ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:51
 

Ας μείνουμε Επιμηθείς

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Η διαδικασία του διαλόγου στην παιδεία, μου προξένησε λύπη. Αντιλήφθηκα πως για καιρό ακόμη, για χρόνια, θα κυνηγάμε ανεμόμυλους, θα αγαπάμε μια Δουλτσινέα που ίσως δεν μας επιστρέψει καν ένα βλέμμα, η παιδεία αυτή καθαυτή θα βηματίζει πιο αργά και από τον Ροσινάντε και τα βαρίδια θα είναι πάντα εκεί σαν άλλος Σάντζο Πάντζα να μας κρατάνε πίσω. Εύχομαι να πάρουν πίσω όσα θέλουν οι εκπαιδευτικοί, κι ακόμη περισσότερα. Για να δω στο τέλος πώς ένα μπάχαλο που κρατάει καιρό, και που το λένε διάλογο όλοι, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση του επιπέδου των μαθητών που αποφοιτούν από τα σχολεία μας και πάνε στα πανεπιστήμια. Μακάρι, αν τελικά τα κεκτημένα των δασκάλων και των καθηγητών αποκαταστηθούν ή και πολλαπλασιαστούν, να βιώσω ένα σχολείο που θα παράγει σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι παπαγάλους. Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πρόκειται και στην πραγματικότητα θλίβομαι με όσα είδα γιατί επί της ουσίας αυτά που κυνηγάνε οι εκπαιδευτικοί είναι ατομικοί ανεμόμυλοι, καβάλα σε έναν Ροσινάντε που δεν κινείται και τα βαρίδια του Σάντζο Πάντζα θα είναι πάντα εκεί. Ας μην είμαστε υπερήφανοι για τα σχολεία μας. Δεν πειράζει. Λυπόμαστε και καταδικάζουμε κρούσματα βίας, υποτασικούς βαθμούς και συμπεριφορές αγρίων. Καλά κάνουμε. Είμαστε πυροτεχνήματα κι αυτό κάνουν τα πυροτεχνήματα. Δείχνουμε για δευτερόλεπτα το πρόβλημα και μετά δείχνουμε ένα άλλο πρόβλημα, για να ξεχαστεί το προηγούμενο. Λυπόμαστε που χάνετε τα κεκτημένα σας. Δεν πειράζει όμως γιατί η παραγωγή κριτικής σκέψης στα σχολεία είναι το απολύτως δύσκολο και όχι να βγεις και να φωνάξεις για όσα σου παίρνουν.

Μεγάλη η πρόκληση και το κατανοώ. Λυπόμαστε που ίσως να μην είναι καλές οι συν θήκες εργασίας. Δεν πειράζει όμως, εφόσον μάλλον πρόκειται για σχέδιο ώστε οι συνθήκες αυτές καθαυτές των σχολείων να εκκολάπτουν την αδιαφορία και την ασέβεια. Πόσες φορές σας κόπηκε η όρεξη κύριοι εκπαιδευτικοί, με τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων; Πόσες φορές κύριοι της πολιτικής, που ουδόλως θα ασχοληθώ με την επικοινωνιακή ομελέτα, σας κόπηκε η όρεξη με τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων; Καμιά. Η ζωή συνεχίζεται, και τα αβγά έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.

Οπότε η πραγματικότητα των σχολείων, δεν θα αλλάξει. Ελλιπείς μαθητές θα οδηγούνται στα πανεπιστήμια για την απόκτηση ενός πτυχίου άνευ σημασίας για πολλούς, και θα συνεχίζουν τη ζωή τους κάνοντας το καλύτερο που μπορούν χωρίς στην πραγματικότητα να κάνουν αυτό που θέλουν. Δεν είναι να απορεί κανείς με το εξαφανισμένο πνευματικό μας επίπεδο. Έτσι δεν είναι; Φύγανε οι παλαιότεροι και μείναμε ορφανοί απ’ όλες τις απόψεις. Μόνο χειρότερα μπορούμε να πάμε ως κοινωνία και κατά εκεί πάμε. Δεν θα γίνουμε ποτέ ούτε Νορβηγία, ούτε Σουηδία, ούτε μπορούμε να μετουσιώσουμε το έξωθεν ιδεατό σε δική μας πραγματικότητα. Δεν πειράζει. Είμαστε αυτό που είμαστε στο τέλος της ημέρας, οπότε να μην ζητάμε και περισσότερα ούτε από τους δασκάλους, ούτε από τους γιατρούς, ούτε από πουθενά. Όσο κι αν χαιρόμαστε περιστασιακά με τις διακρίσεις ορισμένων, και η χαρά μας είναι αληθινή, είναι και κάλπικη ταυτόχρονα γιατί είναι περιορισμένη. Αποτέλεσμα προσωπικής επίμονής και όχι επένδυσης, οράματος. Ο καθένας για τον εαυτό του, όσο ανεχτούμε ο ένας τον άλλο. Ας παραμείνουμε Επιμηθείς εφόσον αυτό μπορούμε να είμαστε, και μάλιστα καλύτερα από όλους. Ας μείνουμε σε αυτό λοιπόν να τελειώνουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκία: Έξι στελέχη της Cumhuriyet επέστρεψαν στην φυλακή

«Tουρκία, μια χώρα για ................»
ΑΚΑ  |  09:24

Στενεύει ο κλοιός για Ιωνά και Αρχηγό

«Ώρα να πάτε σπίτι σας! Έστω και να ευθύνεστε μόνο 10% για την τραγωδία, πάλιν θα πρέπει από αξιοπρέπεια ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Αυξήθηκε σημαντικά η βιομηχανική παραγωγή

«Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο σήμερα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  04:59

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X