ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς συγκρινόμαστε με τις άλλες οικονομίες

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Στην έκθεση ανταγωνιστικότητας που ετοιμάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση ανάμεσα σε 137 αξιολογούμενες χώρες. Βαθμολογείται πολύ χαμηλά στη μακροοικονομική σταθερότητα (97η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες) και στην κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα (108η θέση). Πρόκειται για μορφές υστέρησης οι οποίες είναι αναμενόμενες. Στα μακροοικονομικά η οικονομία μας παρουσιάζει υψηλό δημόσιο χρέος και χαμηλό επίπεδο εθνικών αποταμειεύσεων, στοιχεία τα οποία το Φόρουμ λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη του. Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα είναι γνωστά και επιπλέον σπανίζουν άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως η άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο ή τα επενδυτικά κεφάλαια ρίσκου.

Πέραν αυτών των θεμάτων όμως, υπάρχουν άλλοι τομείς και υποτομείς για τους οποίους η χώρα μας λαμβάνει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία και έχουν να κάνουν με προβλήματα τα οποία στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα μπορούσε να υπάρξει πιο γρήγορη βελτίωση. Πρόκειται μάλιστα για σημεία και θέματα τα οποία προέρχονται από την αξιολόγηση των απαντήσεων στελεχών των επιχειρήσεων. Αφορούν δηλαδή αντιλήψεις και όχι στατιστικά δεδομένα. Πιο κάτω γίνεται αναφορά σε δέκα τέτοια θέματα.

Αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου στην επίλυση διαφορών (θέση 85 από 137 χώρες). Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της καθυστέρησης στις δικαστικές διαδικασίες. Τελευταία έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες. Το πρόβλημα είναι ότι αφέθηκαν τα πράγματα να χειροτερεύσουν πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.

Επίπεδο ελεγκτικών προτύπων (θέση 92). Τούτο παρουσιάζεται παρά το γεγονός ότι τα πρότυπα αυτά δεν διαφέρουν από εκείνα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ίσως να πρόκειται για απότοκο της χρηματιστηριακής και της πιστωτικής κρίσης.

Αποτελεσματικότητα των Διοικητικών Συμβουλίων (θέση 116). Πρόκειται για μία από τις πιο χαμηλές θέσεις στον κόσμο. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό επικρατεί η εντύπωση ότι ο ρόλος των διοικητικών συμβουλίων είναι διακοσμητικός.

Επίσης, χαμηλά βαθμολογείται και το πόσο στηρίζονται οι εταιρίες σε επαγγελματίες managers (θέση 95).

Ένα άλλο θέμα στο οποίο οι βαθμολογίες είναι πολύ χαμηλές στην ενότητα αυτή είναι ο εποπτικός έλεγχος των χρηματιστηριακών αγορών. Πρόκειται για ιδιαίτερα ζημιογόνο εύρημα νοουμένου ότι η χώρα μας αποβλέπει στο να προσελκύσει επενδυτικά ταμεία και οργανισμούς.

Άλλα θέματα με ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία είναι ο βαθμός προώθησης των κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό (θέση 83) και η διάθεση για ανάθεση αρμοδιοτήτων (delegation) σε υφιστάμενους μέσα στις επιχειρήσεις (θέση 81).

Πολύ χαμηλή βαθμολογία λαμβάνει η ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν (θέση 110), οι δαπάνες των εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη (θέση 96) και η προαγωγή της τεχνολογίας μέσω των κρατικών αγορών (θέση 88).

Ίσως σε κάποια από τα πιο πάνω θέματα η βαθμολόγηση της χώρας μας από εμάς τους ίδιους να είναι αυστηρή. Πρόκειται όμως για μορφές υστέρησης, οι οποίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όποιους ζουν εκ των έσω τη λειτουργία της οικονομίας. Το παρήγορο είναι ότι σχεδόν σε όλα τα πιο πάνω θέματα είναι εφικτό με συντονισμένες προσπάθειες να υπάρξει διόρθωση σε σχετικά σύντομο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X