ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερασιτεχνισμοί και προχειρότητες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το ΑΚΕΛ αντιλήφθηκε πως η λύση του Κυπριακού, στην οποία ήταν προσηλωμένο όλο αυτό το διάστημα, παίρνει παράταση και πως μπαίνει κανονικά η προεκλογική περίοδος άρχισε να ψάχνει αγωνιωδώς για τον εν δυνάμει υποψήφιο. Ήδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε μπει σε έντονη προεκλογική εκστρατεία, διεκδικώντας θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείοντας εκ των προτέρων την όποια συζήτηση με το ΑΚΕΛ. Τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι εσωκομματικές μετρήσεις είχαν αποκλείσει ένα σενάριο κομματικού, καθώς αυτό έδειχνε το κόμμα της Αριστεράς να αποκλείεται στον β΄ γύρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ηγεσία του κόμματος στράφηκε στην πετυχημένη συνταγή ενός ανεξάρτητου υποψηφίου, στα μέτρα του Γιώργου Βασιλείου.

Αναμφίβολα, η υποψηφιότητα Βασιλείου, αποτέλεσε για το ΑΚΕΛ μία από τις πιο σωστές επιλογές. Τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο τελικώς και στην οικονομία. Αυτή ακριβώς η δίψα για την εξεύρεση του επόμενου Βασιλείου, υπήρξε και η μεγάλη παγίδα για το ΑΚΕΛ. Η ηγεσία της Αριστεράς βρήκε ένα πρόσωπο που να έχει εκείνα τα στοιχεία. Και αυτός ήταν ο Μάικ Σπανός. Είχε την ίδια προσήλωση στη λύση, μία ένδοξη επιχειρηματική πορεία, στενές σχέσεις με την αστική τάξη. Είχε όμως και σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ΑΚΕΛ στην οικονομία όπως φάνηκε στην πορεία.

Η αλήθεια είναι πως όταν ακούσαμε για τη σύμπλευση με τον Μάικ Σπανό χαιρετίσαμε την υπέρβαση που έκανε το κόμμα της Αριστεράς. Θεωρούσαμε, ωστόσο, δεδομένο πως η ηγεσία θα είχε προχωρήσει σ’ ένα συμφωνημένο πλαίσιο αρχών, πριν αρχίσει την όποια συζήτηση στα συλλογικά όργανα. Αυτό άλλωστε έκανε και με το μίνιμουμ πρόγραμμα επί Σπύρου Κυπριανού και με τον Τάσσο Παπαδόπουλο πριν να θέσουν το όνομά τους στα συλλογικά όργανα.

Αντ’ αυτού το κόμμα οδήγησε την υποψηφιότητα Σπανού στο Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή χωρίς να είναι σε θέση να καταδείξει τις πολιτικές θέσεις και τις συγκλίσεις των δύο μερών. Ετοιμαζόταν δε να προχωρήσει το ζήτημα στη βάση, όταν προέκυψαν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Σπανού που θορύβησαν βάση και ηγεσία και οδήγησαν στο ναυάγιο. Οι τελευταίοι χειρισμοί της ηγεσίας δείχνουν δυστυχώς μία άνευ προηγουμένου τρομερή προχειρότητα και ερασιτεχνισμό, από ένα κόμμα που φημίζεται για την οργάνωσή του και για την εμπειρογνωμοσύνη του στην εκλογική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί ενέκρινε μία υποψηφιότητα χωρίς να γνωρίζει τις βασικές θέσεις του υποψηφίου, αλλά και για τις παλινδρομήσεις που ακολούθησαν.

Το ΑΚΕΛ όφειλε να γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρεσβεύει ο κ. Σπανός. Άλλωστε οι δηλώσεις του είναι δημόσιες. Όλοι γνωρίζαμε τις αμίμητες δηλώσεις περί τροϊκανών ναυαγοσωστών και τις τοποθετήσεις του υπέρ του μνημονίου, την ίδια ώρα που το ΑΚΕΛ μελετούσε έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη λίρα. Αυτά δεν τα πρόσεξε το κόμμα πριν από την όποια συζήτηση μαζί του; Όπως διαφάνηκε, αυτή η επιλογή δεν ήταν μία συνειδητή πράξη. Δεν ήταν δηλαδή η υπέρβαση, η παραδοχή λανθασμένων επιλογών και πολιτικών του κόμματος το 2013. Ήταν μάλλον μια επιλογή που πάρθηκε μπροστά στον πανικό του αποκλεισμού.

Το σημαντικό βέβαια, είναι πως έστω και εκ των υστέρων, πήρε την απόφαση να λήξει μία συνεργασία που ήταν προδιαγεγραμμένη να κοπεί από την εξοργισμένη βάση του κόμματος. Και σίγουρα μετρά στα θετικά του κόμματος, ότι έστω και εκ των υστέρων, άκουσε τη βάση του και τις έντονες διαφωνίες απέναντι στην υποψηφιότητα Σπανού. Το ζήτημα είναι τι κάνει από δω και πέρα. Μπορεί το κόμμα να προχωρήσει με έναν κομματικό υποψήφιο. Σίγουρα θα μπορούσε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μία κομματική υποψηφιότητα, μπορεί πλέον να πείσει ότι έχει προοπτική νίκης, τη στιγμή που η ίδια η ηγεσία την έχει προδικάσει με δηλώσεις της στο πρόσφατο παρελθόν. Το σίγουρο είναι πως το ναυάγιο αυτό υπήρξε ένα μεγάλο μάθημα για το ΑΚΕΛ. Από το ίδιο θα εξαρτηθεί αν θα καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση και να βρει τον κατάλληλο γι’ αυτό υποψήφιο ή αν θα οδηγηθεί σε λύσεις συμβιβασμού, καταδικασμένες να αποκλειστούν και να απορριφθούν από την κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X