ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι να περιμένουμε από τον Ερντογάν;

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ολοκληρώθηκε με την νέα εκλογική επιτυχία του ισχυρού πολιτικού άνδρα της χώρας, έτσι όπως είχαν προβλέψει οι πηγές μας από το εσωτερικό του ΑΚΡ, πριν από περίπου δυο εβδομάδες.

Μιλώντας σε αυτή την στήλη, καλά ενημερωμένες πηγές είχαν προβλέψει ότι το «ναι» θα επικρατούσε με μικρή διαφορά, δίχως ωστόσο να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Μετά το 51,4% υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., την περιοχή μας, την Ελλάδα και φυσικά την ίδια την Κύπρο.

Τι πρέπει να αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην νέα περίοδο; Τι είδους κινήσεις θα πραγματοποιήσει σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων; Επισημαίνοντας ότι η ευχή μας είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα διάφορα εμπόδια και να βρουν συμβιβαστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα όπως λ.χ. το Κυπριακό, σήμερα επιλέγουμε να «ταξιδέψουμε» με τον αναγνώστη μας στα βουνά του Κουρδιστάν και να συναντήσουμε μια πηγή που την προηγούμενη περίοδο παρακολούθησε από κοντά τις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το κουρδικό κίνημα για την τελική, πολιτική, λύση του Κουρδικού Ζητήματος.

Η πηγή μας γνωρίζει από κοντά και πολύ καλά τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σε σημαντικά ζητήματα και είναι σε θέση να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις τους. «Θα μας εκπλήσσει με θετικό τρόπο ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την επόμενη περίοδο;» Η πηγή μας απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ότι: «Όχι, την παρούσα στιγμή οι υφιστάμενες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε μια τέτοιου είδους αισιόδοξη πρόβλεψη».

Στην συνέχεια, η πηγή μας, μας επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κουρδική πλευρά προσεγγίζει με προβληματισμό τις νέες εξελίξεις στην Τουρκία και τον αντίκτυπό τους σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως λ.χ. το Κουρδικό Ζήτημα:

1. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει να βαδίσει, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα πρώτη περίοδο μετά το δημοψήφισμα, σε συνεργασία με συντηρητικούς και εθνικιστικούς κύκλους. Στον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων τάζει το νέο αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας. Επίσης, υποσχέσεις μοιράζονται από το Προεδρικό σε αρχηγούς μικρότερων συντηρητικών και εθνικιστικών παραγόντων.

2. Στον τουρκικό γραφειοκρατικό μηχανισμό επιστρέφουν κεμαλιστές και Γκρίζοι Λύκοι. Χιλιάδες άνθρωποι του παλαιού καθεστώτος τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού. Αυτά τα άτομα προσεγγίζουν τα «εθνικά θέματα» με φανατισμό.

3. Το ίδιο συμβαίνει και στον τουρκικό στρατό. Κεμαλιστές και εθνικιστές στρατηγοί και αξιωματικοί επιστρέφουν σε σημεία-κλειδιά. Και κατά την νέα περίοδο τα εν λόγω στελέχη του στρατού θα εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν αντιδυτικά-αντιαμερικανικά αντανακλαστικά.

4. Στην περίπτωση του Κουρδικού Ζητήματος, η κουρδική πλευρά γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός μελετά νέα πολεμικά σχέδια. Η τουρκική πλευρά στοχεύει στην κατάληψη του Άφριν και του Μίμπιτς. Επίσης, στο στόχαστρο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται και το Όρος Σένγκαλ.

5. Η τουρκική πλευρά επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών έχοντας αποδυναμώσει στρατιωτικά και πολιτικά την κουρδική πλευρά. Εφόσον συμβεί αυτό θα επιβάλλει τους δικούς της όρους στην κουρδική πλευρά.

6. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, το κύμα των συλλήψεων και των καταδιώξεων δεν λέει να κοπάσει, με την κυβέρνηση να ισοπεδώνει τα τελευταία προπύργια της αντιπολίτευσης.

7. Στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι εξελίξεις είναι αποθαρρυντικές. Οι ειδήσεις για φαινόμενα σωματικών, ψυχολογικών και σεξουαλικών κακοποιήσεων στα τουρκικά κρατητήρια, από τα οποία φαίνεται να μην εξαιρούνται ούτε καν οι ανήλικοι κρατούμενοι, κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες ενημέρωσης. Γενικότερα η συνολική εικόνα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνεται με την κάθε νέα ημέρα που περνάει.

8. Σε περίπτωση που τελικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει για την άμεση επιστροφή της θανατικής ποινής, οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. θα διακοπούν και στο εσωτερικό της χώρας θα δημιουργηθεί νέα αναστάτωση.

9. Το αντιδυτικό αίσθημα στην Τουρκία μεγεθύνεται ραγδαία γεγονός που οδηγεί την κουρδική πλευρά στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια περιστασιακή πολιτική μανούβρα του κυβερνώντος κόμματος. Μέσα στα εν λόγω πλαίσια η Τουρκία φαίνεται να στρέφει την προσοχή της όλο και περισσότερο σε άλλους, εναλλακτικούς προορισμούς στο πεδίο της διπλωματίας και της οικονομίας.

10. Οι «μετριοπαθείς» δυνάμεις στο εσωτερικό του ΑΚΡ αδυνατούν να υψώσουν την φωνή τους υπό τον φόβο να κατηγορηθούν ως υποστηρικτές της Οργάνωσης Φέτο.

Υπό το φως των προαναφερόμενων δέκα σημείων, η πηγή μας ολοκληρώνει την τοποθέτηση της με την εξής, σημαντική επισήμανση: «Τα προαναφερόμενα δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Στην νέα περίοδο, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική σε σημαντικά πεδία μόνο εάν και εφόσον διαπίστωνε ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Λ.χ. θα μπορούσε να συνομιλήσει εκ νέου με τους Κούρδους μόνο σε περίπτωση που παραιτούνταν από τον στόχο της αυτονόμησης στην Συρία και στην Τουρκία. Ένα μάλλον απίθανο σενάριο την προκειμένη στιγμή. Για αυτό τον λόγο, επισημαίνω ότι τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν πραγματοποιεί βήματα με την πεποίθηση ότι ελέγχει όλες τις καταστάσεις και βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αυτή η λανθασμένη εντύπωση την προκειμένη στιγμή εμποδίζει την κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων σε διάφορα ζητήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS