ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:12
 

#PoliticsBlog Ποιος φοβάται τον Ματσάκη και άλλες ιστορίες για φόνους

= ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το διπλό φονικό έφερε ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία αλλά και τους χειρισμούς που αυτά τυγχάνουν ή δεν τυγχάνουν από τους αρμόδιους.

Πρόσφατα ο θάνατος της Βουλγάρας Πετρούνα Μίλκοβα από επίθεση σκυλιών στην Πάφο και οι απανωτές νεκροψίες που έγιναν προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Κάποιοι τότε μίλησαν για "αδυναμία" ή και "ανικανότητα" ιατροδικαστών, γι' αυτό και χρειάστηκε να καλεστεί από την Ελλάδα η καθηγήτρια ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιωτοπούλου. Υπήρξε μάλιστα και ανταπάντηση από ιατροδικαστή με επισημάνσεις για τα προβλήματα και τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε τότε επισημάνει πως "πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα" στην Ιατροδικαστικη Υπηρεσία η οποία όμως υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και όχι στις αρμοδιότητες της Νομικής Υπηρεσίας. Κάλεσε μάλιστα το υπ. Υγείας να εγκύψει στα προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία "προκειμένου η λειτουργία αυτής να καταστεί επαρκής και αποτελεσματική".

 

Το σκηνικό με τα προβλήματα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία επαναλήφθηκε τις τελευταίες ημέρες, ένα περίπου μήνα μετά, με την υπόθεση του διπλού φονικού στον Στρόβολο. Για έξι μέρες και η οικογένεια των θυμάτων και η κοινή γνώμη όχι μόνο δεν γνωρίζουν προς τα που προχωρεί η εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά παθαίνουν απανωτά σοκ από τις συνεχόμενες ανατροπές και το αλαλούμ που φαίνεται να κυριαρχεί.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Νομική Υπηρεσία, η οποία μετακάλεσε ξανά την Χαρά Σπηλιωτοπούλου για νεκροτομή, έκρινε ως ανεπαρκές το ανακριτικό έργο που παράχθηκε και έστειλε ξανά τους ανακριτές για νέες καταθέσεις και ανακρίσεις. Καλόπιστα ο κάθε πολίτης διερωτάται γιατί αυτό δεν έγινε από την δεύτερη ή τρίτη ημέρα του φονικού, γιατί αφέθηκε να κυλήσει τόσος χρόνος και γιατί δεν υπήρξε στενότερη, εάν χρειαζόταν, συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με τους ανακριτές και τους ιατροδικαστές.

Μέσα σε όλα αυτά επανεμφανίστηκε μαινόμενος, ξανά, και ο παλιός μας γνώριμος, ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, να ενεργεί εκ μέρους της οικογένειας.

Ο κ. Ματσάκης έκανε κάποιες πολύ συγκεκριμένες και πολύ ενοχλητικές καταγγελίες. Όχι μόνο για όσα αφορούν τον ίδιο και την ρητή απαγόρευσή της Νομικής Υπηρεσίας να του επιτραπεί να εισέλθει στον χώρο του φονικού για αυτοψία. Είπε μάλιστα ξεκάθαρα πως υποψιάζεται ότι κάτι θέλουν να του κρύψουν και ότι φοβούνται μην δει πράγματα που αυτοί δεν θέλουν, χωρίς να γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό. Έψεξε και την τακτική να μετακαλείται όλο και πιο συχνά ιατροδικαστής από το εξωτερικό και να τίθεται εν αμφιβόλω η εργασία των ιατροδικαστών της Κύπρου.

Και άφησε να πλανάται το ερώτημα: Πόσες υποθέσεις θα επηρεαστούν στα κυπριακά δικαστήρια από την άμεση αμφισβήτηση της επάρκειας των ιατροδικαστών της Κύπρου από την ίδια την Νομική Υπηρεσία;

Ο Ματσάκης διερωτήθηκε ξανά δημόσια: Έχουμε ή δεν έχουμε στην Κύπρο αξιόπιστη Ιατροδικαστική Υπηρεσία; Το ερώτημα τίθεται για χρόνια τώρα και πρέπει να απαντήσουν αυτοί που φέρουν την ευθύνη: ο Γενικός Εισαγγελέας, ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Για κακή τύχη των προαναφερθέντων τα ίδια περίπου ερωτήματα έθεσε και ο καθηγητής ιατροδικαστικής Δρ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής.

Έχουν άραγε κάποιο πρόβλημα ακοής οι ομολογουμένως πολύ ευαίσθητοι σε άλλα θέματα Γενικός Εισαγγελέας, υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Υγείας;

Γιατί τόση σιωπή που αυξάνει το μπάχαλο και μάλλον γεννά νέα προβλήματα για υπό εξέταση υποθέσεις;

 

Μπορεί ο Κωστάκης και οι άλλοι να έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και προτεραιότητες. Τους έχουν όμως και οι εγκληματίες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X