ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο φόβος για τον πύραυλο, τον Χάρη και τον Χριστοφίδη...

= ΤΕΤΑΡΤΗ 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κριτική για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του πυραύλου που έπεσε στον Πενταδάκτυλο ασκείται από αρκετές πλευρές, ενώ τα κόμματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση τους, αναμένοντας ίσως πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση. Η κύρια κριτική κατά των κυβερνητικών χειρισμών αφορά στο ότι δεν έγινε διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ο πύραυλος έπεσε σε έδαφός της. Πηγή μου, από το υπουργείο Εξωτερικών, μου έλεγε χθες πως δεν αποκλείεται να γίνει το διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη "αλλά και αλλού" (μάλλον προς Συρία και Ε.Ε.), εάν και όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα για το περιστατικό, "δηλαδή σε μερικές μέρες το αργότερο".

Μου ανέφερε ακόμα ότι αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη η σύσταση επιτροπής από τρία υπουργεία (Εξωτερικών, Άμυνας και Μεταφορών) για μελέτη της πρωτοφανούς υπόθεσης και υποβολή συμπερασμάτων και προτάσεων. Απ' όσα μαθαίνω, η επιτροπή πρόκειται πολύ σύντομα να υποβάλει τα συμπεράσματά της και το επόμενο βήμα θα είναι επίσημες ανακοινώσεις και ίσως και διαβήματα από την κυβέρνηση.
Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι στοχεύουν σε πολιτική εκμετάλλευση του συμβάντος και προώθηση του κατοχικού καθεστώτος ως πολιτικής οντότητας και "κράτους". "Στο ΥΠΕΞ έχει ήδη γίνει σύσκεψη και λήφθηκαν αποφάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης και δόθηκαν οδηγίες για συγκεκριμένες ενέργειες τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ε.Ε.", μου λέχθηκε.

Ερωτηματικά κατά πόσον θα υπάρξει τελικά συγκεκριμένη "ευρωπαϊκή απάντηση" στην Τουρκία για την επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ διατυπώνεται από πολιτικούς στη Λευκωσία.
Η πηγή μου από το Υπουργείο Εξωτερικό υποστηρίζει πως στις 15 Ιουλίου αναμένεται να συνέλθει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και θα αποφασίσει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κατά της Τουρκίας, αφού η Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών έχει ήδη αποφασίσει για την εξαγγελία. Ο Χριστοδουλίδης, απ' όσα ακούω, βρίσκεται ήδη σε επαφή με συναδέλφους του στην Ε.Ε. με θετικά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής.

-Αληθεύει ότι ο Healthy σκέφτεται πως η σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, παρά τα όσα αρνητικά και την "πυρ ομαδόν" κριτική που θα του ασκηθεί, ίσως παρέχει και κάποιες "ευκαιρίες";
"Ως πιο σημαντικές "ευκαιρίες" θεωρούνται οι τοποθετήσεις που θα γίνουν από την πλειοψηφία των κομμάτων στην ακολουθούμενη πολιτική για επανέναρξη των συνομιλιών, στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια αλλά και για το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ", μου λέχθηκε από πηγή μου πέριξ του Λόφου. "Δεν αποκλείεται ο Αναστασιάδης να βγει ενισχυμένος τελικά από ένα Εθνικό Συμβούλιο που θα δώσει απαντήσεις στην καταιγιστική κριτική του ΑΚΕΛ και ίσως εν τέλει να εξαναγκαστούν όλοι σε μια μίνιμουμ συμφωνία για κοινή δράση", συμπλήρωσε.


Η επιβεβαίωση που έκανε η «Καθημερινή», ότι ο Χάρης Γεωργιάδης βλέπει ξεκάθαρα πια προς Πινδάρου, έχει θορυβήσει κάποιους. Όχι ότι δεν το ανέμεναν αλλά κάθε βήμα ισχυρού στελέχους προς την κορυφή της Πινδάρου γεννάει και ανησυχία και σχόλια. "Προκαλεί όμως και χαρά και αισιοδοξία στους υποστηρικτές του Χάρη που θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανανέωση του ΔΗΣΥ", όπως έλεγε πρόσφατα Συναγερμικό στέλεχος. Το σίγουρο είναι πως η τράπουλα ανακατεύεται και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες...


Ένταση προκλήθηκε μεταξύ δύο στελεχών του ΑΚΕΛ προχθές, όπως με πληροφορεί η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου και ακόμη περισσότερα. Όπως μου είπε η σύντομη συζήτησή τους αφορούσε το Φεστιβάλ Νεολαίας της ΕΔΟΝ που είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Χριστόφια. Το ένα στέλεχος εξέφρασε την θλίψη του για τους καλλιτέχνες που "διαφημίζει κάθε πέντε λεπτά" η ΕΔΟΝ ότι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. "Ποιος από αυτούς ήρθε στην κηδεία του Χριστόφια; Ποιος τον θυμήθηκε;" διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: "Μια χαρά όμως θα έρθουν να εισπράξουν ως πληρωμένοι φίλοι". Αυτή η τελευταία φράση ήταν που προκάλεσε τον θυμό του άλλου στελέχους το οποίο υπέδειξε: "σύντροφε τώρα παρεκτρέπεσαι!". Για να πάρει την απάντηση: "Πες μου μόνο έναν που ήρθε στην κηδεία για να τιμήσει τον Δημήτρη και θα το πάρω πίσω. Σε λίγο θα έρθουν όλοι να φέρουν στεφάνια αλλά με την ευκαιρία της συναυλίας τους". Και εκεί έληξε η συζήτηση.


ΚΟΥΙΖ: Ποιο πολιτικό κόμμα φοβάται πολύ την έλευση του "Νέου Κύματος" του τέως πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, και δεν το κρύβει;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση