άτυπη και εξωθεσμική συνάντηση. Αλλά η διάσταση απόψεων έχει καταγραφεί και είναι σοβαρότατη.

Ο δρ Βόλφγκαγκ Σόιμπλε θα είναι απών από τις συνομιλίες, αλλά δεν αδράνησε. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε από τους «θεσμούς» να αξιολογήσουν εάν το επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας συνάδει με «τις επιταγές του προγράμματος βοηθείας».

Μετά τη γερμανική παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις «εμφανίζονται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων» και καθώς «δεν υπάρχει ομοφωνία προς το παρόν», ο ESM εξήγγειλε, ως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, το «πάγωμα» των μέτρων ελαφρύνσεως του ελληνικού χρέους, έως ότου ληφθεί απόφαση.

Ουδείς γνωρίζει εάν ο κ. Τσίπρας θα «αξιοποιήσει» την κρίση για να προσφύγει σε εκλογές και να μεταβιβάσει μία εκρηκτική και έκρυθμη κατάσταση σε μία κυβέρνηση της Ν.Δ. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Επιτροπής και του Μηχανισμού Στηρίξεως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το βέβαιο είναι ότι εικόνα αποσυνθέσεως κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ότι παραδοσιακοί συντηρητικοί ψηφοφόροι προσχωρούν μαζικά στη νέα Δεξιά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και τις γαλλικές προκριματικές εκλογές, όπου ετέθη εκτός μάχης ο κ. Νικολά Σαρκοζί. Η δημοσιονομική ορθοδοξία του δρος Σόιμπλε και η μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ώθησαν στα άκρα την Ευρώπη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X