ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αντίδραση ως trend

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη βδομάδα που πέρασε το ξέσπασμα του βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Παύλου Μυλωνά σε τηλεοπτική εκπομπή, κάνοντας εν πολλοίς λόγο για κονκλάβια των αρχηγών και για ηλιθιότητες που αποφασίζουν, εγείροντας ερωτήματα για τις προθέσεις του Λεμεσιανού βουλευτή.

Ο κ. Μυλωνάς αντέδρασε εντόνως για το γεγονός ότι δεν έχουν άποψη και οι 56 βουλευτές σε όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα και πως κάποιες αποφάσεις, όπως την αλλαγή της ολομέλειας την λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Έξι πολιτικοί αρχηγοί πάνε στη σύσκεψη αρχηγών […] αυτό το κονκλάβιο πρέπει να τερματιστεί, είμαστε 50 επιπλέον βουλευτές» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον εκπροσωπεί σε όλα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. «Υπάρχουν θέματα που μας αφορούν ως βουλευτές και καθόμαστε εκεί όπως τις μαριονέτες του κάθε αρχηγού να ακούμε τις ηλιθιότητες που καμιά φορά αποφασίζουν στο όνομα ποιας δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο κ. Μυλωνάς.

Ήδη πολιτικοί κύκλοι άρχισαν να κάνουν λόγο για ξεκάθαρη αμφισβήτηση του Γιώργου Λιλλήκα από τον βουλευτή του, με κάποιους μάλιστα να δίνουν την ανάγνωση πως αυτή η αντίδραση είναι απόρροια των όσων ακούγονται περί συνεργασίας του Γιώργου Λιλλήκα με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2018. Οι αναλύσεις πάνε και ένα βήμα παραπέρα, πως ο Παύλος Μυλωνάς θα αποτελέσει την εσωκομματική αντιπολίτευση του Γιώργου Λιλλήκα, φράσσοντας τον δρόμο σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας Συμμαχίας Πολιτών και ΑΚΕΛ.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις διαφωνίες των δύο πολιτικών ανδρών, το σίγουρο είναι πως θέμα αμφισβήτησης του Γιώργου Λιλλήκα, βάσει αποκλειστικά ενός τέτοιου περιστατικού είναι λίγο πρόωρο να καταγραφεί. Το ερώτημα, ωστόσο, που εγείρεται είναι κατά πόσο η αντίδραση του Παύλου Μυλωνά σε ένα τέτοιο θέμα έχει λογική εξήγηση.

Το να διαχωρίζει ένας βουλευτής τη θέση του από αυτή του πολιτικού αρχηγού του σε καίρια ζητήματα είναι ένα ζήτημα το οποίο επικροτείται, καθώς χρειάζεται σθένος και τόλμη. Άλλο όμως να διαχωρίζεις τη θέση σου σε σημαντικά και καίρια ζητήματα και άλλο να παρουσιάζεσαι ως μονίμως αντιδρών. Αν ο ίδιος διαφωνεί με τον Γιώργο Λιλλήκα στο Κυπριακό οφείλει να το καταθέσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος και αναλόγως με τη στάση του προέδρου του να διαχωρίσει τη θέση του ή να συμπορευθεί. Δεν χρειαζόμαστε αδιέξοδες συζητήσεις στη βουλή όπου ο κάθε βουλευτής θα προσπαθήσει να κάνει το κομμάτι του στην πλάτη του εθνικού ζητήματος.

Όπως όλα δείχνουν, η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, η οργή που προκάλεσε το κομματικό κατεστημένο, έχει προκαλέσει νέα ήθη στο πολιτικό σύστημα. Από τα στελέχη που υπάκουαν πιστά τις θέσεις της ηγεσίας ούτως ώστε να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, τα κόμματα αποκτούν μονίμως αντιδρώντες όπου εκεί και όπου μπορούν, ακόμη και για αστεία ζητήματα, διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή της ηγεσίας.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως ο Παύλος Μυλωνάς δεν θα πέσει σ αυτή την παγίδα. Το εκλογικό κοινό έχει κουραστεί από λόγια, συνθηματολογία και λαϊκισμό. Αυτή τη φορά επιδιώκει να δει έργα στη βουλή. Οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη βουλή, τη στιγμή που εκκρεμούν κρίσιμα νομοσχέδια που επηρεάζουν άμεσα τον πολίτη, όχι μόνο δεν χρειάζονται αλλά προκαλούν τη νοημοσύνη και την ανοχή μας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X