ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα πραγματικότητα: Παρούσα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Βάζεις μάσκα, φοράς γάντια, χαιρετάς από μακριά, κρατάς αποστάσεις, φοβάσαι να αναπνεύσεις. Αλλά δηλώνεις παρών. Είσαι εδώ σε αυτή την ιστορική περίοδο και με τον δικό σου τρόπο καταγράφεις, φιλτράρεις όλα όσα θες να ξεχάσεις και αυτά που θα κρατήσεις για να διηγείσαι. Σκέψου μόνο πως υπάρχουν και χειρότερα, ώστε τα τωρινά να είναι εκτιμητέα. Νέα πραγματικότητα, νέος τρόπος ζωής. Συναντήσεις χωρίς αγγίγματα, αγκαλιές, σταυροφιλήματα και λοιπές χειρονομίες, χαρακτηριστικές της θερμής και εγκάρδιας και φιλόξενης κουλτούρας μας.

«Και περιμένει επιτέλους τις Κυριακές να είναι Κυριακές και τις χαοτικές Δευτέρες να είναι και πάλι Δευτέρες. Χωρίς μέτρα. Χωρίς απαγορεύσεις».

Όπου πας, οδηγίες. Σε πόρτες, τζάμια, εισόδους, εξόδους. Περπατάς, στέκεσαι σε ουρές αναμονής και βάζεις υποσυνείδητα κόκκινες γραμμές. Απόσταση. Για ασφάλεια. Και η απόσταση μεγαλώνει όταν βλέπεις τον άλλο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Γιατί, κύριε; Δεν φοβάστε; Είστε υπεράνω; Κι εγώ κοντεύω να πάθω δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις του αντισηπτικού αλλά τα πλένω τα χέρια μου. Κι εγώ θέλω να πάρω τη μάσκα και να την πετάξω γιατί θα βγει η ψυχή μου από τη δύσπνοια αλλά τη φορώ.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι. Σ´ όλους μας φταίει κάτι. Ζούμε στην COVID-19 εποχή που προβλέπει πρωτόγνωρες για μας ρυθμίσεις και συνθήκες που αλλάζουν την καθημερινότητα και την αντίληψή μας για τα πάντα. Από το «χαίρω πολύ» μέχρι το κάθισμα στην καφετέρια, την καρέκλα στο εστιατόριο, την ξαπλώστρα στην παραλία. Τα πάντα με πρωτόκολλα και αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που μας θέτουν να ζούμε σε ένα περιβάλλον με λιγότερο εκμεταλλεύσιμο χώρο, λόγω των επιβεβλημένων υγειονομικών αποστάσεων.

Πόσο έτοιμοι είμαστε ως λαός να το αποδεχθούμε; Υπάρχει η παιδεία και η εκπαίδευση ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε όλο αυτό; Μπορούμε να είμαστε ήρεμοι και να υπακούσουμε; Μπορούμε. Το αποδείξαμε δύο μήνες τώρα. Και τώρα με σύνεση θα αντιμετωπίσουμε τον νέο τρόπο ζωής προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι υποδομές όλου αυτού που εμείς οι ίδιοι καταφέραμε να κτίσουμε αυτό το διάστημα του εγκλεισμού. Να προσέχουμε για να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε. Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας λίγο αλλιώς, μιας και η νέα τάξη πραγμάτων θα έχει ένα κοινωνικό κόστος. Φαντάζομαι να παίρνω τηλέφωνο για να κλείσω τραπέζι σε εστιατόριο και να ακούω στην άλλη πλευρά της γραμμής «είμαστε γεμάτοι». Η δίψα όλων για λίγο αέρα ελευθερίας θα εξελιχθεί σε ένα «πόλεμο» τραπεζοκαθισμάτων, ξαπλώστρας, καναπέδων και θέσεων στον οποίο δεν ξέρω ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι. «Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση», δήλωσε η Ντέμπορα Κέστελ, διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Χαίρω πολύ. Δηλαδή περιμέναμε κάτι άλλο; Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Λογικό. Ή τελοσπάντων κάτι που είναι ανεκτό. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να σταθούμε στα πόδια μας, ξαφνικά αλλάζουν και πάλι οι ζωές μας. Πρέπει να αντέξουμε.

Τις προάλλες έγραψα «6» στο μήνυμα και πήγα στη θάλασσα. Τα ‘παμε λίγο. Ενώπιος ενωπίω με το μεγαλείο της απεραντοσύνης της. Ανήσυχη και αυτή, αλλά εκεί. Καρτερά την ώρα που όλα στη στεριά θα ηρεμήσουν για να γαληνέψει και αυτή. Και περιμένει επιτέλους τις Κυριακές να είναι Κυριακές και τις χαοτικές Δευτέρες να είναι και πάλι Δευτέρες. Χωρίς μέτρα. Χωρίς απαγορεύσεις. Χωρίς αποστειρωμένα κορμιά και στεγνά μυαλά. Άραγε έπρεπε να γίνει αυτό για να ενεργοποιηθούν εκείνες οι χορδές των συναισθημάτων μας για να κάνουμε νέες σκέψεις; Ευκαιρία είναι. Δηλώνω παρούσα στο σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση

Lockdown free

Lockdown free

Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε πως με συλλογική ευθύνη θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας προκύψει
Της Νατάσας Αλεξάνδρου
X