ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυλακισμένοι στην πατρική αγκαλιά

Του Παναγιώτη Καπαρή

Του Παναγιώτη Καπαρή

Τα δάκρυα έτρεχαν βροχή από τα μάτια φυλακισμένων, οι οποίοι αγκάλιαζαν με περισσή θέρμη, τα μικρά παιδιά τους, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα δεκάδων θεατών της παράστασης «Εταιρεία Θαυμάτων» της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών. Η νύκτα στο Θέατρο Λατσιών, ήταν μια πραγματική μυσταγωγία χαράς, με πρωταγωνιστές την ισχυρή πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και τους ταπεινούς φυλακισμένους, οι οποίοι πρόσφεραν γέλιο και για να λάβουν το «ακριβό» χειροκρότημα της εκτίμησης, για τον αγώνα τον οποίο διεξάγουν πίσω από τα κάγκελα. Η νύκτα σημαδεύτηκε από τους λυγμούς και τα δάκρυα της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Ζωής Κυπριανού, όταν δέχθηκε τον ασπασμό από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ζωή προσφέρει αφιλοκερδώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τις υπηρεσίες της προς τους φυλακισμένους, προσφέροντας δύναμη και ελπίδα ζωής, προς τους παραστρατισμένους, αλλά και άτυχους, εν πολλοίς, της ζωής. Ψυχή της όλης προσπάθειας, είναι η άξια διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και φυσικά όλο το επιτελείο της, το οποίο αποτελείται από άξιους ψυχίατρους, άξιους ψυχολόγους, άξιους βαρδιάνους και άξιους αφανείς υποστηρικτές τους έργου της. Αξιοσημείωτη ήταν η αποκάλυψη του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε επιφυλάξεις, όταν πριν από επτά χρόνια, ο Ιωνάς Νικολάου, του εισηγήθηκε την Άννα Αριστοτέλους και την Αθηνά Δημητρίου, για να αναλάβουν τις «διαλυμένες» φυλακές. Ξεχωριστή ήταν και η εικόνα της Αννίτας Δημητρίου, της προέδρου της Βουλής, η οποία αγκάλιασε με θέρμη τους πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Η διευθύντρια των φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, με το αυστηρό της παράστημα, εντυπωσίασε, αλλά και προβλημάτισε τους παρευρισκόμενους, απαριθμώντας τα επιτεύγματα στο χώρο του σωφρονιστικού και όχι τιμωρητικού ιδρύματος. Πρώτο επίτευγμα το γεγονός ότι οι φυλακές παρέμειναν και παραμένουν «καθαρές» σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς κρούσματα. Δεύτερο και μεγαλύτερο επίτευγμα, δεν αυξήθηκε η βία εντός των φυλακών, όταν εκτός του σωφρονιστικού ιδρύματος, αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, τουλάχιστον κατά 40%, πολλαπλασιάστηκε η βία στην κοινωνία, ενώ εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Τρίτο επίτευγμα η μείωση στο 15% του ποσοστού φυλακισμένων, οι οποίοι επιστρέφουν στις φυλακές για νέα εγκλήματα. Πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό ξεπερνούσε το 50%. Διεθνώς, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες, για τον επιτυχή σωφρονισμό ή και θεραπεία των φυλακισμένων. Κύρια αιτία της επιτυχίας, εκτός από την καθοδήγηση της Άννας Αριστοτέλους, η συνεχής απασχόληση των φυλακισμένων εντός του ιδρύματος, με τη λειτουργία εννέα σχολείων, εργαστηρίων και γυμναστηρίων. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι 19 κρατούμενοι φοιτούν σε πανεπιστήμια, είτε σε πτυχιακό, είτε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ξεχωριστό ήταν και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί νυν και πρώην και πολλοί, πρώην και νυν αξιωματούχοι του κράτους, παρακολούθησαν ολόκληρη την παράσταση, πράγμα ασυνήθιστο. Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης, γέλασε με την ψυχή του, όταν «σατιρίστηκε» για το περίφημο «να μη σας πάρει ο δαίμονας». Ο Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του και μιλώντας εκτός κειμένου, αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια, στο επιτελούμενο έργο στις φυλακές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι κυπριακές φυλακές, οι οποίες κάποτε χαρακτηρίζονταν κολαστήρια, σήμερα αποτελούν πρότυπο για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και υπόδειγμα της Netflix, της διεθνούς πλατφόρμας ταινιών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης, ενθουσιασμένος με το επιτελούμενο έργο, μίλησε για τις προσωπικές του εμπειρίες, από την επίσκεψη βουλευτών στις φυλακές. Κατά τ’ άλλα κυβέρνηση και Βουλή δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την κατ’ οίκον παραμονή κρατουμένων, με ηλεκτρονική παρακολούθηση, το γνωστό «βραχιολάκι», ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπερπλήρεις φυλακές.

Της φυλακής τα σίδερα, σίγουρα δεν είναι για τους λεβέντες, αλλά είναι μόνο για τους «λεβεντομαλάκες». Τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα «γονίδια», οι προγονικές καταβολές, δύσκολα τιθασεύονται. Κάθε ευνομούμενη και πολιτισμένη Πολιτεία έχει ευθύνη να περιορίσει το «κακό», προστατεύοντας τους άλλους νομοταγείς ανθρώπους. Ένα σωστό σωφρονιστικό σύστημα φέρνει πολλαπλά οφέλη σε μια Πολιτεία, ενώ αποτελεί και μέτρο του πολιτισμού κάθε χώρας. Από τη μία μειώνει τις ανάγκες για την πανάκριβη αστυνόμευση και από την άλλη εντάσσει στην παραγωγική διαδικασία της εργασίας, ανθρώπους οι οποίοι με τον ένα ή άλλο τρόπο, μόνο ζημιές προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο. Το επιτελούμενο έργο στις φυλακές, το οποίο συνδράμουν μυστικά και πολλοί άγιοι ιερωμένοι, είναι σίγουρα και θεάρεστο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ, ότι εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Και σίγουρα κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι η θεία δίκη είναι πιο ισχυρή από την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Καπαρή

Παναγιώτης Καπαρής: Τελευταία Ενημέρωση

X