ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η προσβολή των ποσοστώσεων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΔΗΣΥ για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου πρωταγωνίστησαν στην επικαιρότητα την προηγούμενη βδομάδα. Το ζήτημα που για κάποιο λόγο πέρασε απαρατήρητο όμως είναι οι ποσοστώσεις των γυναικών στο συναγερμικό ψηφοδέλτιο. Οι γυναίκες υποψήφιες είχαν στην ουσία εξαιρεθεί από την εκλογική διαδικασία ακριβώς επειδή ήταν γυναίκες!

Θυμήθηκα αναπόφευκτα ένα προεκλογικό σποτάκι που εμφανιζόταν σε παλαιότερες προεκλογικές εκστρατείες, όπου γυναικείες παρουσίες καλούσαν το εκλογικό σώμα να ψηφίσουν γυναίκες. «Σ αυτές τις εκλογές ψήφισε και γυναίκες. Μπορούν» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Μπορούν οι προεκλογικές καμπάνιες περί ισότητας αλλά και οι ποσοστώσεις να αυξήσουν τη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική κονίστρα; Και το πιο σημαντικό, η ύπαρξη της ποσόστωσης μπορεί να πείσει και τους πλέον καχύποπτους ότι μια γυναίκα μπορεί να πολιτευτεί επάξια;

Όσο κι αν πιστώνω τους διοργανωτές της πιο πάνω καμπάνιας με καλές προθέσεις, δε μπορώ παρά να θεωρώ την κίνηση άκρως προσβλητική σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα κοινά. Σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται για ίση μεταχείριση. Ίση. Όχι προνομιακή. Με τον ίδιο τρόπο προσβλητικό βρίσκω και το ζήτημα της ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια.

Γυναίκες νέες δυναμικές καταξιωμένες στο χώρο τους και την κοινωνία συμμετέχουν ενεργά και πρέπει να διεκδικούν ισότιμα τη ψήφο του εκλογικού σώματος. Η ψήφος ή έστω η θέση τους στο ψηφοδέλτιο κάποιου κόμματος, δεν τους χαρίζεται. Τους ανήκει δικαιωματικά.

Η νοοτροπία του «οι κυρίες προηγούνται» ή «παραχωρώ τη θέση μου στην κυρία» δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν θέση στην πολιτική αρένα. Ο φεμινισμός του 19ου αιώνα άλλωστε γι αυτή ακριβώς την ίση μεταχείριση αγωνίστηκε.

Οι ποσοστώσεις δεν εξυπηρετούν τη γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Εξυπηρετεί όλα εκείνα τα πολιτικά κόμματα που χρησιμοποιούν ως βιτρίνα την ποσόστωση για να φανούν εκσυγχρονιστικά και προοδευτικά. Τα στερεότυπα αναμφίβολα υπάρχουν. Ωστόσο η ρίζα του προβλήματος, της μη συμμετοχής γυναικών στο πολιτεύειν, δεν περιορίζεται εκεί. Η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα δίνει καθημερινά μάχη στη δουλειά στην οικογένεια και στις κοινωνικές της υποχρεώσεις. Να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες. Για να συμμετέχει συνεπώς στα κοινά, δεν χρειάζεται μία χαριστική, θέση στο ψηφοδέλτιο, αλλά μία συλλογική πολιτική που να βελτιώνει τη ζωή της. Μόνο έτσι θα εμπλακούν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική ζωή και μόνο έτσι θα συμμετέχουν συνεπώς και οι πιο ικανές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X