ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης πορείας

Το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας αναζητεί το Υπουργείο Εμπορίου για να του παραθέσει έκθεση γεγονότων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον περασμένο Δεκέμβριο μία εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αιτείται την ανάκληση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού. Το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας αναζητεί το Υπουργείο Εμπορίου για να του παραθέσει έκθεση γεγονότων ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί το εμπορικό σήμα. Στην Κύπρο κατά τα άλλα της ψηφιοποίησης και της μεταρρύθμισης όμως το Υπουργείο Εμπορίου χρησιμοποιεί πιο εύκολα το περιστέρι για να επικοινωνήσει παρά τις ηλεκτρονικές του διευθύνσεις.

Κάπως έτσι οι μήνες περνούν με τις επιστολές να αποστέλλονται ξανά και ξανά, οι ημερομηνίες να μετατίθενται, οι λειτουργοί να τις διαβάζουν μεταφέροντάς ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και τις οδηγίες, από το ένα τμήμα στο άλλο και τούμπαλιν. Όταν τελικά κινητοποιούνται είναι μάλλον πολύ αργά και για δάκρυα και για το χαλούμι, με αποτέλεσμα η ακύρωση του εμπορικού σήματος να είναι γεγονός και να ψάχνονται όλοι για το λάθος.

Όλο αυτό που περιγράφουμε δεν αποτελεί κακή ελληνική επιθεώρηση, αλλά το χρονικό του πώς χάθηκε το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού βάσει του ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ και του δημοσιογράφου Νέστορα Βασιλείου.

Όπως όμως μας εξήγησε λίγο θολά και συγχυσμένα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, όταν ρωτήθηκε για το κάζο της κυβέρνησης απάντησε, «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους», διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και πως θα ενημερωθούμε καταλλήλως στη συνέχεια της μέρας για το τι ακριβώς συνέβη, γιατί είναι και λίγο νομοτεχνικά σημεία «που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε τώρα».

Τα νομοτεχνικά ζητήματα που δεν θα ήταν φρόνιμο να αναφερθούμε τώρα κατά την κα Βασιλείου ήταν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου του ΠΟΠ για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014. Αυτό μας είπε λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου. Σε γραπτή δήλωση βεβαίως, γιατί ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος για άλλα θέματα μια χαρά ξέρει να βγαίνει και να κεφαλαιοποιεί ζητήματα, ήταν άφαντος και τήρησε σιγή ιχθύος.

Και ο πλέον αδιάφορος γνωρίζει πόσο κερδοφόρο μπορεί να αποβεί το χαλλούμι, συνεπώς δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις «στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του εθνικού μας προϊόντος».

Αναμέναμε όμως από ένα σοβαρό κράτος λίγη περισσότερη ουσία και πράξεις. Γιατί, όταν ανακοινώνει και καμαρώνει για διείσδυση του χαλλουμιου στην αγορά της Κίνας και της Ιαπωνίας, θεωρούμε πως είναι σε θέση να χειριστεί μία απλή αίτηση για ακύρωση εμπορικού σήματος. Σε ένα σύγχρονο κράτος βέβαια που διακατέχεται από επαγγελματισμό και κυρίως από σοβαρότητα. Γιατί αν χειρίζονται με τόση προχειρότητα την υπόθεση χαλλουμιού, τι θα κάνουν με τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις που μας διατυμπανίζουν εδώ και έξι χρόνια οτι θα υλοποιήσουν; Είναι άραγε σε θέση να χειριστούν τα ενεργειακά; Ή μήπως νομίζουν πως θα μας πείσουν οτι θα λύσουν το Κυπριακό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X