ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύριε, μια ερώτηση: Γιατί έγινε η απεργία;

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ένα θέμα, δραματικό αν μη τι άλλο και καθόλα μη κυπριακό, ήταν αρκετό για να καταδείξει πως σαν πολιτεία είμαστε γυμνοί σε πολλά επίπεδα και δεν μπορούμε καν να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Ή τα παιδιά μας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αδυνατούμε στο ελάχιστο, ήτοι να μπουν στη διαδικασία πραγμάτωσης οι συνθήκες ασφάλειας στα σχολεία. Σε όλα τα σχολεία; Μα έχει σημασία η ερώτηση; Εδώ φτάσαμε να λέμε πάλι καλά, μη χειρότερα και δόξα τω Θεώ, αποδεικνύοντας πως το θρησκευτικό συναίσθημα και η επίκληση στα θεία, είναι πιο δυνατά από τα μέτρα της πολιτείας.

Το ουσιαστικό όμως είναι πως η υπόθεση αυτή σόκαρε όσους βρίσκονταν σε λήθαργο εσχάτως. Έβγαλε από την ύπνωση τους εκπαιδευτικούς, δείχνοντας πως το ζήτημα δεν είναι οι απαλλαγές, οι πιστώσεις, η παλαιότητα, τα δικαιώματα εν γένει. Το ζήτημα είναι τα δικαιώματα των παιδιών. Δικαιώματα που άπτονται ενός σχολείου επιπέδου, ενός σχολείου που δεν πρέπει να φοβάται κανείς ν’ αφήσει το παιδί του, την ανάπτυξή του σε μια κοινωνία που αγρίεψε. Η κυπριακή κοινωνία δεν είναι μαυρόασπρη σειρά εποχής που καταδικάζει για την πλάκα της το ήντα καιρούς εφτάσαμε. Έφτασε και αυτή εκεί που πριν είχαν φτάσει άλλες, και τα ξεσπάσματα βίας θα μετακινηθούν από την αδιαφορία της καθημερινής εγκληματικότητας που πλέον έχουμε συνηθίσει και περνάει στα ψιλά, σε περιπτώσεις σαν κι αυτή που ζήσαμε με την απαγωγή δύο 11χρονων. Αν θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά να το κάνουμε, αλλά να πούμε πως φταίμε εμείς οι ίδιοι. Φταίμε γιατί σε όλη τη διάρκεια ενός διαλόγου τριών μηνών, που επέφερε προτάσεις από τον καθένα που μπορούσε να καταθέσει μια πρόταση αδιεξόδου για την παιδεία, δεν μιλήσαμε για την παιδεία.

Είχα ξαναγράψει και το ξαναγράφω. Ούτε και τώρα θα μιλήσουμε επί της ουσίας. Έστω κι αν ξυπνήσαμε και μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά. Θα περάσει το σοκ και θα πάμε παρακάτω, μέχρι την επόμενη φορά. Όπως τότε έτσι και τώρα, ξαναλέω πως δεν υπάρχει κανένα όραμα πέραν του οράματος της βελτίωσης των υπαρχουσών συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Που θα ήταν ολοκληρωτικό τους δικαίωμα, αν διεκδικούσαν περισσότερα, τα πάντα, και για το περιβάλλον εργασίας τους και για τη βελτίωση του επιπέδου. Δεν το έκαναν και εφόσον δεν θα γίνει σοβαρή συζήτηση, ξεκινώ να πω εγώ τον πρώτο λόγο και να κάνω μια ερώτηση.

Γιατί έγινε η απεργία των εκπαιδευτικών; Αν πιάσουμε δέκα τυχαίους, θα απαντήσουν το ίδιο πράγμα; Να μιλήσουμε σοβαρά και να μπούμε στα κοινωνικά δίκτυα και να διαπιστώσουμε τη δική τους απογοήτευση. Τη δική τους ερώτηση που είναι ίδια με τη δική μου. Γιατί έγινε η απεργία; Αυτά που πήραν οι εκπαιδευτικοί, τους ικανοποιούν; Και δεν υπάρχει διάσπαση; Θέλω να ξεπεράσω την έλλειψη σοβαρότητας από εκπαιδευτικούς, τη συνεπικουρούμενη από έλλειψη ψυχραιμίας κατά διαστήματα. Ευτυχώς θα πω μόνο που δεν είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή, όπως οι πολιτικοί για παράδειγμα, αλλιώς η μύγα τους θα έφτανε να είναι μεγαλύτερη, ορισμένων τουλάχιστον. Αφήνω έξω επίσης τον πολιτικό ερασιτεχνισμό στη διαχείριση του θέματος. Αυτό είναι άλλη συζήτηση. Το γεγονός πάντως πως συζητούσαμε τρεις μήνες και εν τέλει είχαμε συμφωνία για μέτρα που θα έχουν διάρκεια μόνο ενός χρόνου, μετά θα ξαναρχίσει άλλος διάλογος, δεν με πείθει ότι όλα αυτά έγιναν για το καλό των παιδιών. Με τίποτα. Για το καλό των παιδιών να μιλήσουμε για ασφάλεια και υγεία στα σχολεία που δεν είναι μέτρο προσωρινό αλλά όσο υπάρχουν σχολεία. Θέμα που φανέρωσε τη γύμνια μας και για να υπάρχει αυτή σε τέτοια ένταση, σημαίνει πως οι ελλείψεις δεν είναι χθεσινές. Είναι χρόνιες και στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Όμως τι πρέπει να γίνει για να το πάρουμε σοβαρά; Να συνδικαλιστούν οι μαθητές; Να κατεβούν κατά χιλιάδες στο Προεδρικό; Θα πειστούμε τότε να μιλήσουμε σοβαρά;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Μιχάλης Τσικαλάς: Τελευταία Ενημέρωση

X