ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Τον τελευταίο καιρό διεξάγεται και στην Κύπρο συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό. Στο εξωτερικό το θέμα συζητείται για πολλά χρόνια. Πρόκειται για ζήτημα οικονομικής πολιτικής, καθώς οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν κάποιο σύστημα κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα έχουν γίνει και γίνονται πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις του μέτρου αυτού.

Μια πρόσφατη μελέτη που έχω υπόψη μου από το Macroeconomic Policy Institute (ΙΜΚ) έχει καταδείξει ότι η καθιέρωση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία το 2015 είχε θετικά αποτελέσματα ως προς τα συνολικά εισοδήματα των εργαζομένων, αλλά και τη μορφή εργασίας. Επηρέασε, επίσης, θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης. Θα μπορούσε να αποβεί επωφελής η καθιέρωση ενός γενικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο; Το θέμα συζητείται στη Βουλή όπου έχουν κατατεθεί προτάσεις νόμου, ενώ και η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάτι τέτοιο υπό προϋποθέσεις (σήμερα εφαρμόζεται αυτό το μέτρο σε συγκεκριμένα μόνο επαγγέλματα με το ύψος του κατώτατου μισθού να βρίσκεται στα 855 ευρώ).

Γενικά, τα οφέλη του κατώτατου μισθού έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πιο χαμηλόμισθων και με την αντικατάσταση μορφών μερικής απασχόλησης με εργασία περισσότερων ωρών ή με πλήρες ωράριο. Ο κατώτατος μισθός ασκεί, επίσης, έμμεσα πίεση προς τις επιχειρήσεις ώστε να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητά τους στην τεχνολογία, την καινοτομία και την καλύτερη οργάνωση. Δυνητικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος αυτά τα οφέλη να μην ισχύσουν σε κάποιο βαθμό και στην Κύπρο, φτάνει βέβαια ο κατώτατος μισθός να καθοριστεί λίγο πιο πάνω από το σημερινό σημείο ισορροπίας στην αγορά εργασίας. Κι αυτό γιατί αν είναι πολύ χαμηλός δε θα έχει πρακτική αξία, ενώ αν οριστεί απότομα ψηλά πιθανόν να επηρεάσει την αύξηση στην απασχόληση. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω ύφεσης, οι μισθοί στην Κύπρο έχουν συμπιεστεί και οι όροι εργασίας σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες έχουν χειροτερεύσει εις βάρος των εργαζομένων. Σε αυτές τις δραστηριότητες συνήθως δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και η καθιέρωση ενός γενικού κατώτατου μισθού θα βοηθήσει να καλύψει μερικώς αυτήν την έλλειψη. Υπάρχει η ανησυχία ότι με την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού, θα υπάρξει πίεση των αρχικών μισθών προς τα κάτω, δηλαδή προς το επίπεδο του κατώτερου μισθού σε κλάδους της οικονομίας στους οποίους οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες. Λογικά, όμως, θα αναμένει κανείς ότι οι συλλογικές συμβάσεις εκεί θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό πιο πάνω από το επίπεδο που θα ορίζει η νομοθεσία. Επιπλέον, σήμερα ισχύουν συνθήκες μείωσης της ανεργίας και αυτό για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια θα διορθώσει κάπως το ισοζύγιο στις εργασιακές σχέσεις.

Φαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αποδειχτεί επωφελής. Βεβαίως, στην Κύπρο, οι νέοι εκτός από τους χαμηλούς μισθούς αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα ότι δεν βρίσκουν δουλειά ανάλογη των προσόντων τους. Το πρόβλημα αυτό μόνο με τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας διορθώνεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X