ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα κράτος της αρπαχτής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε έλθει στην Κύπρο για πρώτη φορά, είχαμε στην κυριολεξία στρώσει κόκκινα χαλιά. Πολιτικοί και κόμματα επεδίωκαν με κάθε τρόπο την εύνοια και τη φιλία του ισχυρού άντρα της Λαϊκής Τράπεζας.

Κάποιοι του παρείχαν εκδουλεύσεις για να βρίσκονται κοντά του, άλλοι πίεζαν να εξυπηρετηθεί και άλλοι επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί του σε μία προσπάθεια να κτυπήσουν κατεστημένα και κεκτημένα άλλων εποχών. Κατεστημένα και κεκτημένα που τους συνέφεραν να κτυπήσουν ώστε να ανέλθουν οι ίδιοι στο προσκήνιο.

Ενδεικτικό πως στο Προεδρικό είχε ελεύθερη πρόσβαση, ενώ τα ΜΜΕ με τη σειρά τους, είχαν γοητευτεί από την επικοινωνιακή δεινότητά του. Λίγο οι αποκλειστικότητες που τους παρείχε, λίγο η «ευνοϊκή» μεταχείριση κάποιων, έκαναν τον Ανδρέα Βγενόπουλο το νέο πουλέν των δημοσιογράφων και των πολιτικών κύκλων.

Αλλά κι εμείς με τη σειρά μας ως πολίτες, βλέποντας τα επικοινωνιακά και επιχειρηματικά του θεάματα, πιστέψαμε πραγματικά πως θα έριχνε χρήμα στην Κύπρο επενδύοντας σε μεγάλα έργα αλλά και αναλαμβάνοντας ακόμα και το δημόσιο χρέος του τόπου.

Χρειάστηκε να γίνουν πολλά για να αντιληφθούμε πως ο Αντρέας Βγενόπουλος δεν ήταν ακριβώς ο οικονομικός σωτήρας της Κύπρου και από τη μία στιγμή στην άλλη να του αποδώσουμε τον τίτλο του υπαίτιου της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας.

Πώς θυμηθήκαμε και γιατί τον Βγενόπουλο; Ίσως γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε λίγο. Λίγο ο Αρμένης εκατομμυριούχος, λίγο οι επενδυτές από το Κατάρ, από την Κίνα, οι οποίοι θα έριχναν χρήμα στην Κύπρο αλλά και η εμπλοκή της Ρωσίας στο παιχνίδι είναι εδώ για να μας θυμίζει το εμφανές: Μία κοινωνία και μία πολιτεία που θαμπώνονται από το χρήμα, ανεξαρτήτως από το πώς και από πού αυτό προέρχεται.

Καθόλου τυχαία συνεπώς και η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, όπως είπε το Προεδρικό, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των προσκεκλημένων. Τυχαία παρακάθισε σε περίοπτη θέση, δίπλα από τον γενικό εισαγγελέα, ενώ προηγουμένως είχε χαιρετήσει εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, εντείνοντας τη φημολογία περί συζητήσεων εξαγοράς του καναλιού της Αρχιεπισκοπής TVONE.

Χρειάστηκε να εισβάλει ένοπλος στο γήπεδο της Τούμπας για ν' ανοίξει ο φάκελος του πώς και γιατί παρευρέθηκε στη Βουλή. Το αμφιλεγόμενο της προσωπικότητάς του αλλά και το θολό των οικονομικών του δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ έχουν πολλές φορές συζητηθεί και θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς αν πιστεύαμε πως όλα αυτά δεν είναι εις γνώσιν του Προέδρου.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε το Προεδρικό ότι ο κ. Σαββίδης όλως τυχαίως βρέθηκε στη Βουλή, δίπλα από ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους. Η κυπριακή κοινωνία, ωστόσο, έχει πάθει και έχει μάθει πολλά από αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που επιχειρούν να κάνουν τις αρπαχτές τους στην Κύπρο. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο η κοινωνία είναι πλέον ιδιαίτερα καχύποπτη και επιφυλακτική. Το κράτος και οι ανώτατοι άρχοντες οφείλουν να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί και να κρατούν, τουλάχιστον, τα προσχήματα. Ιδίως όταν πρόκειται για μία κυβέρνηση που υπογραμμίζει τα περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Εκτός βέβαια και αν όλες αυτές οι διακηρύξεις περιορίζονται σε προεκλογικά συνθήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X