ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα νευρικά ξεσπάσματα του Άντρου, το άππωμα και το ταμείο Φούλη

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

«Είχαμε τους εχθρούς μας, τώρα έχουμε και τον Άντρο». Αυτό φέρεται να είπε, χωρίς άλλα σχόλια ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε πως κρίνει τη σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Άντρος Κυπριανού. Η στάση του ηγέτη του ΑΚΕΛ συζητείται αυτές τις μέρες ευρέως σε πολιτικά πηγαδάκια, σε κόμματα στο Προεδρικό αλλά και στην Αθήνα και στο ίδιο το ΑΚΕΛ. Από τον Λόφο της Εξουσίας μαθαίνω πως ο Πρόεδρος παρά την απογοήτευσή του για τη σφοδρότητα της επίθεσης του Άντρου Κυπριανού επιχείρησε δύο φορές για να υπάρξει συνεννόηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Είναι σαν να ρίχνει αβγά στον τοίχο, ο Άντρος έχει μουλαρώσει και κανένας δεν γνωρίζει γιατί συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Ο Πρόεδρος πάντως είναι μαθημένος από ανάλογα ξεσπάσματα αφού και όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην προεδρία ο Άντρος τον κάλεσε στο συνέδριο του ΑΚΕΛ και μπροστά σε ξένους καλεσμένους τον έκανε ρεζίλι με χαρακτηρισμούς που ούτε ο Νίκαρος ούτε οι ΑΚΕΛιστές που τους άκουσαν δεν θέλουν να τους θυμούνται» μου έλεγε προχθές ο κύριος Πάμπος από το Μέγαρο. Ωστόσο, η κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και όχι μόνο, έχει μια καλή δικαιολογία για τη συμπεριφορά του Άντρου.

«Στο κόμμα συζητείται πως ο δυναμισμός του κατά του Αναστασιάδη έχει ως κύριο στόχο να βελτιώσει την εικόνα του στους ΑΚΕΛικούς. Κάποια στελέχη ήδη διαδίδουν πως ο Άντρος το πήρε απόφαση και προετοιμάζει το έδαφος για να παραμείνει περισσότερο από τα δύο χρόνια που του έχουν απομείνει στην ηγεσία» μου είπε η κυρία Γιαννούλα προσθέτοντας πως «στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ».

Μου έδωσε και ένα τρίτο λόγο για το ξέσπασμα: «Ο κύριος Άντρος θεωρεί πως με τις επικρίσεις του μπορεί να αναβαθμίσει το αρχηγικό του προφίλ και να βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις που τον έχουν στα τάρταρα» μου είπε, σημειώνοντας: «Πάντως το έχουν δοκιμάσει και άλλοι και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν μαζί με την προεδρία και το κόμμα τους». Εκείνο για το οποίο απορούν πολλοί, ακόμα και ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου, είναι πώς συμβαίνει ο Άντρος Κυπριανού να μη βλέπει τις ευθύνες των Τούρκων για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό και ρίχνει όλη την ευθύνη στον Αναστασιάδη.

«Μετά από όσα συνέβησαν στο τεμάχιο 3 οι Τουρκοκύπριοι κοινώς αππώθηκαν. Ακόμα και Τουρκοκύπριοι που τους θεωρούσαμε διαλλακτικούς μιλάνε πια ξεκάθαρα για ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων!» σχολίαζε γνωστός Λευκωσιάτης ο οποίος πρόσθεσε πως «το άππωμα των Τουρκοκυπρίων και η πλήρης ταύτισή τους με την Τουρκία έχει εξοργίσει όλους στις ελεύθερες περιοχές, ακόμα και τους νενέκους».
«Φαίνεται πως μόνο ο Άντρος δεν ακούει και δεν βλέπει τις αντιδράσεις των συντρόφων στα κατεχόμενα» κατέληξε. Μια άλλη πηγή μου, Λευκωσιάτης που μιλά σε καθημερινή βάση και με τον Λόφο αλλά και με πολιτικούς αρχηγούς, μου έδωσε μια διαφορετική ανάγνωση της πολιτικής επικαιρότητας. Σας τη μεταφέρω:

«Ο Αναστασιάδης έχει ουσιαστικά αντιληφθεί πως επί του παρόντος δεν μπορεί να περάσει λύση ομοσπονδίας. Γι’ αυτό και όντως έχει αρχίσει να συζητάει εναλλακτικά σενάρια. Δεν είναι τυχαία η επιλογή και τοποθέτηση γύρω του των σκληροπυρηνικών Προδρόμου και Πάλμα. Ούτε ο Τάσσος δεν είχε τόσο σκληρούς στο Κυπριακό γύρω του. Αν έβλεπε πως πλησίαζε η λύση δεν θα τους επέλεγε», μου είπε και πρόσθεσε: «Εάν σε αυτά προσθέσεις και την αναβάθμιση Αιμιλίου... Αυτά τα... σημάδια χρησιμοποιούν κάποιοι για να διαδίδουν ατάκες πως οι Ε/κ δεν θέλουν λύση και επιδιώκουν «να φάνε μόνοι τα αέρια».

Σύμφωνα με την πηγή μου, η μοναδική διέξοδος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι λειτουργία του Κρατικού Ταμείου Υδρογονανθράκων με θεσμοθέτηση του 30% των εσόδων υπέρ των Τουρκοκυπρίων. «Το νομοσχέδιο πήγε πάλι στη Βουλή που συνεχίζεται η μαραθώνια μελέτη του. Ο διορατικός Φούλης ξοδεύει μεγάλη ενέργεια για να πείσει για την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Ταμείου. Μάλιστα, τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως η ίδρυση του Ταμείου θα αποδειχθεί σωτήρια, είτε υπάρξει λύση είτε όχι» μου είπε συμπληρώνοντας το παζλ.
«Και ο νοών νοείτω», κατέληξε.

ΚΟΥΪΖ: Ποιο στέλεχος του ΔΗΚΟ είναι μετέωρο μεταξύ της πριγκιπικής αυλής και της νέας κατάστασης που φέρνει η Δημοκρατική Παράταξη;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X