ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:52
 

#PoliticsBlog O Άγιος Νίκαρος και ο φόβος των Τουρκοκυπρίων

= ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

"Κουτσοί, στραβοί τρέχουν όλοι στον Άγιο Νίκαρο", σχολίασε χθες γνωστός πολιτικός της πρωτεύουσας, διαβάζοντας τα ραντεβού που είχε ο Healthy με ομάδες εργαζομένων και τις λύσεις που έδωσε.
"Γινόμαστε άλλη μια φορά θεατές στο ίδιο έργο, ο Πρόεδρος να συμπεριφέρεται ως υπουργός, συχνά ως υπερυπουργός και να δίνει λύσεις σε... δύο λεπτά. Ή οι υπουργοί του έχουν πρόβλημα, ή αυτός έχει μαγικές δυνάμεις πειθούς ή τα δίνουμε όλα λόγω εκλογών" ανέφερε προσθέτοντας "απλά επαναλαμβάνει την τακτική όλων των προηγούμενων προέδρων που σε κρίσιμες περιόδους, κυρίως λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες άνοιγαν το προεδρικό, την αγκάλη τους και τα κρατικά ταμεία"...

Τελικά οι ευρωεκλογές της Κυριακής στην Κύπρο θα μείνουν στην ιστορία ως οι "ευρωεκλογές των Τουρκοκυπρίων". Όχι μόνο για το ρεκόρ συμμετοχής Τουρκοκύπριων υποψηφίων, ούτε για την πρωτιά του ΑΚΕΛ να συμπεριλάβει έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό του, ούτε και η ατάκα περί "δανεικών ψήφων" που προκάλεσε χαμό. Σε αρκετούς υπάρχει η ανησυχία ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμα και ρυθμιστή των εκλογών, εάν αποφασίσουν να κινηθούν μαζικά προς τις 50 κάλπες που έχουν στηθεί γι' αυτούς στις ελεύθερες περιοχές. Η ανησυχία εκφράζεται από αρκετούς και όχι μόνο από τον Φούλη.
Ανάλογες φωνές ακούστηκαν και από το ΔΗΚΟ και από την ΕΔΕΚ και από άλλα κόμματα, ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Όλοι έχουν ως κοινό παρονομαστή τον παράδοξο και προνομιακό τρόπο που χαρακτηρίζει την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων.

Επιπλέον οι ψήφοι των Τουρκοκυπρίων παραμένουν εντελώς αστάθμητοι κάτι που αυξάνει το άγχος κάποιων. Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμιά δημοσκόπηση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων ώστε να επιχειρηθεί χαρτογράφηση των τάσεων και της προοπτικής να ψηφίσουν πυροδοτεί τη σεναριολογία.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ένα κόμμα έχει διενεργήσει δημοσκόπηση στα κατεχόμενα και πως δεν έχει μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένο από τα αποτελέσματα που αυτή έδειξε....

Οι ψήφοι των Τουρκοκυπρίων που αριθμούν 81.000 έχουν βάλει σε σκέψεις όλους τους κομματικούς μηχανισμούς με δύο κυρίαρχες τάσεις. Η μία αναφέρεται σε αυξημένη συμμετοχή (το 2014 ψήφισαν μόνο 1869) με ρεύμα προς το κίνημα Γιασεμί του Λεβέντ το οποίο βλέπουν ως δύναμη "απελευθέρωσης από την τουρκική κατοχή". Ο ίδιος ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε χθες για μυστικές δημοσκοπήσεις που του δίνουν γύρω στις 13.000 ψήφους, 8000 από Ελληνοκύπριους και 3000 από Τουρκοκύπριους.
Η άλλη τάση αφορά τους Τουρκοκύπριους που θα ψηφίσουν τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Οι επανειλημμένες εξορμήσεις του ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα και η ρητορική που ανέπτυξε ο Κιζιλγιουρέκ ότι θα προωθήσει στην Ευρωβουλή τα θέματα των Τουρκοκυπρίων ενδέχεται να έχει πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να τον ψηφίσουν αφού, όπως έλεγε Ελληνοκύπριος πολιτικός είναι μια ψήφος που θα δοθεί "εκ του ασφαλούς". "Δεν θα έχουν και τίποτα να χάσουν αν καταφέρουν και εκλέξουν ένα Ευρωβουλευτή που θα προωθήσει τα δικά τους θέματα, αντιθέτως θα έχουν μόνο να κερδίσουν".

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες εντός του ΑΚΕΛ αναπτύσσεται και μία έντονη διγλωσσία για την υποψηφιότητα Κιζιλγιουρέκ. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κομματική μηχανή έχει στηρίξει τόσο πολύ την υποψηφιότητά του "που τελικά έχει χάσει τον έλεγχο και δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος υποψήφιος του κόμματος σε σταυρούς προτίμησης". Κάποιοι ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο Κιζιλγιουρέκ σε κάποια φάση να αυτονομηθεί. Και αυτό γιατί ο ίδιος έχει δηλώσει αρκετές φορές πως δεν δεσμεύεται από τις πολιτικές του ΑΚΕΛ αφού είναι μια συνεργαζόμενη δύναμη και όχι μέλος του κόμματος. Το ερώτημα που θέτουν είναι "εάν αυτονομηθεί ο Κιζιλγιουρέκ ποιες θέσεις θα στηρίζει στην Ευρωβουλή;"
Η ερώτηση αποτελεί ουσιαστικά μια παραλλαγή της ερώτησης που έθεσε ο Φούλης στο ΑΚΕΛ και έμεινε αναπάντητη μέχρι σήμερα: Ποιες θέσεις θα στηρίζει ένας Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής στην Ευρωβουλή ενώ δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού;

Εντός του ΑΚΕΛ υπάρχει ακόμη μια θέση η οποια προκαλεί τριγμούς και ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερες μετά τις εκλογές. Είναι η θέση που έθεσε πρόσφατα στέλεχος με μία μόνο φράση και προκάλεσε ένταση: "Εκλογή του Κιζιλγιουρέκ χωρίς εκλογή του Συλικιώτη θα σημαίνει εμφύλιο"...----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X