ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:02
 

Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε…

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός πως οι πληροφορίες που έβγαιναν προς τα έξω αναφορικά με την πορεία για τη ΣΚΤ, το ποιοι θα συμμετέχουν και πόσος κόσμος θα λάβει μέρος κατέληξαν να κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους απ’ όσους εμφανίστηκαν τελικά. Δεν έχω εικόνα της πλήρης κινητοποίησης στο παρασκήνιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διαμαρτυρία αυτή, αλλά είναι γεγονός πως αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με εκείνη των εκπαιδευτικών, θα διαπιστώσουμε πως σύγκριση δεν υπάρχει. Στην πρώτη δεν κυριάρχησε το ατομικό συμφέρον, όπως είχε κυριαρχήσει στη δεύτερη.

Αν δεν το λάβουμε υπόψη κι αν δεν το καταλάβουμε, χάνουμε. Κι αν πράγματι συγκλονίστηκε η κοινωνία ολόκληρη από τα γεγονότα που αφορούν τη ΣΚΤ, δε θα έπρεπε να αφήσει στα κόμματα την πρωτοκαθεδρία της κινητοποίησης, αλλά βιώνοντας η ίδια την κατάσταση ως δική της, να κινητοποιηθεί περισσότερο. Μη θέλοντας, και το ξεκαθαρίζω, να βγάλω συμπέρασμα για τη στάση της κοινωνίας, λέω πως δεν υπήρξε τελικά συγκλονισμός.

Άπαντες άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο, ήξεραν από χρόνια πως η κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό έχει κομματική ταμπέλα. Ακόμη και το πόρισμα, πολύ πιο ήπια από όσο θα όφειλε, δείχνει κομματικές ευθύνες χωρίς να τις κατονομάζει προς τα κόμματα οπότε και αποτελεί οξύμωρο το γεγονός πως το ΑΚΕΛ για παράδειγμα που είχε και αυτό ρόλο και λόγο όλα αυτά τα χρόνια στον Συνεργατισμό, βγαίνει στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί. Να πάρει μέρος σε μια πορεία που πάλι άλλος λίγος κι άλλος περισσότερο είχαν υπογράψει με λάθος κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω πως δεν έγινε θέμα της κοινωνίας ο Συνεργατισμός, γιατί η κοινωνία κουράστηκε να οδηγείται σε απογοητεύσεις που προέρχονται από πολιτικούς ταγούς, οι οποίοι τελικά μη χάνοντας την ευκαιρία, βγαίνουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Η κοινωνία θέλει, επιτάσσει, τα κόμματα ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη τους κι όχι να την αποποιούνται συνοδεία των ήχων του πάντα συμπαθούς Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον δρόμο.

Τον Βασίλη ζούμε για να τον ακούμε χρόνια τώρα, αλλά δεν ακούμε για ανάληψη ευθύνης από όσους διαχρονικά είδαν τον Συνεργατισμό σαν ακόμη ένα βαζάκι με μέλι. Τα δεινά του δεν ξεκίνησαν το 2013, κι όποιος το πιστεύει αυτό τότε καλά θα κάνει ν’ αναζητήσει τη μεγάλη εικόνα, πέρα από ταμπέλες και συνθήματα ή γιλέκα που είναι της μόδας και τα φοράμε έστω και συμβολικά. Το χρώμα έτσι κι αλλιώς του γιλέκου, δεν αντικαθιστά το παντελόνι της ορθής εξήγησης. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν δέχεται ή όχι κάποιος το πόρισμα αγόγγυστα. Όπως θα έλεγε κι ένας νεοφυής «συγγραφεύς» υπάρχουν και κακές κριτικές που είναι το αντίθετο των καλών κριτικών. Ας το αφήσουμε εκεί. Τα ζητήματα είναι άλλα.

Καταρχήν ζήτημα είναι το γιατί εφόσον συμμετείχαν αγροτικές και άλλες οργανώσεις στη διαμαρτυρία, δεν ζήτησαν τον λόγο από τους πολιτικούς που ήταν παρόντες. Θα πρέπει δηλαδή να θεωρήσουμε πως όλοι εκείνοι «βλέπουν» ως μοναδικό υπαίτιο έναν υπουργό των τελευταίων χρόνων και όχι μια κακοδιαχείριση δεκαετιών; Διαφορετικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Επίσης ζήτημα είναι να μην κοροϊδεύουμε οι ίδιοι τα μούτρα μας, θεωρώντας πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε βουνά και να βγάλουμε κόσμο στον δρόμο για να μπούμε στο μάτι της πολιτικής που δεν συμβαδίζει με τη δική μας. Βουνά δεν κινητοποιήθηκαν και αν από τον λόφο του προεδρικού παιάνιζε ο Βασίλης, τουλάχιστον είχαμε μια ευκαιρία να τον απολαύσουμε χωρίς να έχουμε να πληρώσουμε και εισιτήριο. Που ως αποτέλεσμα ήταν πειστικό εφόσον τα όσα άλλα ακούστηκαν δεν νομίζω να έπεισαν κανέναν. Ούτε καν εκείνους που παρευρέθηκαν, μίλησαν και χάθηκαν μέσα στη νύχτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X