ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η συγκρατημένη αισιοδοξία του Κυριάκου και η συγκρατημένη απαισιοδοξία του Healthy

= ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το πρωθυπουργικό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία αποτέλεσε ένα ενδιαφέρον διάλειμμα για την πολιτική ηγεσία, τον ίδιο τον Healthy ακόμα και για την κυρία Άντρη. Όπως μαθαίνω από τον Λόφο, όλα κύλησαν ομαλά και χαρωπά, όπως αναμενόταν, με τα αστεία του Healthy και τα αυτοσχέδια ανέκδοτα για το δεκανίκι μέχρι τις περιγραφές από την Άντρη και την Μαρέβα για την περιοδεία τους στη Λευκωσία, το δημαρχείο και τη νεκρή ζώνη που απέχει λίγα μέτρα από αυτό.

Ακόμα και οι επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων πήγαν θαυμάσια με τον Κυριάκο να μην αφήνει κανένα παραπονούμενο, ούτε ο ΑΚΕΛ αλλά ούτε και την Θεοχάρους. Περιττό να σας αναφέρω ότι η συνάντηση με τον Φούλη και την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ κύλησε "μέλι, γάλα" όπως την χαρακτήρισε η Μάνταμ του Φούλη. "Ήταν όλοι χαμογελαστοί και κεφάτοι από την αρχή μέχρι το τέλος και έδειχναν να μην είχαν πολλά να πουν αφού όλα τα είχαν πει πολλές φορές πριν σε άλλες συναντήσεις τους", μου είπε.

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον Σιζό, του οποίου η πρόταση για αύξηση της στρατιωτική και άλλης παρουσίας του ελληνικού κράτους, ως εγγυήτριας, στο νησί, συζητήθηκε πολύ και στο παρασκήνιο και στο... προσκήνιο. Ο Κυριάκος, απ' όσα μου είπαν δεν απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ, ίσως από ευγένεια ή αυτοσυγκράτηση "σε αντίθεση με κάποιους Κύπριους κομματάρχες που την απέρριψαν άμεσα".

Η αλήθεια είναι πως ο Σιζό είχε δύο σημαντικά επιχειρήματα στον τρόπο που παρουσίασε την πρότασή του: α) στο ότι στην Κύπρο παίζονται σημαντικά ελληνικά συμφέροντα και β) παραμένει γεγονός ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια την οποία αφορά η συντριπτική πλειοψηφία των πληθυσμού που είναι οι Ελληνοκύπριοι, έχει σχεδόν μηδενική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει τον κατοχικό στρατό και τη Βρετανία που έχει τις βάσεις.

Αληθεύει πως Συναγερμικό στέλεχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά της πρότασης Σιζό η οποία "στρατικοποιεί το Κυπριακό";

Η μοναδική στιγμή "παραφωνίας" κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν μια αισθητή αντίφαση μεταξύ των θέσεων που διατυπώθηκαν για τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκρατημένη αισιοδοξία για "ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης" και πρόοδο μετά την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Από την άλλη, ο έμπειρος Healthy προσγείωσε στην πραγματικότητα της μοιρασμένης Λευκωσίας και της κατακερματισμένης ΑΟΖ, τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις. Διευκρίνισε πως είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει άτυπη πενταμερής με τις παρούσες συνθήκες, την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την απαίτηση Ακιντζί-Τουρκίας για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες.

Φρόντισε μάλιστα να το πει και δημόσια απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι αναμένει από τις συναντήσεις με τον Ακιντζί και τον Γκουτέρες και κατά πόσον οδηγούμαστε σε πενταμερή. "Να μην προτρέχουμε του επιθυμητού", απάντησε διαλύοντας κάθε αισιοδοξία και επιβεβαιώνοντας πως η συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Ακιντζί θα είναι δοκιμασία για πολύ γερά νεύρα. 

Ας ευχηθούμε ότι και τα νεύρα του Healthy θα αποδειχθούν το ίδιο γερά με τα οστά του.

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση