ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το φιάσκο των δημοκρατικών διαδικασιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Πέστε μου άλλο κόμμα που πήγε στη βάση για να επιλέξει υποψήφιους βουλευτές. Εδώ δεν μπορούν – και κατανοώ – να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια. Θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ πρωτοπόρησε και πρωτοπορεί σ’ αυτό που ονομάζονται δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσω εκλεκτόρων και επαρχιακών γραμματειών και πολιτικών γραφείων», ανέφερε την επομένη των εσωκομματικών εκλογών του ΔΗΣΥ ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Προσωπικά δεν θα έβλεπα αντιδημοκρατικό, η ηγεσία του κόμματος να επέλεγε η ίδια και τους 56 υποψηφίους που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο. Το να αναλάβει το βάρος της ευθύνης για αποκλεισμό στελεχών από το ψηφοδέλτιο – που όπως κατήγγελλε έπληξαν την εικόνα του κόμματος και προσέβαλαν τη συναγερμική βάση- θα προσέδιδε στην ηγεσία πολιτικούς πόντους για τη στάση ευθύνης που θα ακολουθούσε. Ούτε βλέπω ως έλλειψη εκσυγχρονισμού την αποφυγή των ποσοστώσεων, καθώς τη θεωρώ προσβλητική για όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται για ισότητα των δύο φύλων.

Από τη στιγμή όμως που επιλέγεται η γραμμή των ποσοστώσεων, βάσει καταστατικού, και που καλώς ή κακώς αποφασίστηκε να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές, είτε για να ενισχυθεί η εικόνα ότι στον ΔΗΣΥ στριμώχνονται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο είτε για να δοθεί η εντύπωση του εκσυγχρονιστικού κόμματος, που δίνει ρόλο και λόγο στη βάση του, η όποια απόφαση της βάσης θα έπρεπε να τύγχανε σεβασμού και οι πρόνοιες του καταστατικού να τηρούνται κατά γράμμα, μέχρι τέλους.

Το να αποφασίζουν «οικειοθελώς» στελέχη που εξαιρούνταν από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία να αποχωρίσουν επικαλούμενοι την ανάγκη ενότητας της παράταξης, όπως επίσης και εκλεγμένοι υποψήφιοι να «διορθώσουν την αδικία που έγινε» κατά τις εσωκομματικές εκλογές, μόνο ως εμπαιγμός στη νοημοσύνη του συναγερμικού κόσμου μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα αποχωρήσαντα στελέχη, αναμφίβολα θα ανταμειφθούν για την «κομματική συνείδηση» που επέδειξαν. Τα πέντε χιλιάδες και πλέον συναγερμικά στελέχη όμως, είχαν πιστέψει την περασμένη Κυριακή πως έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου, δίνοντας, μάλιστα, το περιβόητο 20ευρω συνδρομής, με στόχο να εκλέξουν τους άριστους. Και χωρίς να θέλω να μειώσω το έργο ή τη δράση του Ρίκκου Μαππουρίδη, ο αποκλεισμός ενός βουλευτή από την ίδια την κομματική βάση, έχει τη δική του ουσιώδη σημασία, καθώς ο συναγερμικός κόσμος στην ουσία απαξίωσε το κοινοβουλευτικό έργο ενός εκ των βουλευτών του. Και ο αποκλεισμός του Γιάννη Γιαννάκη δείχνει ότι παρά την πολύ μεγάλη προβολή που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα από το κόμμα και την κυβέρνηση, δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο. Αυτό όφειλε να γίνει σεβαστό από την ηγεσία του κόμματος.

Αν η ενότητα της παράταξης προϋποθέτει κάποιοι να βρίσκονται πάση θυσία στο ψηφοδέλτιο, έστω και αν αποκλειστήκαν, από εσωκομματικές «δημοκρατικές διαδικασίες» τότε υπάρχει σαφής παρανόηση του τι θεωρείται ενότητα σε ένα κόμμα.

Το κόψιμο-ράψιμο ποσοστώσεων και δημοκρατικών διαδικασιών στα μέτρα που βολεύει τον ΔΗΣΥ δεν τον τιμά καθόλου. Όπως βέβαια δεν τιμά και η εκ των υστέρων αντίδραση στελεχών σε κοινωνικά δίκτυα, τη στιγμή που κατά τη συνεδρία δεν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα όσα διαμείβονταν.

Όλα αυτά θα έπρεπε να προσβάλλουν τον κάθε συναγερμικό που πίστεψε πως η ψήφος του την περασμένη Κυριακή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το πιο σημαντικό είναι πως προκαλούν την ανοχή μας στη βλακεία και στον θεατρινισμό, απομακρύνοντας ολοένα και περισσότερο τους σκεπτόμενος αλλά ακομμάτιστους πολίτες από την κάλπη του Μάη. Και αυτοί οι πολίτες είναι η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X