ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρειάζεται πολιτική ενηλικίωση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Όσο ζω ελπίζω!» ήταν η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι αναμένει από το δείπνο της 16ης Απριλίου με τον Τ/κ ηγέτη. Λίγο αργότερα προχώρησε στη Σύσκεψη Αρχηγών, ενημερώνοντας και διαβεβαιώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θέλει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτό θα φροντίσει να διαφανεί κατά το δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη. Οι πολιτικοί αρχηγοί του ενδιάμεσου χώρου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο το δείπνο ενδεχομένως να προκαλέσει αρνητικούς συνειρμούς, ενώ συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την έκβαση της κατάστασης, λόγω των τουρκικών δηλώσεων και τοποθετήσεων του ψευδοκράτους.

Αναμφίβολα το γυαλί ανάμεσα στους δύο ηγέτες έχει ραγίσει. Και αυτό είναι κάτι που παραδέχονται τόσο κυβερνητικές πλευρές όσο και τ/κ πηγές. Τίποτα δεν θυμίζει την περίοδο των κοινών μηνυμάτων για μία κοινή πατρίδα, τις κοινές βόλτες, τους καφέδες και τους εναγκαλισμούς.

Την ίδια στιγμή που η ε/κ πλευρά φαίνεται να πηγαίνει με βάρκα την ελπίδα και με την καλή θέληση, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τον Τ/κ ηγέτη. Ο ίδιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνάδελφου Νίκου Στέλγια, πάει με συγκεκριμένη ατζέντα. Απαιτεί χρονοδιαγράμματα, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τους Τ/κ, ζητάει εξηγήσεις για τις διαρροές περί λύσης δύο κρατών αλλά και σχεδίου β΄. Ξεκαθαρίζει πως τίποτα δεν είναι όπως πριν και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει εκεί που έμειναν οι δύο πλευρές επί Κραν Μοντάνα εποχή.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η απουσία χημείας μεταξύ των δύο ηγετών. Οι συναισθηματισμοί δεν έχουν χώρο στην πολιτική, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι το εθνικό συμφέρον και η επανένωση της πατρίδας μας. Το κύριο ζήτημα είναι η πολιτική ενηλικίωση η οποία απουσιάζει από τους πολιτικούς παίκτες. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο. Η διαλεκτική της ζωής εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο διπλωματικό σκηνικό και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως και στο Κυπριακό. Σε αυτό το πλήρες ευμετάβλητο διεθνές σκηνικό, με τις μεγάλες δυνάμεις να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή συμμαχίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων η Κύπρος πρέπει να έχει ένα ώριμο και σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό και κυρίως αντανακλαστικά.

Όλα αλλάζουν συνεπώς. Και η δική μας πλευρά οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, βάσει των νέων δεδομένων. Όχι τη νοοτροπία τα αντανακλαστικά και τις ορολογίες της δεκαετίας του ’80 και ’90. Η κακή προετοιμασία στοίχισε πολλές φορές στην πλευρά μας και μας άφησε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους. Η απουσία πολιτικών αντανακλαστικών, η υπερτίμηση των ικανοτήτων μας αλλά κυρίως οι ψευδαισθήσεις στις οποίες βαδίζουμε. Το είδαμε με την επιλογή των Αδεσμεύτων επί Μακαρίου, με την άρνηση του Σπύρου Κυπριανού να προβλέψει την ίδρυση του ψευδοκράτους, με την πυραυλολογία του Γλαύκου Κληρίδη, με την ψευδαίσθηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ο Ντενκτάς θα ακολουθούσε την «πάγια τουρκική πολιτική» και να βρεθεί απροετοίμαστος, δεχόμενος επιδιαιτησία.

Το διεθνές πολιτικό σκηνικό αλλάζει πλήρως και δεν μπορεί σε αυτή την κατάσταση να μείνει αμετάβλητο το Κυπριακό. Φάνηκε άλλωστε από τις χλιαρές τοποθετήσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Σε μία Ε.Ε. της οποίας αλλοιώνεται ολοένα ο ιδρυτικός χαρακτήρας της, με την επικράτηση εθνικιστικών και λαϊκίστικων κινημάτων, δεν μπορούμε να θεωρούμε τις πάγιες αρχές και αξίες της Ε.Ε. ως συνταγή διά πάσα νόσο και διά παντός προβλήματος. Αλλά ούτε μπορούμε να είμαστε αφελείς και να ονειρευόμαστε πως οι μεγάλες δυνάμεις, βάσει διεθνούς δικαίου, θα μας στηρίζουν μηχανικά. Η Ρωσία παρά τις ψευδαισθήσεις μας για το ξανθό γένος που θα μας σώσει, ουδέποτε υπήρξε σύμμαχός μας. Ούτε μπορούμε να μιλάμε πλέον για μία «πάγια τουρκική πολιτική», όταν η πολιτική Ερντογάν διαμορφώνεται αναλόγως συμφερόντων και δεδομένων, στρεφόμενη άλλοτε υπέρ των ΗΠΑ, άλλοτε υπέρ της Ρωσίας. Σε αυτό το πλέγμα δυνάμεων, δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά ούτε αφέλεια. Είναι καιρός πλέον για ενηλικιωθούμε πολιτικά και να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα, μακριά από συναισθηματισμούς και ευσεβοποθισμούς άλλων εποχών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X