ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος χωρίς μήνα του μέλιτος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα στα Κατεχόμενα ήταν αναμφίβολα κρίσιμης σημασίας, για την επόμενη μέρα της τ/κ κοινότητας αλλά και για το πώς προχωρά το Κυπριακό. Οι αριστεροί και προοδευτικοί ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν την Αριστερά τηρώντας αποχή. Οι λόγοι ποικίλουν. Πρώτα και κύρια εξαιτίας της απογοήτευσής τους για την πορεία που ακολούθησε το Κυπριακό και δευτερευόντως για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε το τελευταίο διάστημα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Η σύμπλευση στην εξουσία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, η έλλειψη εμβληματικής ηγεσίας αλλά και διάφορα σκάνδαλα που ενέπλεκαν το κόμμα ήταν αρκετά ώστε να απομακρύνουν μέρος του ακροατηρίου τους από την κάλπη, θεωρώντας πως η Αριστερά έχασε τον ιδεολογικό προσανατολισμό της και ιδιαίτερα το ηθικό της πλεονέκτημα. Δεν ήταν μόνο αυτό βέβαια. Πολλοί από τους Τ/κ, μετά και από το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα εκτίμησαν πως δεν υπάρχει το όποιο περιθώριο λύσης. Άλλοι επικρίνοντας τη δική μας πλευρά πως δεν θέλει λύση και άλλοι τον Μουσταφά Ακιντζί.

Δημιουργήθηκε, μάλιστα, και κίνημα υπέρ της αποχής για να σταλεί το μήνυμα. Αποχή όμως που ωφελεί ποιον; Αποτέλεσμα η τ/κ Δεξιά να αναλάβει πανηγυρικά την εξουσία. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στέφθηκε ως ο απόλυτος νικητής, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς μπήκε παρά τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων στη «βουλή», όπως επίσης και το Κόμμα των Εποίκων. 

Για πολλούς τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο déjà vu της δικής μας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων και τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνάδελφου Νίκου Στέλγια οι εν λόγω «εκλογές» αφορούσαν κατεξοχήν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι μόλις το 28% συγκεντρώνουν οι δυνάμεις που στηρίζουν ξεκάθαρα διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό και το τι θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος, θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαίτερα τους υποψηφίους ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αντ’ αυτού τη στιγμή που η σκληροπυρηνική στο Κυπριακό τ/κ Δεξιά επικρατεί, τη στιγμή που η πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας έχει χάσει την ελπίδα της για λύση του κυπριακού, στη δική μας πλευρά υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους απρόσκοπτα και χωρίς άγχος. Θεωρούν πως αυτή η προεκλογική μάχη θα είναι όπως κάθε άλλη.
Κάπως έτσι, ο Νίκος Αναστασιάδης περιφέρεται από χωριό σε χωριό, κόβοντας κορδέλες, επισκεπτόμενος σωματεία και εξαγγέλλοντας επιδόματα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας μιλούν για νέα στρατηγική που θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκία και για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, υποσχόμενοι χρήματα δεξιά κι αριστερά. Ο Σταύρος Μαλάς μιλά για μία οικονομία μακριά από αρπαχτές, αδυνατώντας, ωστόσο, να παρουσιάσει συγκεκριμένα το οικονομικό του μοντέλο. Τσακώνονται μεταξύ τους για την απόφαση του κουρέματος, για το αν θα πρέπει να μπει υπηρεσιακός υπουργός και για το ποιος προσπάθησε να εξαγοράσει ποιον. Πλάνο για την επόμενη μέρα έχουν ή όχι;

Τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ από τις εκλογικές μάχες που δίδονταν στο παρελθόν. Αυτό διαφάνηκε και το 2013. Η ευφορία
που προκαλεί η εκλογή κάθε νέας κυβέρνησης όταν η λαϊκή εντολή είναι ακόμη πρόσφατη δεν θα ισχύσει ούτε αυτή τη φορά όπως και το 2013. Η οικονομία, αν και βελτιώθηκε, εξακολουθεί όπως όλα δείχνουν να βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση. Το πιο κρίσιμο, ωστόσο, είναι πως κάθε μέρα που περνά, τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο στο Κυπριακό. Δημιουργούνται νέα δεδομένα που μας απομακρύνουν πολύ από μία δίκαιη και σωστή λύση.

Αυτές οι εξελίξεις θα έπρεπε ήδη να απασχολούν τα πρόσωπα που διεκδικούν την εκλογή τους στο ύπατο αξίωμα. Οι προεκλογικές φιέστες, οι μικροπολιτικοί καυγάδες δεν έχουν πλέον χώρο. Αναμένουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την αποτροπή των όποιων δυσάρεστων εξελίξεων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως σε αντίθεση με το 2013, ο υποψήφιος που θα εκλεγεί, δεν θα βρεθεί με το πιστόλι στον κρόταφο, καλούμενος να πάρει επώδυνες αποφάσεις. Ούτε όμως να επικρατήσει η ψευδαίσθηση ότι έχουμε περιθώρια χρόνου στο Κυπριακό. Τα όποια περιθώρια χρόνου έχουν πλέον εξαντληθεί και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X