ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

Το μεγάλο μας reunion

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Αναπόφευκτα επιτυχημένη η πορεία των εκπαιδευτικών, έξω από το Προεδρικό. Καλύπτοντάς τη από κοντά, μπορώ να πω ότι με κατέβαλε η θέρμη και η ζεστασιά, με την υγρασία στην ατμόσφαιρα να μη διευκολύνει τα πράγματα. Όταν έφτασαν 8-9.000 άνθρωποι να μπούνε σε μια λεωφόρο, η κατάσταση έγινε αποπνιχτική. Έχοντας όμως πάει από νωρίς, όταν ακόμη δεν είχαν κλείσει οι δρόμοι και στην προσπάθειά μου να πιάσω ένα καλό στασίδι, είχα την ευκαιρία να δω αρκετά πράγματα και να σκεφτώ άλλα τόσα. Όπως για παράδειγμα ότι πάμπολλοι παλαιοί φίλοι και συνάδελφοι είχαν τη δυνατότητα να τα πουν, να πέσουν σε εκατέρωθεν αγκαλιές αντικρίζοντας ξαφνικά ο ένας τον άλλο μέσα στο πλαίσιο της συγκέντρωσης. Περίσσευαν οι καλές κουβέντες και το κλίμα ομονοίας που και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές περιέγραψαν σωστά κατά τις ομιλίες τους. Ντροπή στις άλλες κοινωνικές τάξεις που δεν κάνουν ανάλογες εκδηλώσεις. Και πού είσαι τώρα, στο τάδε σχολείο, μα πόσο καιρό έχω να σε δω κτλ., ήταν ανάμεσα σε εκείνα που μπορούσα να ακούσω. Οικογένειες την ίδια ώρα, με μικρά παιδιά να φοράνε την μπλούζα με το «όχι στην κατάργηση του δημόσιου σχολείου», μαζί με τους γονείς τους. Και αυτές έδιναν το δικό τους στίγμα.

Καλοντυμένες κυρίες παράλληλα, στα λίγο μετά τα 45 και λίγο πριν απ’ τα 50, που ατυχώς επέλεξαν να βαφτούν και να φορέσουν το κάτι παραπάνω, εφόσον ναι υπήρχαν και εκείνοι που δεν φορούσαν το μπλουζάκι και ντροπή στις άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν δικά τους μπλουζάκια. Το μήνυμα πέρασε, μέσα σε ένα ενιαίο και δυναμικό κλίμα, πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα. Χωρίς θυμό. Χωρίς ένταση. Χωρίς παρατράγουδα. Χωρίς το ουσιώδες. Ότι εδώ παίζεται το φαΐ μου. Εδώ παίζεται ο μισθός μου και θα σας κόψω τα χέρια αν απλώσετε χέρι στην τσέπη μου. Αυτά έλειπαν. Και έλειπαν γιατί αυτά δεν είναι το ουσιώδες της υπόθεσης των εκπαιδευτικών. Αυτά τα στοιχεία δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην πορεία, γιατί δεν είναι το ζητούμενο της μεταρρύθμισης ούτε να πειράξει μισθούς ούτε να κόψει το φαΐ από το τραπέζι. Ένα μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ότι έχουν τη δύναμη οι συνδικαλιστές να κατεβάσουν 10.000 κόσμο και το νους σας εκείνοι που πρέπει.

Ντροπή βέβαια στις άλλες κοινωνικές τάξεις που ποτέ, ούτε καν το 2013 που ένα χέρι μπήκε σε όλων μας την τσέπη, και σταθήκαμε σαν γραμμικές καλλιέργειες ο ένας πίσω από τον άλλο, δεν κατέβασαν τόσο κόσμο. Ούτε για τους εκπαιδευτικούς το ήξεραν οι κυβερνώντες ότι μπορούν να κατεβάσουν τόσο κόσμο. Το έμαθαν. Πέραν του μηνύματος, του reunion, του χάρηκα που σε είδα και μη χαθούμε, πέραν του να παραιτηθεί ο Χαμπιαούρης όμως, τι; Ποιο είναι το πρόβλημα που ενώνει καθηγητές και δασκάλους; Ποιο ήταν το σχέδιο των συνδικαλιστών; Να μη χάσουν «κεκτημένα»; Ακόμη και οι λέξεις χάσανε το νόημά τους, όπως και οι πράξεις.

Υπάρχει περίπτωσης να δούμε μια μεγάλη πορεία για να βρεθούν τρόποι ώστε να ανέβουν οι μέσοι όροι των μαθητών και άρα το επίπεδο των σχολείων; Ποτέ. Είδαμε μια διαδήλωση εκείνων που νομίζουν πως τα χάνουν όλα, και καμία από εκείνους που έχασαν πολύ περισσότερα σε μισθούς, αποκοπές, μειώσεις από το 2013 ως και σήμερα. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να γίνει εξορθολογισμός και πολύ μικρότερο στις πραγματικές του αιτίες. Δεν χρειάζεται πολιτική «εκμετάλλευση» αλλά κοινή λογική. Η οποία υπάρχει σε όλους τους άλλους που δεν έχουν προστρέξει να ζητήσουν πίσω τα σπασμένα. Που δέχονται να βρίσκονται υπό αξιολόγηση μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει. Που κρίνονται κι αν δεν κάνουν, απομακρύνονται. Που δεν έχουν κεκτημένα αλλά ένα μισθό. Αλλά εδώ είναι ιδιωτικός τομέας, δεν είναι ούτε παίξε, γέλασε ούτε και βρέξει, χιονίσει. Οπότε η ντροπή μας δεν περιγράφεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Καζάνι που βράζει η Παιδεία ενόψει της στελέχωσης των εκπαιδευτικών

«Μονο με το τοππουζι θα φερουν τον νου τουs! Ο γαρος αμα κουτσουφλα του φακκας πουπανω!»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:31

Έλλειμμα 990 εκατ. λόγω Συνεργατισμού για το 2018

«Ο ΧΠετρου το ξερει?»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  23:29

Ανοικτή παραμένει η υπόθεση θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη

«Ουτε το μυνημα δεν μπορω να γραψω αφου συνεχεια εξαφανιζεται η σελιδα..!»
Μαριος  |  10:22

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X