ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια καλή και μια «κακή» είδηση

Λίγες εβδομάδες πριν το τέλος του 2018, στον πολιτικό και διπλωματικό ορίζοντα της Κύπρου ξεχωρίζουν δυο εξελίξεις. Την στιγμή που το αμερικανικό «τρυπάνι» εντατικοποιεί τις έρευνες του στα ανοιχτά του νησιού, με Κύπριους πολιτικούς να στοχεύουν σε προσωπικά πολιτικά κέρδη (ενδεχομένως εν όψει των εκλογών του 2023) με φωτογραφήσεις πάνω σε ξένες πλατφόρμες, στο Κυπριακό οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν την επιστροφή της συνεργάτιδας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο νησί.

Σε ότι αφορά τις προαναφερόμενες εξελίξεις, για τους υποστηρικτές της λύσης και της επανένωσης, η συγκεκριμένη στήλη, με βάση την πληροφόρηση της από τουλάχιστον τρία ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, επιφυλάσσει στην σημερινή τοποθέτηση της δυο «χαρμόσυνα» νέα.

Πρώτον, στο «μέτωπο» του φυσικού αερίου όλες οι ενδείξεις και όλα τα τελευταία δεδομένα είναι ενθαρρυντικά για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Τα πρώτα στοιχεία της αμερικανικής πλευράς δείχνουν ότι το Οικόπεδο 10 επιφυλάσσει μελλοντικά αξιοσημείωτα κέρδη για ξένες εταιρίες, ξένες κυβερνήσεις και περιφερειακούς παράγοντες. Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν χαρακτήρα «game changer», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουλάχιστον δυο ξένων πρωτευουσών, με βάση την πληροφόρηση τους από τους κύκλους της Ουάσιγκτον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συνομιλητές της Κ επιμένουν ότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις για το Οικόπεδο 10, όλες εμπλεκόμενες πλευρές ενδέχεται να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας-ενεργειακής ένωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.

Δεύτερον, όλες οι τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες δείχνουν ότι η συνεργάτιδα του ΓΓΟΗΕ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο νησί με «σαφείς οδηγίες» και στοχεύοντας σε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Για τον ΟΗΕ, στο σημείο που έφτασαν οι εξελίξεις, το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: Προχωρούμε μια ώρα αρχύτερα στο επόμενο σκέλος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Συμφωνούμε για το περίφημο terms of references, δημιουργούμε ένα χρονοδιάγραμμα με στενά περιθώρια, πραγματοποιούμε περιορισμένου αριθμού συναντήσεις για την διευθέτηση των τελευταίων εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και συνεχίζουμε την διεθνή διάσκεψη. Για τον ΟΗΕ αυτή η διαδικασία βασίζεται στην λογική «take or leave it». Σε περίπτωση που είτε ο Νίκος Αναστασιάδης είτε ο Μουσταφά Ακιντζί προβάλλει αντιστάσεις-ενστάσεις, ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να εστιάσει σε εναλλακτικές οδούς, δηλαδή στην μη λύση. «It is stupidly simple. The situation is more serious than you think in the island», σημείωνε στα αγγλικά μια καλά ενημερωμένη αγγλοσαξονική πηγή, πριν από λίγες ώρες.

Η περιφερειακή ένωση-πλαίσιο συνεργασίας, με την εμπλοκή της Τουρκίας και το άλμα προς την κατεύθυνση της λύσης αποτελούν «καλά» νέα για τις δυνάμεις της λύσης και στις δυο πλευρές. Ωστόσο, αυτά τα «χαρμόσυνα» νέα «σκοντάφτουν» πάνω σε μια πραγματικότητα, η οποία απασχολεί τόσο την τουρκική πλευρά όσο και την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη. Δίχως να χανόμαστε στις λεπτομέρειες, μεταφέρουμε τα όσα μας επεσήμανε μια τουρκική πηγή πριν από λίγο για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ. Σημειώνουμε ότι η πηγή μας παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, από την σκοπιά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τηρεί «επιφυλακτική» στάση μπροστά στις νέες, σαρωτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, δίχως να αποκλείει κανένα σενάριο, ακόμη και αυτό της «ξαφνικής λύσης» στο Κυπριακό.

«Λίγο πριν την ανατολή του ήλιου επικρατεί βαθύ σκοτάδι, με τον ανθρώπινο νου να θεωρεί ότι αυτό το σκοτάδι είναι απέραντο και ατελείωτο. Ωστόσο, σε λίγα λεπτά, ο ουρανός αλλάζει χρώμα, φωτίζεται, μια εξέλιξη που ανέκαθεν συνάρπαζε εμάς του ναυτικούς», σημειώνει με λογοτεχνικό ύφος η πηγή μας, η οποία προσθέτει το εξής: «Στο Κυπριακό σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Μετά το Κραν Μοντάνα επικρατεί βαθύ σκοτάδι. Ωστόσο, η ανατολή της λύσης θα μπορούσε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει επιτέλους ότι οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο θα σημαίνει μια νέα ελληνοτουρκική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν την εξίσωση τα συμφέροντα των λαών της Κύπρου και φυσικά θα φέρουν την βαρύτητα τους. Ωστόσο, ζωτικής σημασίας είναι τα συμφέροντα των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Με την λύση, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία (συνεπώς νατοϊκός-αγγλοσαξονικός άξονας) θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους τόσο στην γη, στον αέρα όσο και στην θάλασσα του νησιού».

Ολοκληρώνουμε με το εξής ερώτημα της πηγής μας, το οποίο είναι σίγουρο ότι αποτελεί «κακό (πικρό)» νέο για μεγάλες μερίδες της ντόπιας κοινωνίας: «Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Όχι μονάχα η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά στο σύνολο της η ε/κ κοινότητα και ακόμη οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας έχουν το σθένος και την δύναμη για να υπερασπιστούν έναν νέο ελληνοτουρκικό συνεταιρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο ή όχι; Αν ναι, τότε η ανατολή του ήλιου είναι πολύ κοντά, ενδεχομένως εντός του 2019».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X