ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσοχή στις εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι του νησιού

Το συγκεκριμένο σύντονο άρθρο γνώμης γραφόταν την στιγμή που η αντιπαράθεση του τουρκικού κράτους με τους Κούρδους ξέφευγε από κάθε είδους έλεγχο στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το νέο κάλεσμα της κουρδικής πλευράς για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και την άρση της απομόνωσης του Αμντουλλάχ Οτζαλάν, οι δυο πλευρές έχουν έρθει στα πρόθυρα μιας γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, σε μια περιοχή που απλώνεται από τα βάθη της Συρίας μέχρι τον Πόντο.

Μόσχα και Ουάσιγκτον, δυο πρωτεύουσες που έδωσαν προσωρινά και υπό αυστηρές προϋποθέσεις πράσινο φως στις νέες τουρκικές επιχειρήσεις στην Συρία, παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τις τελευταίες εξελίξεις.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από την νέα συγκυρία και να επιβάλλει σε ένα κομμάτι της βόρειας Συρίας ένα φιλοτουρκικό καθεστώς, το οποίο θα διαμελίζει την επικράτεια της αναδυόμενης Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας (η ίδρυση της ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016), η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα και στην Βόρεια Συρία είναι σαρωτικές και θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον. Αυτή την στιγμή οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων παραμένουν απρόβλεπτές. Ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες εξελίξεις και νέα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ένα. Με τα σημερινά δεδομένα, η ιστορική αναμέτρηση των Κούρδων με το τουρκικό κράτος λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Μπορεί το τουρκικό κράτος να ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τρομοκρατίας και όχι Κουρδικό Ζήτημα, ωστόσο στο επίκεντρο αυτής της αναμέτρησης βρίσκεται μια υπόθεση που ξεκίνησε στις απαρχές του 20ου αιώνα και στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα σχέδια για την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Την στιγμή που στην Μεσοποταμία λαμβάνουν χώρα σαρωτικές εξελίξεις, η κυπριακή κοινή γνώμη έχει την σημαντική υποχρέωση να παρακολουθήσει από κοντά και με μεγάλη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις αυτής της στήλης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην νέα περίοδο πρέπει να «εδραιώσουμε» την προσοχή μας πάνω σε πέντε «πυλώνες».

Πρώτον, στο μέτωπο του Κυπριακού Ζητήματος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας φαίνεται πως κατορθώνουν όλο και περισσότερο να «συναντηθούν» σε κοινό έδαφος. Παρά την δυσπιστία και το κλίμα καχυποψίας στις διμερείς σχέσεις (έστω και αν επισήμως οι δυο πλευρές αρνούνται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο), ο τ/κ χαρακτήρας-πλειοψηφία των εδαφών και του πληθυσμού του βόρειου ιδρυτικού κράτους και η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί είναι κοινές συνιστάμενες, με βάση τις οποίες οι κ. Ερντογάν και κ. Ακιντζί ενώνουν τις δυνάμεις τους. Μετά την νέα συνάντηση των δυο πλευρών στην Πόλη, η συγκεκριμένη στήλη ενημερώνεται ότι οι δυο πλευρές αποφασίζουν να καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια και να δοκιμάσουν κάθε είδους φόρμουλα για να οδηγήσουν το νησί σε νέα δημοψηφίσματα. Ακόμη και σε περίπτωση που το τελικό σχέδιο λύσης δεν γίνει αποδεκτό, η τουρκική πλευρά «βλέπει» κέρδη στο βάθος αυτών των εξελίξεων.

Δεύτερον, η τ/κ Δεξιά, η «συγκυβέρνηση» της και οι εθνικιστικές ατάκες της θα πρέπει να μας απασχολήσουν περισσότερο και φυσικά με έναν πιο νηφάλιο και ψύχραιμο τρόπο. Αυτή η στήλη έχει στην διάθεση της πληροφορίες που δείχνουν ότι οι τελευταίες «εξάρσεις» της Δεξιάς δεν είναι καθόλου τυχαίες. Κάποιοι παράγοντες της τουρκικής πλευράς κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Επίσης, υπάρχουν και οι λεπτοί υπολογισμοί για τις «προεδρικές εκλογές» του 2020.

Τρίτον, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως βασικό στόχο την εξόντωση του Κινήματος Γκιουλέν και πολιτικών αντιπάλων στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Αυτή την στιγμή, εξαιτίας του κλίματος αστάθειας και πολιτικής ανωμαλίας που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, αυτές οι «επιχειρήσεις» κυλούν με αργούς ρυθμούς.

Τέταρτον, πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή την αντιπαράθεση των φιλοτουρκικών παραγόντων με την τ/κ Αριστερά και κάποιες δυνάμεις που εκπέμπουν την εικόνα ότι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση. Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης, που διεξάγεται στο όνομα της καταπολέμησης του Γκιουλέν ή της τρομοκρατίας, κρύβονται προσωπικά συμφέροντα. Λ.χ. κάποιοι κύκλοι που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και διατηρούν συμπάθεια για την Αριστερά (τ/κ και ε/κ) στο βόρειο κομμάτι του νησιού εξασφαλίζουν περιουσιακά στοιχεία και οικονομική ενίσχυση από σκοτεινούς κύκλους και «πλοκάμια» που αγγίζουν τον τουρκικό στρατό.

Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να αποδώσουμε στα όσα συμβαίνουν στον τομέα των οικοδομών και φυσικά στις «πολιτογραφρήσεις». Ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή Κερύνειας-Μόρφου. Εκεί έρχονται εκπλήξεις…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X