ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μεγάλο δούλεμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν στα τέλη του Γενάρη στην τελευταία του συνέντευξη πριν από τις προεδρικές εκλογές όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, διέδιδε φήμες περί κουρέματος του Συνεργατισμού και προέτρεπε μέσα από την εταιρεία του ταμεία να φύγουν τις καταθέσεις τους από τον Συνεργατισμό. Οι καταγγελίες αφορούσαν και φωτογράφιζαν τον Στέλιο Πλατή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στη συνέχεια πως από τα 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, τα €10 δισ. είναι απόλυτα διασφαλισμένα διότι μιλούμε για καταθέσεις κάτω των €100 χιλ. Χαρακτήρισε μάλιστα θλιβερό πως για χάρη των εκλογών διαδίδονται τέτοιες φήμες.

«Έπρεπε» όμως όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης «να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προκειμένου να σταματήσει η ανεύθυνη τακτική και να μην διαδίδονται φήμες που μπορεί να πλήξουν τον Συνεργατισμό» όταν χρειάστηκε να απαντήσει για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή την τολμηρή τοποθέτηση.

Το ισχυρό μήνυμα ή μάλλον το ηχηρό χαστούκι το φάγαμε όλοι μας στη συνέχεια. Και αυτό γιατί η προεκλογική «ειλικρίνεια» του Προέδρου σε μία κοινωνία που είχε ζήσει από πρώτο χέρι κουρέματα και μη βιώσιμες τράπεζες, προκάλεσε σε αυτή ακριβώς την κοινωνία και κατ επέκταση σε μία μεγάλη μερίδα των καταθετών πανικό. Κανέναν δεν ένοιαζε ποιού υποψηφίου ο συνεργάτης διέδιδε φήμες για τον Συνεργατισμό. Τους ενδιέφερε πως ένας Πρόεδρος δήλωνε από την τηλεόραση πως κάποιος διέδιδε σε άλλους καταθέτες ότι ο Συνεργατισμός, δεν είναι τόσο υγιής όσο η κυβέρνηση ήθελε να περάσει. Ένας πανικός που ανάγκασε την κυβέρνηση να βάλει πλάτη 2.5 δις για την εξασφάλισή της τράπεζας αλλά και για τον τερματισμό των εκροών που έδιναν και έπαιρναν. Το ζήτημα είναι πως δεν έμεινε στα 2.5 δις, αλλά ότι ο Συνεργατισμός σήμερα ξεπουλήθηκε.

Και ξεπουλήθηκε τη στιγμή που υπόσχονταν ότι θα επιστρέψουν τις μετοχές του Συνεργατισμού στον κόσμο. Ξεπουλήθηκε με τον χειρότερο τρόπο τη στιγμή που υπόσχονταν είσοδο στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου και θα φέρουν λεφτά από ξένους.

Και επειδή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μας παρουσιάσει κι αυτή την κατάσταση ως μία μεγάλη επιτυχία, αρκεί να δούμε την έκθεση της Κομισιόν η οποία καταγράφει ενδεικτικά πως «αντίθετα με τις προσδοκίες, η ΣΚΤ δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά της». Μάλιστα όπως αναφέρεται όταν «κίνησε διαδικασία πώλησης στις 19 Μαρτίου 2018, δεν προσέλκυσε προσφορές σε θετική τιμή. Όλες οι προσφορές πρότειναν αρνητική τιμή πώλησης, δηλαδή πώληση για την οποία απαιτείται πρόσθετη κρατική ενίσχυση». Ασχέτως αν ο Χάρης Γεωργιάδης μας μιλούσε για «σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό».

Η Τράπεζα Κύπρου κινδύνευε όπως έλεγαν από τα δάνεια των μεγάλων ντιβέλοπερ, η Λαϊκή από τον κακό Βγενόπουλο και ο Συνεργατισμός θα μας πουν πως κινδυνεύει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικροκαταθετών.

Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε πως το πρόβλημα του Συνεργατισμού είναι πράγματι τα ΜΕΔ που έφτασαν τα 7.5 δις όπως λένε, θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι έκαναν εδώ και πέντε χρόνια που η Τράπεζα βρισκόταν υπό τη διοίκησή τους. Πώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν σε αυτό το βαθμό και ποιος ευθύνεται;

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος. Αναμένουμε να δούμε και την ανάληψη κάποιων ευθυνών από τους αρμόδιους. Από το φάντασμα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη μέχρι και τους φίλους του Χάρη που τρύπωσαν στην Συνεργατική Τράπεζα και αποδείχτηκαν πολύ μικροί των περιστάσεων. Αλλά και ανάληψη πολιτικών ευθυνών από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γιατί αν και αυτή η έρευνα εξελιχθεί όπως το φιάσκο της επιτροπής Πική, είμαστε σίγουροι πως το μέλλον αυτής της κυβέρνησης κρίνεται πολύ πιο δυσοίωνο από αυτό της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X