ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

#PoliticsBlog Η προειδοποιητική βολή Αναστασιάδη και το γλωσσάρι

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Πολλά και μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η συνέντευξη που ο healthy Nic έδωσε χθες στο ΡΙΚ. Πολιτικός αναλυτής με τον οποίο συζητώ, συχνά-πυκνά την επικαιρότητα, μου έλεγε χθες πως "κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που δόθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη". Όπως υποστηρίζει "το πιθανότερο είναι ο Πρόεδρος να ήθελε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα και στην Λουτ που έρχεται και στον Ερντογάν αλλά και σε κάποιους στο εσωτερικό μέτωπο. Μην σας πω ότι και το γλωσσάρι τον εκνεύρισε πολύ και ήθελε με έμμεσο τρόπο να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα".

Σύμφωνα με την ανάλυση του συνομιλητή μου, ο healthy Nic "ήθελε να τραβήξει άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές και να τις επιβεβαιώσει ξανά, ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων, λίγο πριν αρχίσει η νέα προσπάθεια για τις συνομιλίες" Από άλλη πηγή μου η εξήγηση που δόθηκε για την έκτακτη συνέντευξη του Προέδρου είναι πως "μάλλον την έκανε ως προειδοποιητική βολή. Είναι ξεκάθαρο πως ήθελε να στείλει μήνυμα και στη Λουτ και στους άλλους που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις που θα έπρεπε να ασκηθούν σε άλλους. Ουσιαστικά τους λέει: κοπιάστε αλλά αρχίστε από αλλού τις πιέσεις".

Στην ερώτησή μου γιατί ο Πρόεδρος να ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα για το γλωσσάρι, πήρα την απάντηση: "Διότι, παρά τα όσα λέει δημόσια φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος που βγήκε ένα έκτρωμα που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ηγείται και μάλιστα με εμπλοκή και του ΟΑΣΕ". "Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Προέδρου ότι η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Και ιδιαίτερα η αναφορά του "το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να εξωραΐσεις εγκλήματα δεν είναι ότι καλύτερο προκαλείς ενδεχόμενα τα αντίθετα συναισθήματα. Έχω την εντύπωση ότι ορισμένες φορές στην προσπάθεια να επιτύχουμε κάτι, ναρκοθετούμε εν τη ουσία τον στόχο που θέσαμε ότι θα υπηρετήσει μια ανάλογη ενέργεια. Κοιτάξτε τις αντιδράσεις. Την ίδια ώρα είναι κάπως αδόκιμο να προσπαθείς να λες την κατοχή «βόρειο τμήμα», να προσπαθείς να λες ξέρετε, δεν είναι κλεμμένες οι περιουσίες. Αφήστε να λυθεί το Κυπριακό κι όλα αυτά λόγω και της διευθέτησης θα ξεπεραστούν" και αμέσως μετά έριξε και την... βολή του: "Με ενόχλησε γιατί όλο αυτό ήταν υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΕ. Αν ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων, δικαίωμα τους. Υπάρχουν ένα σορό πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που το «ψευδό» για παράδειγμα, μπορεί να μην το χρησιμοποιούν, είναι δικαίωμά τους και επιλογή τους. Το να εμπλέκεις όμως ένα διεθνή οργανισμό ο οποίος μάλιστα να καθορίζει ότι η εισβολή δεν είναι εισβολή, ότι η κατοχή δεν είναι κατοχή ότι οι περιουσίες δεν καταπατούνται, είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν σαφή ψηφίσματα των ΗΕ".


Και ενώ αρχικά δόθηκε και από πλευράς ΑΚΕΛ αλλά και ΔΗΣΥ μια εικόνα ότι η προσπάθεια για το γλωσσάρι είναι ιδιωτική και ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, φαίνεται πως στελέχη και των δύο κομμάτων άλλαξαν γνώμη και τώρα ζητούν να καταδικαστεί ξεκάθαρα. Κάτι τέτοιο μάλλον θα είναι δύσκολο, αφού κυριαρχεί η εντύπωση πως μια επίθεση στο γλωσσάρι, ιδιαίτερα και λόγω της εμπλοκής του ΟΑΣΕ θα εκληφθεί ως επίθεση κατά της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων.
Υπάρχουν, όπως μαθαίνω από την Μάνταμ του Φούλη "στελέχη του ΔΗΣΥ που ζητούν να κατονομαστεί η ηγεσία της Ένωσης Συντακτών ότι μας οδηγεί σε περιπέτειες και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο, επειδή έδωσε την έγκρισή της για δημιουργία του γλωσσαρίου και μάλιστα χωρίς να έχει την έγκριση των μελών της". Πρόκειται ωστόσο για θέση που δεν μπορεί να στηριχθεί επίσημα παρά το ότι κυριαρχεί στις αναλύσεις που γίνονται.

Μετά την παρουσίαση του γλωσσαρίου και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η ένταση εντείνεται και μεταξύ της δημοσιογραφικής οικογένειας η οποία φανερά πια αμφισβητεί την ηγεσία της και το γεγονός ότι ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο πλην μίας ή δύο εξαιρέσεων προέκρινε τη δημιουργία του γλωσσαρίου. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΚ που μέχρι προχθές το χαρακτήριζε στον ΑΣΤΡΑ ως χρήσιμο εργαλείο χθες δήλωνε στο ΣΙΓΜΑ ότι διαφωνεί με αυτό, παρά το ότι ο ίδιος προέκρινε τη δημιουργία του.

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X