ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

#PoliticsBlog Ο γητευτής Φούλης, ο προεδρικός ρόλος και η κάθοδος της Λουτ

= ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Όσο πλησιάζει η μέρα της έλευσης της Λουτ άλλο τόσο αυξάνεται και η νευρικότητα και η ένταση και στο Λόφο της Εξουσίας αλλά και στα κόμματα. Το τσουνάμι που ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Φούλη και κατέληξε σε τυφώνα με τις δηλώσεις και τις κατηγορίες του Άντρου απασχολεί όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Κύπρου τους ασχολούμενους με το Κυπριακό.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως την τρικυμία αυτή τη φορά την προκαλεί το ΑΚΕΛ ενώ παλαιότερα ο ρόλος αυτός ανήκε σχεδόν αποκλειστικά στους λεγόμενους απορριπτικούς, τα κόμματα του επίσης λεγόμενου ενδιάμεσου. Μετά τα απανωτά κτυπήματα του ΑΚΕΛ προς τον Healthy, την απόσυρση του Τσιελεπή από την διαπραγματευτική ομάδα, τις άμεσες κατηγορίες ότι προωθεί λύση δύο κρατών και ενστερνίζεται το όραμα του Ντενκτάς, ήρθε χθες η σειρά των ευρωβουλευτών να του την "πουν" στο ευρωκοινοβούλιο. Υπήρξε βεβαίως και η Ελένη Θεοχάρους που τα... είπε και τα παραείπε στον Healthy.

Ο κύριος Πάμπος, ο οποίος γνωρίζει όλα όσα λέγονται και γίνονται στο Κυπριακό για δεκαετίες, μου έλεγε χθες πως η κατάσταση μόνο νευρικότητα προκαλεί. Ότι ολόκληρο το Προεδρικό τρέχει να απαντά στον Άντρο, τον Στεφάνου και τον Λουκαίδη. "Ούτε ο Νικόλας, ούτε ο Σιζόπουλος τους έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ!" μου έλεγε και πρόσθεσε πως "το φίδι από την τρύπα προσπαθεί ξανά να το βγάλει ο γητευτής Φούλης".

Όπως μου εξήγησε παρά τις έντονες διαφωνίες του Φούλη με τον Healthy ο γητευτής βρήκε το κουράγιο να αφήσει, ξανά, κατά μέρος τα αισθήματα πίκρας και να στηρίξει δημόσια τον Healthy. "Το κάνει ξεκάθαρα για να βοηθήσει να εκτονωθεί η κατάσταση χωρίς να σημαίνει πως έχουν εκλείψει τα προβλήματα με τον Πρόεδρο" μου ανέφερε.

Οι πρωτοβουλίες πάντως που αναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ο Φούλης ενισχύουν το νέο προεδρικό του προφίλ. Οι επισκέψεις του στο εξωτερικό, οι επαφές του με τουρκοκύπριους πολιτικούς, οι πρωτοβουλίες του για νομοθεσίες που θα ενισχύσουν την τσέπη των πολλών, η άμεση και ξεκάθαρη αντιπαράθεση με τον Healthy για την... αστάθεια του στο Κυπριακό αλλά και η χθεσινή παρέμβασή του για να στηρίξει την προεδρία σε μια δύσκολη περίοδο, του προσδίδουν έναν προεδρικό και... υπεράνω ρόλο.

Έναν ρόλο που απ' όσα ακούω είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει "μέχρι τέλους"...

Οι χθεσινές αναφορές του πως δεν έμεινε διεθνές βήμα, από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι την Ενωμένη Ευρώπη που ο Αναστασιάδης δεν επαναλαμβάνει την επιθυμία του να ξαναρχίσει ο διάλογος στη βάση της ΔΔΟ και η σαφέστατη έκκλησή του να πέσουν οι τόνοι έχει διπλό στόχο: Από τη μία να εκτονωθεί ο θυμός που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο και από την άλλη να υπάρξει συναντίληψη και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά με το ΑΚΕΛ εν όψη των δύσκολων εξελίξεων που αναμένονται.

Η Μάνταμ του Φούλη μου έλεγε τις προάλλες πως το διπλό ταμπλό: "ΔΗΚΟ για Οικονομία, ΑΚΕΛ για Κυπριακό που έφερε πολλά καλά στον τόπο" αποτελεί νέο στόχο του Φούλη.

"Η μεγάλη απορία είναι κατά πόσον θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά γιατί ο θυμός του Άντρου είναι πολύ μεγάλος", συπλήρωσε.

Τέσσερις μήνες συνεδριών, 74 καταθέσεις μαρτύρων και χιλιάδες σελίδες με έγγραφα είναι η συγκομιδή της Επιτροπής για το Συνεργατισμό που διόρισε ο Κωστάκης. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το ανακριτικό της έργο και άρχισε τη συγγραφή του πορίσματος της. Αυτό να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί και κυρίως τι θα "λέει". Όπως έλεγε χθες, βουλευτής προς δημοσιογράφους: "Δυστυχώς προηγούμενες Επιτροπές και διαδικασίες δεν μας άφησαν και πολλά περιθώρια να ελπίζουμε και πολλά. Μακάρι η επιτροπή του κυρίου Αρέστη να μας διαψεύσει".
"Μακάρι" ήταν η ομόφωνη απάντηση των δημοσιογράφων...

 

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X