ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο μεγάλος εμπαιγμός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2014, όταν η Επιτροπή Θεσμών μελετούσε τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης αποφάσισε εν τη σοφία του να βγάλει στη φόρα ένα κατάλογο φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο πριν το κούρεμα. Μία κίνηση για να αποδείξει πως ο ίδιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, ούτε αγκιστρώνεται από συμφέροντα. Άρχισε τότε μία συνεχή ροή επιστολών από νομικά και φυσικά πρόσωπα που είδαν το όνομά τους να διαρρέει στον τύπο για να εξηγήσουν τους λόγους που προχώρησαν σε εκροή χρημάτων και να προσπαθούν να αποδείξουν πως αυτές δεν ήταν αποτέλεσμα προνομιακής ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο του όλα στη φόρα, ήταν και η έκθεση για τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Ένα πολυσέλιδο έγγραφο που ικανοποιούσε όλα τα κόμματα και στην ουσία ουδέποτε συνέβαλε στον πραγματικό καταλογισμό ευθυνών για την οικονομική κρίση.

Την πολιτική του όλα στη φόρα, ακολούθησε και στη συνέχεια ο Δημήτρης Συλλούρης, καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, κάλεσε κατά την ομιλία του τους πολίτες να στηρίξουν την Αλληλεγγύη για να μπορέσει το Κίνημα να κινηθεί κατά της διαπλοκής. Μάλιστα, ο κ. Συλλούρης υποσχόταν πως το πρώτο μέλημα του Κινήματος με την είσοδό του στη βουλή, είναι να θέσει θέμα για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων σημειώνοντας πως πρέπει να αποκαλυφθούν οι ρόλοι όλων και να λογοδοτήσουν τα κόμματα για τα ανταλλάγματα που πήραν κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα, μετά και από τις δηλώσεις πόθεν έσχες πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίες μόνο για εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών μπορούν να χαρακτηριστούν, ο Πρόεδρος της Βουλής εξεμάνη. Όχι για το διάτρητο της υπόθεσης, αλλά με τους δημοσιογράφους. «Αντί να εκτιμήσουμε αυτή την πρωτοπόρα διαδικασία» κάποιοι ασκούν κριτική είπε ο κ. Συλλούρης προσθέτοντας πως «χάνουμε την ουσία χάνουμε και το δάσος». «Ασχολούμαστε ας πούμε ποιος είναι φτωχός και ποιος είναι πλούσιος βουλευτής» συμπλήρωσε πυροβολώντας τα ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν για λόγους εντυπώσεων την πραγματικότητα. Κάλεσε μάλιστα όλους τους πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας να μην πιστεύουν τα δημοσιεύματα, αλλά να μπουν οι ίδιοι μέσα στη σχετική σελίδα της Βουλής, ώστε να διαπιστώσουν, μόνοι τους την πραγματικότητα.

Το πόση περιουσία έχει ο καθένας περιορίζεται στη σφαίρα του κουτσομπολιού. Αυτό που αφορά την κοινή γνώμη είναι το τι έχει καθένας και το πώς το απέκτησε πριν να διοριστεί στην εν λόγω θέση. Και κυρίως, τι επιπλέον διαθέτει αποχωρώντας από μία καίρια θέση. Το όλα στη φόρα, είναι σύνθημα του κ. Συλλούρη και άλλων πολιτικών προσώπων που έμαθαν να λειτουργούν και να εκλέγονται έτσι. Το όλα στη φόρα για μας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποπροσανατολιστεί ο πολίτης από την πραγματική ουσία.

Και η ουσία είναι δημοσιοποίηση δηλώσεων που στόχο έχουν να διαφανεί το ποσοστό αύξησης της περιουσίας μετά την ανάληψη κάποιου αξιώματος και κατά την αποχώρησή του. Μόνο έτσι θα διαπιστωθεί το πραγματικό πρόβλημα. Όπου υπάρχει ζήτημα θα πρέπει να γίνει έρευνα από την επιτροπή πόθεν έσχες. Και αυτό θα γίνει μόνο αν τα πρόσωπα που απαρτίζουν την επιτροπή έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Διαφορετικά, το πόθεν έσχες θα περιοριστεί στο πλαίσιο του κουτσομπολιού και οι πολίτες όπως στην περίπτωση της έκθεσης για τα αίτια της οικονομικής κρίσης δεν θα νιώσουν ότι υπάρχει πραγματικά έλεγχος και τιμωρία. Αλλά μάλλον θα επιβεβαιώσουν πως όλα γίνονται για το θεαθήναι, εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τη νοημοσύνη μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση