ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεαλισμός και ψυχραιμία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δε μπορούμε να πάμε στη διάσκεψη χωρίς το έγγραφο» έλεγε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαίωση γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη ότι πριν από τις 28 Ιουνίου θα είναι έτοιμο το κοινό έγγραφο.

Η γραπτή διαβεβαίωση όπως διεφάνη στην πορεία ήταν ένα δεσμευτικό sms του Έσπεν Μπαρθ Έιντε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το περιβόητο κοινό έγγραφο που αρχικά αντιμετωπίστηκε θετικά, μετατράπηκε ως απαράδεκτο από την πλευρά μας. Εξ’ ου και η γραπτή καταγγελία του πριν από το μεγάλο ταξίδι. Αποτέλεσμα αυτού να αποσύρεται ατάκτως από τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών αλλά να μένει στο τραπέζι σύμφωνα με τον δημιουργό του και τον πληγωμένο εγωισμό του.

Αυτό το σκηνικό του περιβόητου εγγράφου, είναι ίσως το πιο ενδεικτικό της σύγχυσης και προχειρότητας που επικρατεί στη διάσκεψη που πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες στο Κραν Μοντάνα.

Αν εξαιρέσουμε όμως το μεγάλο κεφάλαιο του κοινού εγγράφου, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που υποβαθμίζουν αρκετά την εν λόγω διάσκεψη και τις προσδοκίες μας. Κινήσεις που καταδεικνύουν πως το Κραν Μοντάνα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.
Πρώτα και κύρια ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, προσκάλεσε μεν τους εμπλεκόμενους στην Ελβετία, επέλεξε ωστόσο να μην παραστεί κατά την έναρξη. Μάλιστα άφηνε ανοικτό μέχρι το πρωί της Τετάρτης το κατά πόσο θα παρευρεθεί ή όχι πλήττοντας και υποβαθμίζοντας έτι περαιτέρω την όλη διαδικασία. Προσπάθησε βεβαίως να το διασώσει την υστάτη ανακοινώνοντας την παρουσία του την Παρασκευή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ να απουσιάζει από τη διαδικασία και τη Φεντερίκα Μογκερίνι να αποχωρεί λίγο πριν τη διάσκεψη. Η διακριτική απουσία της Ε.Ε στην όλη διαδικασία μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί ως μία προσπάθειά της να κρατήσει αποστάσεις από ένα «προαναγγελθέν» ναυάγιο.

Όλα αυτά καταδεικνύουν πως η εν λόγω διάσκεψη δεν έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η προχειρότητα και η σύγχυση, είναι μεν κατακριτέα, αλλά δεν προκαταλαμβάνει ναυάγιο των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή ωστόσο που οι προϋποθέσεις δεν είναι οι καλύτερες, η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά για πρώτη φορά τις εγγυήσεις στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Μία εξέλιξη  η οποία δεν πρέπει να υποτιμάται. 

Είναι ίσως η ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια την κοινωνία, να δει με περισσότερο ρεαλισμό και ψυχραιμία τα γεγονότα. Ας αποφύγουμε αυτή τη φορά τις υψηλές προσδοκίες του Μον Πελερέν, τον εκνευρισμό της Γενεύης. Ας αποφύγουμε να χωριστούμε σε στρατόπεδα υπεραισιόδοξων και μονίμως διαμαρτυρούμενων παρασυρόμενοι από τις επικοινωνιακές διαρροές που θα δίνουν και θα παίρνουν το επόμενο διάστημα.

Ίσως οι χαμηλές προσδοκίες και η ρεαλιστική ματιά να μας βοηθήσουν να τιθασεύσουμε τα πάθη και την ανάγκη μας να χωριστούμε σε στρατόπεδα. Και να δούμε τα ζητήματα με συγκρατημένη αισιοδοξία. Ούτε εκ των προτέρων πανηγυρισμοί χρειάζονται ούτε σφοδρές επικρίσεις που θα τορπιλίσουν την όλη διαδικασία και τις προσπάθειες της πλευράς μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X