ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς μπορεί να μας επηρεάσει το Brexit;

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πια αναπόφευκτη. Σε δύο χρόνια, αν εξελιχθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα χάσει ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της. Από την εξέλιξη αυτή θα επηρεαστεί αναπόφευκτα και η Κύπρος, καθώς η οικονομία μας συνδέεται ποικιλοτρόπως με τη βρετανική οικονομία. Τα πιθανά σημεία στα οποία μπορούμε να επηρεαστούμε αρνητικά είναι τα εξής:

Α. Τουρισμός: Θα υπάρξει σοβαρή αρνητική επίδραση στην (απομακρυσμένη) περίπτωση που η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση επιβάλει βίζα στην είσοδο βρετανών στο έδαφός της. Επίσης, θα μειωθούν οι αφίξεις βρετανών τουριστών αν υπάρξει επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας ή επιπρόσθετη πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Β. Εμπόριο: Σημαντικό μέρος των εξαγωγών προϊόντων μας πάει στη Βρετανία. Αν επιβληθούν δασμοί στο εμπόριο Βρετανίας-ΕΕ, οι εξαγωγές μας θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές. Επίσης προϊόντα που εισάγουμε από τη Βρετανία θα πουλιούνται πιο ακριβά.

Γ. Εργαζόμενοι: Πρόκειται για το πιο ακανθώδες θέμα. Πολλοί Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή εργαζομένων από την ΕΕ στη χώρα τους. Όσοι Κύπριοι εργάζονται εκεί μάλλον θα πάρουν αυτόματα άδεια εργασίας. Για τους υπόλοιπους όμως, θα είναι δύσκολο να εργαστούν στη Βρετανία. Υπάρχουν επίσης πολλοί Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι θα επηρεαστούν από τις πρόνοιες του βρετανικού διαζυγίου.

Δ. Φοιτητές: Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι οι φοιτητές είναι εξασφαλισμένοι με βάση το σημερινό καθεστώς ως το 2019, χρονιά που αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Από εκεί και πέρα, δε γνωρίζουμε τι καθεστώς διδάκτρων θα επιβληθεί. Όσον αφορά τα φοιτητικά δάνεια, αυτά δύσκολα θα συνεχίσουν να παρέχονται.

Στους τέσσερις πιο πάνω τομείς συγκεντρώνεται η πιθανότητα το Βrexit να βλάψει την Κύπρο. Υπάρχουν επιπρόσθετα κάποιοι άλλοι τομείς οι οποίοι θα τύχουν ρύθμισης όπως η νοσηλεία Κυπρίων στη Βρετανία και Βρετανών στην Κύπρο και το καθεστώς των συντάξεων. Επιπλέον, πιθανόν να πρέπει να αυξηθεί η συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς αποχωρεί ένας από τους σημαντικότερους συνεισφορείς σε αυτόν.

Ως προς τυχόν θετικές επιδράσεις από το Brexit, μέχρι τώρα αυτές έχουν να κάνουν με την πιθανότητα να προσελκύσουμε κάποιες χρηματο-οικονομικές επιχειρήσεις από τη Βρετανία, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Στον τομέα όμως αυτό η Ιρλανδία, η Μάλτα αλλά και το Λουξεμβούργο φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου.

Γενικά, μας συμφέρει το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ να είναι συναινετικό. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν αναμένεται να είναι τέτοιες που θα έχουν μικρή μόνο αρνητική επίδραση. Όμως, είναι δύσκολο σήμερα να φανταστεί κάποιος πώς θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με τους Βρετανούς για το θέμα της ελεύθερης εγκατάστασης εργαζομένων. Αν μετά από δύο χρόνια δεν υπάρξει συμφωνία, αν βρεθούμε μπροστά σε ένα διαζύγιο με καυγάδες, εμείς ως Κύπρος θα πληρώσουμε τίμημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X