ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ομφαλός της γης και το διεθνές ρεζιλίκι

Του Τάσου Τρύφωνος

Του Τάσου Τρύφωνος

trifonost@sppmedia.com

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο «ομφαλός» της γης είναι οι Δελφοί στην Ελλάδα, αφού ο Δίας άφησε δύο αετούς από τα δύο αντίθετα σημεία του ορίζοντα και αυτοί συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς. Αυτό, όμως, ουδόλως μας απασχόλησε ποτέ ως λαό, αφού πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς ο ομφαλός της γης. Κάτι, φυσικά, που ούτε η ελληνική μυθολογία, αλλά ούτε (για να σοβαρευτούμε ) και το μέγεθος και η διεθνής οικονομοπολιτική μας θέση το δικαιολογούν.

Παρόλα αυτά, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρώντα». Στο Κυπριακό όλοι πρέπει να σέβονται και να συμμορφώνονται με τις δικές μας θέσεις, αφού είμαστε ο ομφαλός της γης, όλοι οι ξένοι μας αδικούν και θέλουν το κακό μας, επειδή ως γνωστόν είμαστε ο ομφαλός της γης και φυσικά όλα και όλοι πρέπει να περιστρέφονται γύρω από εμάς αφού, πάμε για να το εμπεδώσουμε, η Κύπρος είναι ο ομφαλός της γης.
Πρόσφατα, όμως, τα καταφέραμε. Διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν μαζί μας και με το παραπάνω, όχι φυσικά για κάτι καλό (είπαμε, μας φθονούν) αλλά για τα διάφορα ευτράπελα που γίνονται «ες γην εναλίαν Κύπρον» το σωτήριο έτος 2016.


Αρχικά, η περιβόητη πλέον υπόθεση Χαμπουλλά και η ανάρτησή του με τα παράνομα για θύρα και βρώση αμπελοπούλια, όντας ο ίδιος βουλευτής και νομοθέτης, με τη λεζάντα «σύντομα και στα εστιατόριά μας. Καλές γιορτές». Ο συγκεκριμένος βουλευτής μπορεί να καυχιέται, πλέον, ότι δυσφήμισε τη χώρα του, το κόμμα του και τους ψηφοφόρους του, στις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες του εξωτερικού. Με αυτόν τον βλακώδη τρόπο έδωσε την αφορμή να ξανανοίξει στο εξωτερικό η συζήτηση για το παράνομο κυνήγι των αμπελοπουλιών στη χώρα μας. «Το περασμένο Φθινόπωρο στην Κύπρο σκοτώθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά» γράφει ο Guardian του Λονδίνου , στην είδηση που αφορούσε στη «μαγκιά» του Χαμπουλλά. Σημειώστε δε ότι στα αγγλικά η λέξη για τα «αμπελοπούλια» είναι «songbirds», δηλαδή ωδικά πουλιά, που τραγουδούν, κάτι που φορτίζει ακόμη πιο συναισθηματικά τον αναγνώστη. Κάτι σαν «τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», όπως λεγόταν η θρυλική αμερικανική σειρά των ’80s με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλαιην.

Τον γύρο του κόσμου έκανε και η παράξενη είδηση περί κληρώσεως οικιακής βοηθού σε σχολική γιορτή σε σχολείο της Αραδίππου. Όσο κι αν προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο σύνδεσμος γονέων του συγκεκριμένου σχολείου, ο θόρυβος δεν μειώθηκε και έφτασε και στις αμερικανικές εφημερίδες. «Δεν κληρώσαμε οικιακή βοηθό, αλλά τα έξοδα για τη γραφειοκρατία για να αποκτήσει κάποιος μία οικιακή βοηθό. Έχει ξαναγίνει και σε άλλα σχολεία. Ήταν μεταβιβάσιμο το δώρο για κάποιον που το είχε ανάγκη» ήταν η επιχειρηματολογία, αλλά επικοινωνιακά είναι κάποια πράγματα που δεν σώζονται.
Περιττό να πούμε ότι το βίντεο με την Αθηνά Κυριακίδου να κλαψουρίζει περί εξόδων κομμωτηρίου έγινε viral και στην Ελλάδα, ενώ το συγκεκριμένο απόσπασμα από την εκπομπή της Γωγώς Αλεξανδρινού έπαιξε σχεδόν παντού.

Να τολμήσω και μία πρόβλεψη; Καθόλου απίθανο για νέα δημοσιεύματα στον Τύπο του εξωτερικού για τον «ατίθασο» βουλευτή της κυπριακής Βουλής, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, που μάλλον στον επαγγελματικό προσανατολισμό μπερδεύτηκε και αντί για ραλίστας μας προέκυψε βουλευτής. Όταν στο εξωτερικό βουλευτές παραιτούνται επειδή δέχτηκαν δώρο ένα μπουκάλι κρασί ή πλήρωσαν τον λογαριασμό του καθαριστηρίου τους με λεφτά της Βουλής, οι δικοί μας τρέχουν ως πραγματικοί δημόσιοι κίνδυνοι με 170 και 190 χλμ., απειλούν τους αστυνομικούς και το παίζουν «μαγκιά», ενώ σε άλλη περίπτωση (βλέπε: Ανδρέας Κυπριανού) επιχειρούν να φωτογραφήσουν τα εσώρουχα συναδέλφου τους.
Είναι περιττό να πούμε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι συγκεκριμένοι βουλευτές όχι μόνο θα παραιτούνταν, αλλά θα έπρεπε πρώτα να απολογηθούν δημοσίως. Είδατε ή ακούσατε καμιά απολογία; Πέρα από ψευτομαγκιές, κλαψουρίσματα σε τηλεοπτικά πάνελ και συνωμοσιολογίες στα social media τους, ο λαός δεν άκουσε κάτι της προκοπής.

Εν κατακλείδι… Από ρεζιλίκια είμαστε πρώτοι… Εκεί, ναι, διεκδικούμε τον τίτλο του «ομφαλού της γης». Να σοβαρευτούμε, όμως, λίγο και άμεσα, κύριοι;