ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικίνδυνος πειρασμός: Η διχοτόμηση ως λύση

Η τελευταία μια εβδομάδα αφήνει πίσω της σαρωτικές και άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Στην Κύπρο είχαμε την τεράστια πυρκαγιά που μαζί με τα δάση μας «έκαψε» στην κυριολεξία και τις ψυχές μας. Πονέσαμε και ματώσαμε, την στιγμή που χανόταν ο πράσινος παράδεισος μπροστά από τα μάτια μας. Οι ευθύνες είναι πολλές. Εύχομαι ότι δεν θα «χαθούν» στα πλοκάμια της διαπλοκής και της παραπολιτικής της Λευκωσίας. Ως κράτος και ως κοινωνία αποτύχαμε παταγωδώς να προφυλάξουμε το περιβαλλοντολογικό πλούτο αυτού του τόπου. Επίσης, αποτύχαμε –καθυστερήσαμε- να συντονίσουμε την προσπάθεια της κατάσβεσης της φωτιάς. Μερίδιο ευθύνης για αυτή την αποτυχία έχουν η κυβέρνηση, οι πολιτικοί, οι αρμόδιοι, τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της λιτότητας και φυσικά εμείς ως κοινωνία, που στις απαρχές του 21ου αιώνα ανεχόμαστε τέτοιου είδους πανωλεθρίες (σ.σ. οι πυρκαγιές στην Ελλάδα επιτάχυναν την πτώση του Κ. Καραμανλή από την εξουσία, στην δική μας περίπτωση τι θα συμβεί;)

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή της μεγάλης, νέας πανωλεθρίας: Η επικοινωνιακή και δικοινοτική διάσταση του όλου ζητήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε δυο ηγεσίες να αδυνατούν να «επικοινωνήσουν» και να εμπλέκουν την μικροπολιτική στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της βιβλικής καταστροφής. Στην όλη υπόθεση ενεπλάκη και η Τουρκία με την γνωστή σοβινιστική ρητορική της. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να αιτιολογήσει και να επεξηγήσει την στάση του, εμπλέκοντας στην όλη ιστορία «υποχρεωτικές στάσεις» για τα τουρκικά εναέρια μέσα στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Η δική μας ηγεσία για μια ακόμη φορά έδειξε τα μεγάλα ελλείμματα της στο «επικοινωνιακό» κομμάτι.

Επιχείρησε να «προσπεράσει» τις εξελίξεις με ανούσιες πολιτικές και διπλωματικές μανούβρες, δίχως να δίνει εγκαίρως στην κοινή γνώμη επεξηγήσεις με βάθος και νόημα. Επίσης, για μια ακόμη φορά δεν φρόντισε να ακουστεί η φωνή της στην τ/κ κοινότητα. Το στενάχωρο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός ότι σήμερα, μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Νίκου Αναστασιάδη. Άνθρωποι που την περίοδο της ανάδειξης του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία, είδαν στο πρόσωπο του Προέδρου ένα άτομο που είναι έτοιμο να συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια λύσης, σήμερα έχουν άλλη άποψη.

Στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, σε μια στιγμή που στην περιοχή μας λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, η γνωστή εθνικιστική ρητορική, η ανούσια ατάκα «ο Ελληνοκύπριος είναι αυτός που είναι και δεν αλλάζει» κερδίζει έδαφος με δικό μας μερίδιο ευθύνης. Έξι χρόνια μετά την υπόθεση του Μαβί Μάρμαρα, η συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ λαμβάνει εκ νέου σάρκα και οστά. Η Κ ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που μετέδωσε, με βάση την πληροφόρηση της από την Άγκυρα, ότι αυτή η εξέλιξη αφορά άμεσα την Κύπρο, καθώς Τουρκία και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνεργαστούν στο πεδίο του φυσικού αερίου. Ο στρατηγικό σχεδιασμός που θέλει το φυσικό αέριο που να ξεκινά την διαδρομή του στην Ανατολική Μεσόγειο, να διαπερνά τα εδάφη της Κύπρου, να φτάνει στην Τουρκία και στην συνέχεια να διοχετεύεται στην Δύση έχει τεθεί και πάλι στο τραπέζι.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί στην Κύπρο διατηρούν την γνωστή άποψη ότι «όσο η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και δεν ανοίγει ο δρόμος για την λύση, το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να φτάσει στην Τουρκία». Κατανοώ αυτή την άποψη, αλλά ταυτόχρονα εστιάζω σε μια επισήμανση μιας Τουρκοκυπριακής πηγής, η οποία στο παρελθόν έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό. «Τουρκία και Δύση με τον όρο «διευθέτηση» του Κυπριακού δεν εννοούν μονάχα την ομοσπονδιακή λύση. Η εδραίωση της διχοτόμησης δεν τερματίζει την προσπάθεια της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Δύση δια μέσου της Κύπρου και της Τουρκίας», επισημάνει η πηγή μας. Πως θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Δύση όταν δεν λύνεται το Κυπριακό και δεν δίνει η ε/κ πλευρά την συγκατάθεση της; «Αρκεί να υπάρχει θέληση.

Η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα, και ας μην αναγνωρίζεται διεθνώς. Υπάρχει ήδη ένας αγωγός που την ενώνει με την Τουρκία. Η δημιουργία ενός δεύτερου δεν είναι δύσκολη υπόθεση», απαντά η πηγή μας.
Ολοκληρώνω το σημερινό άρθρο γνώμης, τονίζοντας ότι δυστυχώς ο «πειρασμός» του τύπου «και η διχοτόμηση είναι λύση» αρχίζει να αναπτύσσει εκ νέου «μομέντουμ» στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και κυρίως στην Άγκυρα. Οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς αδυνατούμε να τις προλάβουμε. Απεναντίας, πράττουμε αδικαιολόγητα λάθη σε πολλά πεδία. Ένα από αυτά τα πεδία, είναι το πεδίο της επικοινωνίας.

Υ.Γ. Στην επικοινωνιακή πτυχή του Κυπριακού, το επόμενο διάστημα ενδέχεται να δούμε νέες, ενδιαφέρουσες, φρέσκιες κινήσεις, ιδέες και πρωτοβουλίες από την τ/κ πλευρά και την Άγκυρα. Καλή απόλαυση στους «θεατές» της δικής μας πλευράς της Πράσινης Γραμμής.

X