ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος-καταδρομέας και ο... εκλελεγμένος Φωκαίδης

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πόλεμο προκάλεσε η απόφαση για μείωση της θητείας. Η αντιπολίτευση εκστράτευσε κατά του Προεδρικού με κύρια επιχειρήματα ότι η απόφαση είναι προεκλογική και ότι δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη για τις αμυντικές ανάγκες.

Την πιο έντονη έκπληξη, όπως μαθαίνω, την βίωσαν στο ΑΚΕΛ. Η κυρία Γιανούλλα η οποία γνωρίζει όσα λέγονται στους διαδρόμους του κόμματος και ακόμα περισσότερα, με ενημέρωσε ότι κανένας δεν περίμενε την απόφαση του υπουργικού. Στέλεχος που μιλάει σε καθημερινή βάση με τον κύριο Άντρο ανέφερε χαρακτηριστικά "κινήθηκαν καταδρομικά και μας έπιασαν στον ύπνο".

Η έκπληξη του ΑΚΕΛ φάνηκε και από τη δήλωση του εκπροσώπου του Γιώργου Λουκαίδη ο οποίος ευχήθηκε η ανακοίνωση "να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα το οποίο θα σβήσει την επομένη των  εκλογών, όπως έγινε με πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου". 

Κομματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ δήλωνε χθες σε συντρόφους του ότι η απόφαση λήφθηκε αυτή τη χρονική στιγμή γιατί επηρεάζονται προσωπικά τρεις υπουργοί με παιδιά έτοιμα για στράτευση. Όταν ωστόσο ρωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί δεν είχε απάντηση, γιατί όπως είπε, το διάβασε στο Facebook!

Σε άλλο χώρο, σε άλλο πηγαδάκι συνεργάτης του Νίκαρου κατακεραύνωνε το ΑΚΕΛ υπενθυμίζοντας ότι η μείωση της θητείας ήταν ένα από τα "καραμπινάτα συνθήματα" με τα οποία ο Χριστόφιας κέρδισε τις εκλογές. "Χωρίς να καταφέρουν να μειώσουν την θητεία ούτε για δύο μήνες".

Πάντως από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τίθεται θέμα μη ενημέρωσης ή διαβούλευσηςαπό την πλευρά της κυβέρνησης, πριν από την απόφαση. 

Βουλευτής του ΔΗΣΥ φρόντισε χθες να καθησυχάσει τους συναδέλφους του βουλευτές, λέγοντας του πως "το ερώτημα αυτό όπως και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης και της άγνοιας του Αρχηγού της ΕΦ για την εξαγγελία θα τα απαντήσει αύριο (σήμερα δηλαδή) ο Φωκαίδης στη Βουλή". 

Ο ίδιος συνέστησε υπομονή και αναμονή να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΦ (στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας) τι γνώριζε και τι όχι...

Σύμφωνα με μια πληροφορία ο Αρχηγός θα ξεκαθαρίσει σήμερα τη θέση του και στους βουλευτές αλλά και στους δημοσιογράφους...

Η στήλη δέχθηκε για το θέμα και ένα σχόλιο με κομματική χροιά. Από το βαθύτερο... ΔΗΣΥ.

Παλαιό στέλεχος, γνωστό για την δηκτικότητα του, τοποθετήθηκε στο όλο θέμα με σύντομη πρόταση: "Ο Φωκαίδης μπορεί να θεωρηθεί ήδη εκλελεγμένος βουλευτής. Το ερώτημα είναι ποιος θα πάρει τη θέση του και πόσοι άλλοι θα αντικατασταθούν στο υπουργικό"

Από τον λόφο της εξουσίας μαθαίνω ότι ο Νίκαρος πάει σήμερα στις συνομιλίες με τον Έιντα και τον Μουσταφά, με έτοιμο "διαφημιστικό" για την προώθηση της απόφασης "που υποβοηθεί την ειρήνη και την εμπιστοσύνη στην Κύπρο".

Έντονες είναι οι προσπάθειες του χαμογελαστού αστρολόγου Έιντα να κρατηθεί όσο γίνεται το... μομέντουμ. 

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ακιντζί, όπως έμαθα από διπλωματική πηγή, ήταν ιδιαίτερα επίμονος ώστε σύντομα να ανακοινωθεί πρόοδος στα θέματα-αγκάθια ή τουλάχιστον σε ένα από αυτά.

Την ίδια πίεση ο Έιντα άσκησε και προς την πλευρά μας, όχι άμεσα στον Νίκαρο...

Η πιεστική ατάκα του, σύμφωνα με την πηγή μου, ήταν: "Αν δεν μπορείτε να ανακοινώσετε κάτι θετικό για το εδαφικό ή το συνταγματικό γιατί δεν ανακοινώνεται κάτι για την οικονομία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση;".

Η επιμονή του Έιντα είναι και ξεκάθαρη και σαφής: "Πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα από τους ίδιους τους ηγέτες και να μπορούμε να μιλάμε για ορίζοντα λύσης". 

Κι αυτό ενώ εκφράζει και φόβους για τις συνέπειες που αναπόφευκτα θα έχει στις συνομιλίες η προεκλογική περίοδος "στο Νότιο μέρος".

Δύο είναι οι τηλεαστέρες που πολιορκούνται στενά για το "ναι" τους ως υποψήφιοι για τις βουλευτικές. Ο ένας από το ΔΗΚΟ και ο άλλος από τον ΔΗΣΥ. 

Η προσπάθεια της Ελένης προς τηλεοπτικό πρόσωπο σκοντάφτει στο... ΕΥΡΩΚΟ. Εάν ο αρραβώνας γινόταν με το ΔΗΚΟ, το "ναι" δεν θα είχε δυσκολία να ακουστεί...

----------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση