ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μυστική συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και στο ξένο τύπο κυκλοφόρησε μια είδηση-κλασικό παράδειγμα παραπληροφόρησης. Ένα πρωτοεμφανιζόμενο ενημερωτικό site αναφερόταν στο υποτιθέμενο περιεχόμενο της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Ρωσίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα έφερνε στο προσκήνιο έναν σημαντικό ισχυρισμό, ο οποίος προκάλεσε «μίνι αναστάτωση» στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της τ/κ κοινότητας.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να περιορίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στο Ιράκ. Σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν λάβει υπόψη της την εν λόγω σύσταση, τότε η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα λάβει πρωτοβουλία για να εξουδετερώσει το τουρκικό προτεκτοράτο-ψευδοκράτος στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου», ισχυριζόταν εν συντομία η αγγλόφωνη ιστοσελίδα. Μέσα σε λίγη ώρα, η είδηση-παραπληροφόρηση αναστάτωσε την τ/κ κοινότητα. Η Γιενί Ντουζέν έσπευσε να την αναδημοσιεύσει την είδηση στα τουρκικά χωρίς προηγουμένως να την επιβεβαιώσει από τουρκικές ή ρωσικές πηγές.

Φυσικά επρόκειτο για μια νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης. Οι πρώτες πληροφορίες αυτής της στήλης από την Τουρκία αναφέρουν ότι πίσω από το δημοσίευμα κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες μιας δυτικής χώρας, η οποία δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τον νέο ρωσοτουρκικό διάλογο και τις πρόσφατες επιλογές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. «Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία επιλέγει να εργαλειοποιήσει το Κυπριακό για να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα», τονίζει μια τουρκική πηγή η οποία σήμερα ασχολείται με το ενδιαφέρον ζήτημα των «covert operations» των διάφορων μυστικών υπηρεσιών σε Ελλάδα, Τουρκία, Κουρδιστάν, Κύπρο και γενικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα να μην βρήκε αντίκτυπο στην ε/κ κοινότητα και στο εξωτερικό και να μην εντυπωσίασε μεγάλες μερίδες της κοινωνίας, ωστόσο, μια πτυχή την οποία «αγγίζει» το εν λόγω δημοσίευμα φέρει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όντως πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι δυο ισχυροί πολιτικοί άνδρες της Ρωσίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν μια σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Τι συζήτησαν τηλεφωνικώς οι κ. Πούτιν και κ. Ερντογάν; Σε αυτό το ζήτημα η Άγκυρα και η Μόσχα τηρούν σιγήν ιχθύος. Ωστόσο, μια καλά ενημερωμένη κουρδική πηγή, η οποία συμμετέχει στην χάραξη των νέων στρατηγικών του κουρδικού κινήματος, μοιράζεται μαζί μας μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά την ιστορικής σημασίας τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηεγετών. Η πηγή μας τονίζει ότι οι πληροφορίες της έχουν επιβεβαιωθεί από μια σειρά πηγών σε Άγκυρα, Κουρδιστάν, Ιράκ και Ροζάβα (βόρεια Συρία).

Σύμφωνα λοιπόν, με την πηγή μας, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. «Η συνέχεια της παροχής βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας στους τζιχαντιστές τρομοκράτες της Μουσούλης είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη. Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να διακοπεί προτού προκύψουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα», φαίνεται πως επεσήμανε σε αυστηρό τόνο ο Πρόεδρος της Ρωσίας στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε με ψυχραιμία την προειδοποίηση της Μόσχας, ενώ στην συνέχεια, έριξε στο τραπέζι των συνομιλιών τους δικούς του όρους. Ο Ερντογάν φαίνεται πως τόνισε στον κ. Πούτιν το εξής: «Η Τουρκία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της στο Χαλέπι σε περίπτωση που η Ρωσία αναγνώριζε τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και στο Ιράκ».

«Ποιες είναι λοιπόν, αυτές οι περιβόητες ευαισθησίες της Άγκυρας;», αναρωτιέται η κουρδική πηγή. Κατά την άποψη της πηγής μας: «Η Άγκυρα ζητά την συγκατάθεση του Κρεμλίνου για την ισοπέδωση του κουρδικού κινήματος σε Ροζάβα και Ιράκ. Επίσης, ζητά από την ρωσική κυβέρνηση να κατανοήσει την σημασία του περιορισμού της ακτίνας δράσης των Σιιτών, δηλαδή του Ιράν, στην ευρύτερη περιοχή».

Ολοκληρώνοντας την επισήμανσή της, η πηγή μας αναφέρει το εξής: «Όλα δείχνουν –οι τελευταίες επιβεβαιωμένες πληροφορίες- ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται ταυτοχρόνως με Ουάσιγκτον και Κρεμλίνο για να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερο τα κουρδικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, στο στόχαστρο της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται και το Ιράν».

Ιράν, Ιράκ, Συρία και κουρδική πλευρά θεωρούν ότι η προαναφερόμενη στρατηγική της Άγκυρας είναι ριψοκίνδυνη. «Η τουρκική διπλωματία δεν λύνει προβλήματα, αλλά τα μεγεθύνει» είναι το καταληκτικό συμπέρασμα των Ιρανών και των Κούρδων (βλπ. Τελευταία μηνύματα Τεχεράνης). Αυτή η επισήμανση φέρει την σημασία της και μας προϊδεάζει για το μέλλον της περιοχής μας.

X