ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με την τακτική του μέχρι πιο κάτω

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο φάκελος του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν είναι κάτι το καινούργιο. Μάλλον αποτελεί μια ατέρμονη συζήτηση χωρίς να καταλήγει κάπου. Έχει ψηφιστεί για εφαρμογή από τη Βουλή το 2001, με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Τάσσου Παπαδόπουλου να το εντάσσουν ως προτεραιότητα στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να διαβεβαιώνουν ότι θα το υλοποιήσουν.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ΓεΣΥ, αλλά ο τομέας της Υγείας βρίσκεται στον αναπνευστήρα. Οι ατελείωτες λίστες αναμονής, η υποστελέχωση και η κακή διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αποδεικνύουν περίτρανα πως η δημόσια υγεία στον τόπο μας ασθενεί και κακοφορμίζει επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να λάβει κάποια μέτρα. Όχι γιατί θεωρεί ότι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο, αλλά γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλήφθηκε πως με το Κυπριακό άλυτο και χωρίς βελτιωτικά μέτρα στον τομέα της Υγείας και της Οικονομίας η επανάκτηση της εξουσίας το 2018, φαντάζει ακατόρθωτη.

Έστω και αν η λήψη μέτρων έχει κίνητρο τις Προεδρικές του 2018 και όχι τόσο τη θεραπεία και κάλυψη της όποιας μαύρης τρύπας της Υγείας, αυτό θα μπορούσε να μας ικανοποιήσει, καθώς έστω και τώρα γίνονται κινήσεις για την δρομολόγηση του ΓεΣΥ. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφαρμόζει εμβαλωματικές λύσεις και λαμβάνει ημίμετρα, θεωρώντας πως με ασπιρίνη μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνωμα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας. Η πρόσληψη 28 ιατρών έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο πριν, ενώ η δημιουργία παροχής δελτίου υπηρεσιών, που διατείνεται πως θα εφαρμοστεί, μόνο ως ημίμετρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Κινήσεις που δεν θα πειράξουν το μαξιλάρι που έχει ήδη δημιουργήσει η κυβέρνηση στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά κυρίως, δεν θα πειράξουν τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον τομέα της Υγείας.

Με την τακτική του μέχρι παρακάτω, δεν λειτουργεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το κυβερνών κόμμα. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς αποφάσισε να δώσει εκ νέου την προεδρία της Επιτροπής Υγείας, στον Κωστάκη Κωνσταντίνου, έναν βουλευτή που για χρόνια προεδρεύει της Επιτροπής Υγείας και ουδέποτε τοποθετήθηκε ή πίεσε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως άλλωστε οφείλει να πράττει η Βουλή. Δεν είναι τυχαίο, που το ίδιο πρόσωπο, παρά την κρισιμότητα των στιγμών και ενώ, όπως ενημερωνόμαστε, απαιτούσε να αναλάβει εκ νέου την κρίσιμη αυτή Επιτροπή, ποιεί τη νήσσαν. Και αυτό γιατί είτε ο ίδιος αδυνατεί να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα είτε το κόμμα που τον επαναδιόρισε πρόεδρο της Επιτροπής δεν είναι έτοιμο να σπάσει αβγά στον τομέα της Υγείας.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η εφαρμογή πρόχειρων λύσεων που θα τονώσουν επικοινωνιακά την εικόνα της κυβέρνησης. Στόχος είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύσεις ουσιαστικές, να συγκρουστεί με το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα, προσφέροντας στους πολίτες, κάτι που σε άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο: το δικαίωμα στην Υγεία. Μπορεί;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση