ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλο ασυδοσία και άλλο ανθρωποφαγία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πού τελειώνει η προσήλωσή μας στην πάταξη της ασυδοσίας και που ξεκινά η ανθρωποφαγία;

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη εξαγγελία των υποψηφιοτήτων, διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας, χρωστούσε στο δημόσιο 48.087 ευρώ. Ποσό που αφορούσε έξοδα διαμονής του στο Λονδίνο κατά το 2000, εκτός περιόδου θητείας του στο προεδρικό αξίωμα. Το θέμα υπάρχει στην έκθεση του γενικού ελεγκτή από το 2010, ωστόσο για κάποιο λόγο σήμερα εισήλθε στην προσοχή μας.

Αφότου κατηγορήθηκε αδίκως ο Δημήτρης Χριστόφιας, η ελεγκτική υπηρεσία θέλησε να προχωρήσει σε διευκρινήσεις και να ξεκαθαρίσει πως το εν λόγω χρέος αφορά τον Γιώργο Βασιλείου και όχι τον Δημήτρη Χριστόφια. Η επιστολή διανθίστηκε με λεπτομέρειες ότι το εν λόγω ποσό αφορά διαμονή της συζύγου των θυγατέρων και των συζύγων τους σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και μαζί περιλαμβάνονται έξοδα τηλεφωνημάτων, καθαριστηρίων mini bar και φιλοδωρημάτων.

Όλα αυτά ήταν αρκετά βέβαια για να ξεκινήσει το παραλήρημα γύρω από το γεγονός ότι αξιωματούχοι του κράτους ζουν πλουσιοπάροχα απομυζώντας τον φορολογούμενο πολίτη, πως επικρατεί ασυδοσία και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Χρειάστηκε να γίνει όλο αυτό ώστε ο Γιώργος Βασιλείου να βγει δημοσίως και να εξηγήσει πως πριν από μία περίπου εικοσαετία, ενόσω ήταν αμισθί διαπραγματευτής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε και ενώ εκπροσωπούσε την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις, λιποθύμησε και διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Το ίδιο το κράτος και ορθά, δεδομένου ότι ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ανέλαβε να τον στείλει στο Λονδίνο και να καλύψει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Όπως εξήγησε έμεινε μάλιστα δύο μήνες σε ξενοδοχείο μέχρις ότου να του δοθεί η άδεια να ταξιδέψει και να αποκτήσει ξανά τις αισθήσεις του. Για τυχόν έξοδα ή χρέη προς το δημόσιο, δεν του είχε αναφέρει κανείς τίποτα.

Έχει τα χρήματα ο Γιώργος Βασιλείου να πληρώσει το εν λόγω ποσό; Βεβαίως και δεν τίθεται ζήτημα για το αντίθετο. Θα έπρεπε να πληρώσει τα έξοδα διαμονής της η οικογένειά του; Θεωρούμε πως ναι, έστω κι αν ο ίδιος παρείχε αμισθί τις υπηρεσίες του στο κράτος. Όφειλε όμως κάποιος να τον ενημερώσει ότι εδώ και είκοσι περίπου χρόνια υπάρχει το εν λόγω χρέος. Όχι να το μαθαίνει από τα ΜΜΕ και από διευκρινιστική επιστολή του γενικού ελεγκτή που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί.

Διάγουμε μία δύσκολη εποχή. Και βρισκόμαστε λίγο πολύ σε μία αρένα, στην οποία δύσκολα επιβιώνεις. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ούτε εμείς ως μέσα πληροφόρησης, ούτε ως πολίτες εξετάζουμε σε βάθος καταστάσεις. Παρατηρούμε επιφανειακά πράγματα και καταστάσεις, κρατούμε αποσπασματικές δηλώσεις και βγαίνουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυθαίρετα συμπεράσματα που οδηγούν σε σπίλωση προσώπων και πολλές φορές στην ανθρωποφαγία. Χωρίς στοιχεία, χωρίς εξακρίβωση καταστάσεων και χωρίς δεύτερη ανάγνωση. Σίγουρα και ιδιαίτερα στην δύσκολη εποχή μετά την κρίση, κανένας δεν οφείλει να υπερτερεί έναντι των άλλων πολιτών. Αλλά σε όλο αυτό το σκηνικό δεν θα πρέπει να χάνουμε την μεγάλη εικόνα και κυρίως την ανθρωπιά μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X