ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:37
 

Ενδιάμεσος σε ελεύθερη πτώση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν πριν από ένα περίπου χρόνο όταν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είχαν μαζευτεί στα γραφεία της ΕΔΕΚ και αποφάσισαν, πλην του Γιώργου Λιλλήκα, να προχωρήσουν σε μία κοινή πορεία στις προεδρικές εκλογές. Κάτω από το επιβλητικό πορτρέτο του Βάσου Λυσσαρίδη, έδωσαν τα χέρια για συμμαχία και για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κοινωνίας υπό την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Την αυτοπεποίθηση για αυτόνομη πορεία τους την έδωσε βεβαίως η δύναμη που συγκέντρωσαν όλοι μαζί στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Μία δύναμη που έφτανε, βάσει των αριθμητικών τους πράξεων, κάπου στο 40% και φιλοδοξούσαν πως θα μπορούσε όχι μόνο να εκπαραθυρώσει το ΑΚΕΛ από τον β’ γύρο αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής κατέδειξε πως η κυπριακή κοινωνία δεν περιμένει τη διάσωσή της από τον Ενδιάμεσο. Μάλλον του έστρεψε επιδεικτικά την πλάτη και απαξίωσε την πολιτική του. Το στοίχημα είναι τώρα να διασώσουν τον εαυτό τους παρά την υπόλοιπη κοινωνία.

Καμπανάκι για τον κίνδυνο επιβίωσής τους θα έπρεπε να είχε κτυπήσει με την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της ιστοσελίδας Stockwatch η εταιρεία ερευνών CYMAR τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που αυξάνουν και τα δύο τα ποσοστά τους, όχι όμως τόσο ευχάριστα για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Το ΔΗΚΟ για παράδειγμα παρουσιάζει μείωση  των ποσοστών του από 18% στο 13%, ενώ, πλην των Οικολόγων που διατηρούν το 3%, τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η ΕΔΕΚ και η Κίνηση Αλληλεγγύη συγκεντρώνουν μόλις 1%, ενώ η Συμμαχία Πολιτών συγκεντρώνει  0,4%. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ φλερτάρει με την τέταρτη θέση, λαμβάνοντας 10%. Εάν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε η παρουσία του ΕΛΑΜ αναδιαμορφώνει ανησυχητικά το κομματικό και πολιτικό σκηνικό.

Θα πρέπει συνεπώς να αναρωτηθούν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για ποιον λόγο τα ποσοστά τους καταρρέουν αλλά και γιατί πλην μιας μικρής ομάδας σε κάθε κόμμα, δεν υπάρχουν ούτε τα στελέχη ούτε οι οπαδοί που θα διαδώσουν το μήνυμά τους. Αλήθεια, ποιο ακριβώς είναι το μήνυμά τους; Ακολούθησαν έναν ακραίο λόγο που θυμίζει περισσότερο την Ακροδεξιά παρά τον συναινετικό χώρο του Κέντρου. Γι' αυτό ακριβώς εκείνοι οι ψηφοφόροι που αποζητούν το «αντισυστημικό», ενδεχομένως και το ακραίο, δεν θα στραφούν στην απομίμηση αλλά σε ένα «ορθόδοξο» κόμμα των άκρων που δεν είναι άλλο από το ΕΛΑΜ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα συνεργαζόμενα κόμματα έχουν στην ουσία αυτοαναιρεθεί, ακολουθώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Κατάφεραν να ταυτιστούν πλήρως με το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου. Τι σχέση μπορεί να έχει η σημερινή ΕΔΕΚ με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη και για ποιο λόγο να ακολουθήσει κάποιος την Αλληλεγγύη και όχι το ΔΗΚΟ που θεωρητικά ηγείται της όλης διαδικασίας.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, ζήτημα είναι πως στην πιο κρίσιμη καμπή επέλεξαν να είναι απόντες. Οι «πατριωτικές δυνάμεις» που μας διαβεβαίωναν πως είναι έτοιμοι να μας σώσουν, πικραμένοι εν πολλοίς από το αποτέλεσμα, επέλεξαν να στηρίξουν τον «Κανένα» και συνεπώς την αποχή, ενισχύοντας εκείνες τις φωνές που τους απέδιδαν καιροσκοπισμό.  

Όσο κι αν οι ίδιοι φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο και να κατέλθουν στην εξουσία, διαφάνηκε μέσα από μία σειρά λάθος προσεγγίσεων και πολιτικών πως σήμερα πνέουν τα λοίσθια. Μέχρι και τις ευρωεκλογές έχουν τον χρόνο να ανασυνταχθούν, να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτική ταυτότητα και κυρίως να κάνουν μία σοβαρή αυτοκριτική για το αποτέλεσμα. Διαφορετικά από σωτήρες που διατράνωναν πως είναι, πολύ φοβόμαστε πως θα καταστούν γραφικές φιγούρες που βρίσκονται υπό κλείσιμο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν τους αξίζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X