ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν αλλάζουν οι ρόλοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2004, λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν, όταν ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ηγείτο της εκστρατείας του «ναι» κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε για μονοπώληση της ενημέρωσης και για ψυχολογικό πόλεμο προς τους πολίτες να πουν όχι στο δημοψήφισμα.

Λίγο γνωστό και επόμενο το τι ακολούθησε στο εσωτερικό μέτωπο. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, κατηγόρησαν τον Νίκο Αναστασιάδη ως φωνή της Άγκυρας στην Κύπρο, ενισχύοντας έτσι την έντονη αντιπαράθεση αλλά και το διχαστικό κλίμα της εποχής.

Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια από τότε και πολλά άλλαξαν. Ο Νίκος Αναστασιάδης με το τότε χαμηλό εκλογικό ποσοστό δημοτικότητας βρίσκεται για δεύτερη φορά στην εξουσία με ισχυρή εντολή και θεωρείται ως ο Πρόεδρος που έφτασε πιο κοντά από κανέναν άλλο στη λύση. Σε αυτό τον δρόμο, συμπορεύθηκε μαζί του η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΑΚΕΛ. Ένας δρόμος που δεν ήταν εύκολος. Όχι μόνο γιατί Δεξιά και Αριστερά για πρώτη φορά συνέπλεαν σε αυτό το βαθμό δίδοντας την αφορμή στον Ενδιάμεσο να ξεκινήσει το αφήγημα και περί ΔΗΣΑΚΕΛ αλλά και γιατί η ηγεσία του ΑΚΕΛ, έπαιρνε αυτή την απόφαση, σε μία περίοδο που τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος παρέπαιαν, η εσωστρέφεια εντεινόταν όπως και η αμφισβήτηση από μία μεγάλη μερίδα του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου.

Ενδεικτικές οι ευχαριστίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προς το ΑΚΕΛ για τη συνεργασία καθόλο το διάστημα και οι καταγγελίες από το προεδρικό και Πινδάρου ότι ο Ενδιάμεσος δεν ήθελε λύση.

Πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια από τότε και πολλά νομίζαμε πως άλλαξαν, πολλά όμως έμειναν τα ίδια στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα επέφερε και τη ρήξη στις σχέσεις των δύο μερών. «Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με καμιά των πολιτικών δυνάμεων, όμως με πικραίνει ιδιαίτερα να παρακολουθώ και να γινόμαστε μάρτυρες, να ενισχύεται η τουρκική αδιαλλαξία χάριν αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, όταν μιλάμε για το εθνικό θέμα υπεράνω όλων θα πρέπει να είναι η πατρίδα μας και όχι το κόμμα μας και δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί δεν αποδέχθηκε τις εγγυήσεις που πρότεινε ο κ. Τσαβούσογλου, δεν μπορεί να θεωρείται η ελληνοκυπριακή πλευρά υπεύθυνη γιατί απορρίψαμε τα επεμβατικά δικαιώματα, δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να θεωρείται υπεύθυνη γιατί δεν αποδέχτηκε στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού , γιατί δεν αποδέχθηκε για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους, μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο», ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη το πρωί της Τετάρτης στο παγκύπριο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ ότι ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία προτάσσοντας πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον.

Ποιος ευθύνεται για την στασιμότητα για την κατάρρευση του κυπριακού, ίσως και για ένα σχέδιο λύσης δύο κρατών υπόκειται στους ιστορικούς του μέλλοντος να το κρίνουν. Αν ο Άντρος Κυπριανού υπερέβαλλε και έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό όπως λέει ο Νίκος Αναστασιάδης θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω.

Όπως θα κριθεί και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης για τη μέχρι τώρα στάση του. Αν όχι για το ότι έχασε μία σημαντική –ίσως και τελευταία- ευκαιρία σωστής λύσης του κυπριακού, σίγουρα για το ότι ενίσχυσε τον διχασμό της κοινωνίας και τον διαχωρισμό σε πατριώτες και μειοδότες. Όπως στη θέση του έκαναν άλλοι το 2004. Πέρασαν λοιπόν δεκατέσσερα χρόνια. Εμείς προφανώς δεν αλλάζουμε. Μόνο οι ρόλοι. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X