ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο ανασχηματισμός, το νέο θρίλερ για την 56η έδρα και η θέση του Νιαζί

= ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αυξάνονται και πληθύνονται τα σενάρια για τον ανασχηματισμό του Νίκαρου, ο οποίος πλησιάζει οσονούπω. Πληροφορίες μου από πηγή που ανεβοκατεβαίνει στον Λόφο και γνωρίζει πολλά, μου λένε πως για τη θέση του Χάρη έχει κλειδώσει από καιρό άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκαρου. Πρόκειται για στενό του συνεργάτη που αναβαθμίστηκε πρόσφατα και θα λάβει νέα αναβάθμιση, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα άλλα άτομα που θα βγουν και θα... μπουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την πηγή μου μεγάλη παρασκηνιακή μάχη διεξάγεται για τη θέση του υπουργού Παιδείας. Και μάλιστα σε τρία επίπεδα: Από το Προεδρικό, τον αρχιεπίσκοπο και τον ΔΗΣΥ.

Όπως μου λέχθηκε μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να έβαλε τα μεγάλα μέσα και να επιμένει για παραμονή του Χαμπιαούρη, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στον Νίκαρο, ο οποίος επιφυλάσσεται...

Το όνομα του Νίκου Τορναρίτη παίζει και μάλιστα πολύ, κυρίως για το Υπουργείο Παιδείας. Ο ίδιος, όπως ακούω από πηγή μου στον ΔΗΣΥ θεωρεί ότι εάν κληθεί μπορεί να προσφέρει πολλά από το πόστο του υπουργού Παιδείας και λόγω της ενεργού συμμετοχής του σε θέματα παιδείας και λόγω της αποδοχής της οποίας τυγχάνει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών. Επιπλέον έχει και το Οκ του Φούλη και μεγάλης ομάδας συναγερμικών που έχουν μεταφέρει τις απόψεις τους στον Νίκαρο.

Το άλλο όνομα που εξακολουθεί να «παίζει» πολύ για υπουργοποίηση είναι αυτό του Νίκου Νουρή, ενώ δεν αποκλείεται στην ονοματολογία να ενταχθεί και ένα γυναικείο όνομα.

Οι τρεις που αναμένεται να εξέλθουν από το τωρινό κυβερνητικό σχήμα, εκτός από τον Χάρη, είναι οι Κώστας Χαμπιαούρης, Βασιλική Αναστασιάδου και Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Χάρης που δήλωσε ότι μπορεί να φύγει και πιο νωρίς από το Υπ. Οικονομικών και πως εκείνο που αναμένει είναι το νεύμα του Νίκαρου, φέρεται να μετακομίζει οριστικά στην Πινδάρου. Η μάνταμ του Φούλη μου έλεγε πρόσφατα ότι «θα υπάρξουν σημαντικές θέσεις για να καταλάβει στο κόμμα μετά την επιστροφή του και να συνεχίσει την προσφορά του προς αυτό, αν και μία είναι ξεκάθαρο πως προορίζεται γι’ αυτόν».

Πάντως, η απόφαση του Νίκαρου, ενώ επρόκειτο να ανακοινωθεί σύντομα μάλλον λαμβάνει μικρή μετάθεση, λόγω των διεργασιών στο Κυπριακό και τις εξελίξεις με την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και στη Συρία. Μια αποκάλυψη έκανε ο Δημήτρης Συλλούρης για το, χαμένο πια, όνειρό του να ανεγερθεί επί δικής του προεδρίας το νέο κτήριο της Βουλής. Όπως ανέφερε ο Κινέζος υφυπουργός της Κίνας, ενώ βρισκόταν στο αίθριο της Βουλής υπό βροχή (και ξέρετε τι γίνεται εκεί όταν αρχίσουν οι βροχές...) προσφέρθηκε να ανεγείρει μέσα σε έξι μήνες το πολυκαιρισμένο και σε άπιαστο όνειρο του κτηρίου της Βουλής. Όπως σχολίασε συνάδελφος που άκουσε την αναφορά: «Στην Κίνα αυτά προχωράνε γρήγορα γιατί στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να παραδοθεί το έργο, όχι να αρχίσει και να διαιωνιστεί.» Και διερωτήθηκε: «Φανταστείτε τι θα έλεγε ο άνθρωπος αν τον πηγαίναμε στην πλατεία Ελευθερίας!»

Για τρίτη φορά αναμένεται να ορκιστεί βουλευτής ο Γιώργος Παπαδόπουλος σε μια μόλις θητεία της παρούσας Βουλής. Ωστόσο ο άνθρωπος που έζησε στο πετσί του τη μαύρη κωμωδία της υπόθεσης «56ης έδρας» ενδέχεται να μην ησυχάσει. Μπορεί να υπάρξει και συνέχεια αφού ο Ανδρέας Μιχαηλίδης φέρεται πανέτοιμος να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για τη διευθέτηση που έκανε η Βουλή και την οποία θεωρεί αντισυνταγματική. Όπως ακούω στην προσπάθειά του αυτή έχει και τη στήριξη της Πινδάρου.

Τελικά επέλεξε το Ευρωκοινοβούλιο από το Πανεπιστήμιο ο Νιαζί; Ως γνωστόν ο γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στο να διατηρεί ο ευρωβουλευτής και τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο του χορήγησε άδεια άνευ απολαβών για πέντε χρόνια. Το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου εντόπισε πρόνοια στη νομοθεσία που δίνει λύση στο θέμα και αυτή η λύση είναι η άμεση αφυπηρέτηση του Νιαζί από το Πανεπιστήμιο. Στον νόμο, μάλιστα, αναφέρεται ξεκάθαρα με τη λέξη «αυτοδικαίως». «Σε περίπτωση επιτυχίας του υπαλλήλου (στις εκλογές) αυτός αφυπηρετεί αυτοδικαίως από τη θέση που κατέχει, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του εκάστοτε σε ισχύ περί Συντάξεων Νόμου που αφορούν τα ωφελήματα αφυπηρέτησης για τερματισμό υπηρεσίας προς το δημόσιο συμφέρον...».

Η νέα εξέλιξη οδήγησε ξανά την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα. Ο Κωστάκης καλείται τώρα να αποφασίσει: Εάν όντως υπάρχει ασυμβίβαστο, όπως αρχικά είχε γνωματεύσει ή κατά πόσον υπάρχει νομοθεσία που επιλύει το πρόβλημα και προνοεί ότι αυτοδικαίως ο ευρωβουλευτής έχει χάσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, επιλέγοντας τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Νιαζί ανακοίνωσε ότι με λύπη του ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ τα περί ασυμβίβαστου και χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε προσωπικά ούτε από τον γενικό ελεγκτή που άνοιξε το θέμα, ούτε από τον γενικό εισαγγελέα που έκανε τη γνωμάτευση. «Θα περιμένω επίσημη ενημέρωση και επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω βήματα από μέρους μου» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος ενδέχεται ήδη να έχει χάσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να μην το γνωρίζει.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος κομματικό στέλεχος, ενός από τα τρία μεγάλα κόμματα, ετοιμάζει τα λάβαρα για τη δική του επανάσταση; 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X